Vis of zilver?

Amsterdam-West, Geuzenveld

Eerder een instrument voor in de haven dan in een juwelierszaak

De antieke koperen zilverweegschaal staat bij Hedda te stralen op de kast. Foto: Hedda van Rozelaar

Zwart en aangekoekt

Bij de overname van de juwelierszaak, 40 jaar geleden, stond hij niet op de inventarislijst. Het oudere juweliersechtpaar wist kennelijk niets van zijn bestaan. Of de firma hem daarvoor ooit gebruikte was niet aannemelijk. Niet geijkt en naar de conditie waarin de weegschaal zich bevond - zwart, smerig en aangekoekt - was hij jarenlang niet in beeld geweest.

Keltum cassette

Nu gebruikte men vroeger zo’n weegschaal om zilveren voorwerpen en bestek te wegen zoals je ook kleinere weegschalen had voor goud en heel kleine, zeer gevoelige, voor diamant.
Misschien was hij niet meer gebruikt na de opkomst van het ‘Keltum pleet’ dat in de 20e eeuw menige welverzorgde tafel sierde en de gebruikers ervan de illusie gaf tot de welgesitueerde bovenlaag van de burgerij te behoren. Ik herinner me tenminste nog dat het bijeengaren van een volledige ‘Keltum pleet’ cassette voor veel vrouwen een hoge prioriteit had in de jaren dat wij de juwelierszaak hadden.

Verbouwen

Toen we de zaak destijds kochten, was voor ons de kwaliteit en het assortiment van de artikelen natuurlijk het belangrijkste, naast het uiterlijk van de toonbanken en de vitrines.
Ook aan de wat ouderwets aandoende etalages viel heel wat te verbeteren. Daarvoor riepen we de hulp in van een bevriende artistieke timmerman. Die had weer een dochter die ook graag iets wilde bij verdienen in de zomervakantie.

Metamorfose

Om haar niet teleur te stellen, zocht ik naar klusjes waarbij ze zich verdienstelijk kon maken. En zo kwam ik tussen de spullen deze weegschaal tegen, een zwart geworden exemplaar dat eerder deed denken aan het wegen van vis in een haven dan aan een gebruiksvoorwerp in een juwelierszaak. Of ze er lang op heeft moeten poetsen? De metamorfose was in ieder geval echt heel bijzonder, bijna zoiets als Aladdin en de lamp! Want tot onze verbazing en blijdschap kwamen toen uit dat onooglijke zwart plotseling prachtige koperen delen te voorschijn. We konden onze ogen nauwelijks geloven en voor het jonge meisje was dit onverwachte succes haar vakantieverhaal!

Onafscheidellijk

Ik had meteen een ongelooflijk sterke band met die antieke zilverweegschaal. Bij de scheiding heb ik zelfs een antieke Franse klok er voor ingeruild om hem mee te kunnen nemen. En nu mogen we samen (weegschaal en oude vrouw) na lange omzwervingen onze dagen slijten in een lieflijke tuinstad in Amsterdam-West.