Ramen, vensters van de ziel van het huis

Verteller: Céline
Verbouwing Foto: collectie Céline en Ruben

In het meest groene gedeelte van groen Geuzenveld, vlak bij het natuurgebied De Kuil, staan een aantal ‘boerderij-woningen’ tussen de laagbouw huizen voor gezinnen en senioren.
Ze lijken allemaal op elkaar: ruime meerkamerwoningen met bedrijfspand eraan gebouwd boven een aantal garages en boxen.

Leken op elkaar want sinds kort staat hier een boerderijwoning waarvan in de hele achter- wand een aantal ramen is geplaatst, op het oosten, zodat je zelfs van de straatkant al kunt zien hoeveel licht er binnenvalt. Licht, lucht en ruimte, die indruk wordt bevestigd wanneer je de woning binnengaat. De nieuwe bewoners zijn een jong stel: Céline, activiteitenbegeleidster voor schoolkinderen en Ruben, werkzaam bij een loodgietersbedrijf in Amsterdam.

Céline vertelt dat ze in Rotterdam is geboren. Toen ze 2 jaar was, verhuisde zij naar Leerdam waar ze 21 jaar gewoond heeft. Toen trok haar Amsterdam. Ze is heel close met haar zuster. Haar opleiding als activiteitenbegeleidster, gedaan bij Combiwell, daarna gewerkt in verschillende buurten van Amsterdam: Zuid, Noord, West, in de Pijp; en sinds vorig jaar heeft ze een cursus gevolgd voor diëtiste.
Céline heeft gemerkt dat veel kinderen niet gezond eten. Ook niet gezond hebben leren eten, vaak weinig soorten groenten kennen/niet hoeven kennen. Terwijl je soms pas na 7 keer proeven de smaak van iets herkent en kunt zeggen of je iets lekker vindt of niet.

Daarom koos ze voor één van haar activiteiten 'koken met en voor de leerlingen'.
Door samen met de kinderen maaltijden te bereiden heeft ze inmiddels gunstige resultaten geboekt en wanneer ze al begonnen is met koken voordat de leerlingen er zijn roepen die bij het binnenkomen vaak: ‘wat ruikt het hier lekker, wat gaan we eten?’

Suikerziekte als gevolg van verkeerde voeding komt steeds vaker voor bij jonge mensen en helaas op steeds jongere leeftijd met alle gevolgen voor de gezondheid en het welbevinden van deze jongeren. Daarbij blijkt dat als mensen zelf niet bekend zijn met smakelijke, voedzame maaltijden, ze dit ook niet kunnen doorgeven wanneer ze zelf ouders zijn.

Céline, zelf (vis)vegetariër, heeft grote plannen om verder te gaan in de voeding, bijvoorbeeld om als kokkin kinderen en volwassenen te leren zich beter en gezonder te voeden. Dit draagt bij tot het sociale/fysieke welzijn. Haar levenspartner Ruben weet als vakman hoe belangrijk het functioneren van het natte gedeelte van de woning is voor het comfort en de gezondheid van de bewoners. Ook dat draagt bij tot het algehele welzijn van de gemeenschap.
En dan mag het huis ook nog mooi en opvallend zijn om te zien en heerlijk om er in te wonen, te werken en te genieten.

Céline en Ruben Foto: collectie Céline en Ruben

Licht, heel veel licht in huis Foto: collectie Céline en Ruben