“Wij hebben steeds geluk gehad met onze woningen.”

Geuzenveld

In de Woonkrant stond het adres van dit huis, van Het Oosten. Op een woensdag gingen we naar de kijkdag en deze woning had het helemaal.

De heer en mevrouw Buyn Foto: Hedda van Rozelaar

Blij en gelukkig ogen ze zeker, de heer en mevrouw Buyn, en ze zijn zeer tevreden met hun nieuwe benedenwoning aan het Abraham Kuyperplein. “We hebben dan ook steeds geluk gehad met onze woningen,” vertelt mevrouw Buyn lachend. “Vanaf ons allereerste huis in de Orteliusstraat. Het huis was van Joodse mensen geweest en helemaal leeggeplunderd. Mijn moeder kreeg te horen dat de woning opgeknapt zou worden en ging er meteen kordaat op af, met succes. Toen we trouwden in 1948 hadden we dus al een benedenhuis met tuin.”

Wat een verschil met de meeste jonge stellen van die tijd die eerst jaren moesten inwonen. Maar ook de moeder van de heer Buyn heeft haar steentje bijgedragen want zij had haar beide zoons al in 1942 ingeschreven bij de AWV dus toen het jonge echtpaar na zeven jaar uitkeek naar een ruimere woning, hadden ze dank zij het lage rangnummer eerste keus bij de nieuwe woningen in Slotermeer vlakbij de Sloterplas met twee slaapkamers en een box. Daar hebben ze 48 jaar gewoond.

“Op een gegeven moment vonden we het tijd om nog eens te verkassen en ook eens te kijken bij een andere woningcorporatie. In de Woonkrant stond het adres van dit huis, van Het Oosten. Op een woensdag naar de kijkdag en de woning had het helemaal: een benedenhuis met een klein trapje naar boven, dus weinig last van voorbijgangers of verkeer en met dubbele beglazing. Een gezellige open keuken en woonkamer en een ruime slaapkamer met linnenkast en computer, multifunctioneel dus. Het balkon aan de zijkant was eerst open dus er verdwenen wel eens planten. Toen we merkten dat de grijpgrage handen ook naar het wasgoed werden uitgestoken, schakelden we de woningbouwvereniging in. Het balkon werd dichtgemaakt en werd zo onze groene serre.”

Meneer en mevrouw Buyn onderhouden goede contacten met de buren, Nederlandse en buitenlandse. In het eerste jaar dat ze hier woonden, kwamen rond Sint Maarten kinderen langs voor snoep of geld. Even daarna kwam ook een jonge vrouw en zij dachten dat zij ook iets kwam ophalen, maar zij bracht wijn en lekkers uit haar kerstpakket wat zijzelf niet mocht hebben. Zij hebben met haar nog steeds goed contact, gebaseerd op wederzijds respect.

Beiden zijn zeer actief bij vergaderingen, bij mannen- en vrouwenontwikkeling van het Nivon en gezellige middagen voor ouderen met muziek. Meneer Buyn was jarenlang succesvol pianist. Nu nog speelt hij elke maand in het A.H. Gerhardhuis en begeleidt hij koren. Hij heeft zelf ook op een koor gezeten. Hij speelt nog altijd graag en virtuoos piano maar zoekt nu wel een opvolger vanwege zijn leeftijd : 85 jaar, al zou je dat niet zeggen. Ook mevrouw zie je haar leeftijd niet aan. Zij heeft vroeger op kantoor gewerkt en destijds kennis gemaakt met die eerste grote computers dus zij verheugt zich op de nieuwe hobby en de hulp van hun zoon.

Gevraagd naar de drukte rond de nieuwe Brede School ’t Koggeschip begint mevrouw te lachen: “Het leek wel vier maal daags de Kalverstraat. Nu worden de schoolkinderen op het pleintje achter de school afgezet en lopen ze geen gevaar meer. Ook het extra verkeer is prima geregeld”. Ze kijken daarbij allebei blij en tevreden; intens gelukkig met hun fijne woning.

Gepubliceerd: 21 januari 2007

De heer Buyn bij zijn favoriete muziekinstrument Foto: Hedda van Rozelaar

Corrie

Geluk!

Ja wat een mooie foto,s door Mw. rozelaar gemaakt! Ik wist niet dat zij zo veelzijdig is! Prachtig. Petje af! Groetjes van Corrie

Henk D.

tevreden zijn is gelukkig zijn!

Als oude vriend van Truus en André, kan ik alleen maar blij zijn dat ze zo tevreden zijn met hun onderkomen, omgeving en hobbies.
Wij, ouderen, hebben ook de moeilijke tijden meegemaakt en
moeten dankbaar zijn dat er zoveel veranderd is, ten goede!
En als er nog, soms terechte, klachten zijn, sta dan wel even stil bij het positieve hier in Nederland, zoals het echtpaar Buijn het voorbeeld van geeft!!

Tiny Roos

leuk verhaal

Ken de familie al jaren en vond het leuk dat zij ook mee deden aan geheugen van west.Heb er zelf in het begin ook aanl meegedaan.
af en toe kijk ik er weer eens op,en kom dan weer voor verrassingen te staan.Ben even ouder als Heer Buynmaar ook nog achter de computer.Groetjes Tiny Roos

Niels

Leuk zo een stukje over die oudjes, hebben toch wel een mooi leventje hé!