Carnaval met de Geuzenkneuters

Verteller: To van Zijl
Geuzenveld

Ja, het was een tijd van hard werken en lachen daar in de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten in Geuzenveld!

Carnaval met de hilarische Vogeltjesdans.

Vooral met Carnaval, daarvoor waren ze al maanden bezig, de mannen met de Raad van Elf, de vrouwen die elk jaar weer iets nieuws bedachten inclusief kleding, maskers en decors. Voor ieder optreden moesten ze dus de kleren verzinnen èn maken, ook de maskers maakten ze zelf, To van Zijl met Agnes van Oers en Vera Borghols.

Deze drie dames zijn nog steeds lid van het later samengevoegde dameskoor Marcatha ondanks lichamelijke klachten en moeilijke operaties. Hun gevoel voor humor hebben ze wel behouden plus de herinnering aan alle optredens waarvoor ze prijzen in de wacht sleepten.

Samen staan ze op de oude foto’s, dansend en wel met alle andere Carnavalvierders in de grote feestzaal van Het Koggeschip, waar ook pater Nillesen zingend aan deelnam .

Daar in de grote zaal van het Koggeschip was de hele ploeg actief met de decors en verdere aankleding, de hapjes en drankjes en de muziek natuurlijk, André bijvoorbeeld als diskjockey of achter de bar.

Dan mocht je zelf pas wat drinken na 12.00 uur ’s nachts.
Maar de stemming zat er al in vanaf het begin van de avond of eigenlijk al dagen daarvoor.

De Geuzenkneuters zijn nu gehuisvest in Osdorp omdat Het oude Koggeschip werd gesloopt.

Kusje stelen tijdens het dansen. Foto: collectie To van Zijl

Carnaval Vera (links) en To.

Carnaval DJ-André achter de pickup. Foto: collectie To van Zijl

Peter Bongers

Geuzenveld, jaren 50

En dan kom je op deze pagina terecht. Peter van Zijl was, net als Herman Tusveld, een jeugdvriend in die jaren. We woonden in de K.S. Hasselaarstraat. Vaak bij de fam. van Zijl geweest.

Herman Tusveld

herkenning

Kom toevallig op deze pagina.

To en andre van zijl de ouders van mijn vriend Peter van Zijl.

Ik weet nog dat vader van zijl bij de brandweer zat.

Bert, adjudant van de president

Geuzenkneuters Geuzenveld

Leuk om geheel onverwachts op deze pagina terecht te komen. Dacht via google snel de fotopagina van de Geuzenkneuters op te vragen en kom ik op deze pagina van en met oude bekenden. Ondanks de weinige tekst roept dit direct vele herinneringen op. Herinneringen aan de tijd dat de familie van Zijl aktief deelnam aan het carnaval. De reactie van Channah over haar broer Frans. Al 25 jaar geleden maar nog steeds zijn er vele Geuzenkneuters die hem gekend hebben. Ik wil wel graag een correctie op het verhaal maken. Pater Nillisen moet naar mijn idee pater Hans Nieuwkamp zijn. De Rotterdammer (Keilebijter) die naar Amsterdam kwam en met het carnavalsvirus besmet was. Daarnaast zijn de Geuzenkneuters nog steeds aktief in Geuzenveld en niet, zoals vermeld is, in Osdorp. Door ruimtegebrek moest de aula van het Koggeschip, gebruikt gaan worden voor lokalen en moesten wij als vereniging een andere ruimte betrekken. Deze ruimte hebben wij gevonden in de P.J. Troelstraschool, aan de Troelstrastraat hoek Colijnstraat. Daar feesten wij nog steeds en komend seizoen, 2009/2010 wordt het 33-jarig bestaan gevierd. Het jubileumfeest zelf wordt op 30 januari 2010 gehouden in de Meervaart in Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd.

Channah

Frans

Ik houd absoluut niet van Carnaval, maar ben wel een keer op zo'n avond van de Geuzenkneuters geweest, en heb mij toen toch wel geamuseerd. Mijn broer Frans van Straaten was vanaf de oprichting bij de Geuzenkneuters betrokken , en heeft ook in de raad van elf gezeten. Frans is helaas in 1984 op 33 jarige leeftijd overleden.