Ontmoeting in de Meervaart

Opnieuw geplaatst vanwege nieuwe link naar Johan Lisse.

Verteller: Johan Lisse

In 1975 opende aan de oever van de Sloterplas cultureel centrum De Meervaart haar deuren.

Johan Lisse Deze auto werd gebruikt om de aandacht op een festival te vestigen.

De Meervaart bood ruimte voor het houden van congressen, het beleggen van een vergadering, maar was ook een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Je kon er wat eten of drinken, even zitten om een krantje te lezen of een praatje te maken. Ook toen werden er optredens gegeven. Johan Lisse was als een van de vele vrijwilligers betrokken bij de activiteiten en hij heeft zodoende vele artiesten wegwijs gemaakt in de Meervaart.
“Het was als een huiskamer” vertelt Johan Lisse. Ook hij ging er na zijn reguliere werk de krant lezen en wat drinken. “Er was een geweldig fijne sfeer waarin iedereen zich thuis voelde.” Menig artiest bleef na een optreden napraten tot drie uur ’s nachts, het tijdstip waarop de deuren gesloten werden. Johan heeft veel ‘grote namen’ voorbij zien komen.
Een heel bijzondere ontmoeting staat hem nog helder voor ogen.

Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten na jarenlange gevangenschap. Direct na zijn vrijlating maakte Mandela een aantal internationale reizen om zijn dank te betuigen voor de steun die hij had ontvangen gedurende zijn detentie. In juni 1990 bezocht Mandela Nederland en deed toen ook De Meervaart aan. Johan Lisse deed zijn werk als vrijwilliger en zorgde ervoor dat het de gast aan niets ontbrak. In de hectiek van het bezoek ontstond er toch een ontspannen gesprek waarin Mandela informeerde naar Johan en zijn gezin.
Pas later drong het goed tot Johan Lisse door met wat voor een grootheid hij aan tafel had gezeten.

In 1999 werd De Meervaart verbouwd tot het theater zoals we dat nu kennen. Bij het passeren van het gebouw voelt Johan zich nog steeds trots op het feit dat hij de hand heeft geschud van misschien wel de meeste bijzondere gast die De Meervaart ooit heeft mogen ontvangen.

Link naar foto van Johan Lisse zelf, ingestuurd op 12 augustus 2013.

Bekijk meer afbeeldingen

Johan Lisse De directeur van de Meervaart Han Hoogland (links) een medevrijwilliger Frans Kuster (midden)en Johan Lisse(rechts). Bedankt voor je inzet!

Een ontmoeting om nooit te vergeten.

burhan

vraag aub

burhan heeft een hand gegeven mandele bij komst meer en vaart op deze datum buiten voor de ingang ik zelf was toen 15 jaar turks afkomst.
heeft u beeld matriaal wooow graag al vast bedankt .ben echt een fan en wardeer de heer mandela
tot horens