Vrolijk dubbelportret (2)

Geuzenveld

In de hal van Zorgcentrum Nieuw Geuzenveld wachten de dames Carpentier en Van Gelder mij al op, vriendelijk lachend, terwijl ze nog niet weten wat de bedoeling is van het interview. Van de receptie mogen we op de computer Het Geheugen van West opzoeken en dat slaat meteen aan. Ze herkennen vroegere buren en de verschillende straten en wijken want zelf wonen ze allebei al zo’n 51 jaar in Geuzenveld en hadden dezelfde huisarts en apotheek. Toch leerden de dames elkaar pas 3½ jaar geleden echt kennen hier in Nieuw Geuzenveld.

Danmes Van gelder (rechts) en Carpentier Foto: september 2007, Hedda van Rozelaar

Mevrouw Van Gelder kwam in 1956 in Geuzenveld te wonen, in de Dolhaantjesstraat. Alles zag er toen heel anders uit. De Blauwe Haarlemse tram bracht je tot Zandvoort en de Kikker reed naar Sloterdijk. Vanuit de Haarlemse tram zag ze de nieuwe woningen in Geuzenveld en dacht: “Wat een leuke huisjes, als ik daar toch eens kon wonen.” Zij kwam uit de binnenstad van Amsterdam en kon haar geluk niet op toen haar wens uitkwam.

Mevrouw Van Gelder beaamt dat ze elkaar niet tegen waren gekomen destijds en nu al 3½ jaar bevriend zijn, ook al wonen ze niet in hetzelfde gebouw.
Beide dames zijn onlangs naar een revalidatie hotel geweest in Spa waar ze een avontuur beleefden met de lift. Ook hebben ze een tingieterij bezocht waar ze een lampje kochten. Na het inschenken van een vruchtensapje worden er foto’s gemaakt in het gezellige appartement van mevrouw Van Gelder. Ze blijven lachen ondanks de pijnlijke heup en hartproblemen en vertellen over de mooie tuin van het Zorgcentrum waar helaas weinig gebruik van wordt gemaakt door ouderen omdat het door de dikke schelpenlaag zo moeilijk begaanbaar is maar ze zijn wel heel tevreden over hun verblijf hier want het geeft zo’n veilig gevoel dat je, wanneer je belt, direct hulp kunt verwachten van twee verzorgers.
Ook is het fijn dat, als je je eens verdrietig voelt, altijd wel iemand te vinden is met een luisterend oor. In de gang, in het restaurant of bij de receptie. Dat helpt wel.

Mevrouw Van Gelder toont trots de medaille die ze daar heeft ontvangen.
Er zijn in de buurt veel activiteiten voor kinderen, vanaf de kleuterleeftijd, met Moederdag, Sint Maarten en St Nicolaas komen ze langs en zingen de oude bekende liedjes.

Zij laat vertederd een oud fotootje zien van een groepje jonge kinderen die vanaf de komst hier in Geuzenveld jaar in, jaar uit, samen optrokken.

Mevrouw Van Gelder heeft een cursus DubbelKlik gevolgd en ziet al uit naar het vervolg daarop. Ze vindt het alleen jammer dat de cursisten niet leren, de computer zelf te starten “want dat ding staat al aan als je begint!”

Lees ook deel 1 van dit dubbelportret.

Bekijk meer afbeeldingen

Badmintonnen in de Dolhaantjesstraat Op de achtergrond twee trams op de Haarlemmerweg. Foto:1957, collectie mevrouw Van Gelder

Dolhaantjesstraat Foto: 29 juli 1957, collectie: mevrouw Van Gelder

Trotse mevrouw Van Gelder. Foto: september 2007, Hedda van Rozelaar Foto: september 2007, Hedda van Rozelaar

Hans Staphorsius

Mevrouw van Gelder/ Dolhaantjestraat

Hallo buurvrouw,
Wat een leuk stukje in het Geheugen van West. En wat een leuke foto van de buurtkinderen. Ik sta er volgens mij niet op maar ik woonde dan ook wel 2 blokjes van u af. Heel leuk dat Tonny van Es reageerde op uw verhaal en de foto. Ik ben ook heel benieuwd hoe het haar en haar broers is vergaan. Toen we iets groter waren, in de pubertijd, had ik een goed en regelmatig contact met haar. Sjoerd en Rolf, de kinderen van Verburg en Dijkstra heb ik nadien nog wel eens gezien en gesproken, maar van de van Es-jes niemand meer.
Mogelijk hoor ik nu ook nog eens hoe het hun vergaan is. Hans Staphorsius

Trudy van Es

foto kinderen dolhaantjesstraat

Trudy van Es, 15 Apr 2009, 22:29
hallo mevrouw van Gelder, op de oude bijgaande
foto herken ik mijn broer Ad en vooraan Kees van
Es. Ikzelf was nog maar ong. 4 jaar oud. Onze
buurvrouw was tante bep Dijkstra, heeft U haar ook
gekend. Mijn vader, Leendert van Es is ong. in
1970 vertrokken uit de Dolhaantjesstraat. Met
vriendelijke groeten en wie weet een
antwoord......Trudy van Es

Trudy van Es

hallo mevrouw van Gelder, op de oude bijgaande foto herken ik mijn broer Ad en vooraan Kees van Es. Ikzelf was nog maar ong. 4 jaar oud. Onze buurvrouw was tante bep Dijkstra, heeft U haar ook gekend. Mijn vader, Leendert van Es is ong. in 1970 vertrokken uit de Dolhaantjesstraat. Met vriendelijke groeten en wie weet een antwoord......Trudy van Es

Hallo

Hallo mevrouw van Gelder.
Hoe is het met u.Leuk dit verhaal en foto's van u.Heb u niet meer gezien sinds mijn moeder vorig jaar is overleden.
Groetjes van Wilna Martens-Krijger