Ruben naar de Filippijnen

Verteller: Ruben Bernhardt
6 Fans

Ruben Bernhardt, 4e jaars HAVO leerling van het Calandlyceum, heeft een deel van zijn zomervakantie doorgebracht op de Filippijnen. Hij was daar in het kader van een schoolproject. Het Filippijnen Exposure Project.

Ruben Bernhardt wie, wat, wanneer, waar

Zo’n vier jaar geleden is mevrouw Laurens, docente aan het Calandlyceum en van Filippijnse afkomst, het project gestart. Het is een samenwerking tussen de school en stichting Anak met als doel de bewustwording van de Nederlandse scholieren.

Het hele schooljaar is de groep, bestaande uit twaalf leerlingen en twee docenten bezig geweest met de voorbereidingen voor deze reis. Vooral het verzamelen van voldoende geld
voor de vliegtickets en de daadwerkelijke steun aan verschillende projecten nam veel tijd en energie in beslag. Diverse bedrijven boden de leerlingen ‘vakantiewerkplekken’ aan. En in het tuincentrum werden op koopzondagen de toiletten spic en span gehouden in ruil voor een kleine bijdrage.

Op 29 juni vertrok de groep, uiteindelijk bestaande uit negen leerlingen en twee docenten. Na een korte acclimatisering in Manilla vloog de groep verder naar het eiland Negros. Daar hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan The Home of Hope. Dit is een opvanghuis voor kinderen tussen vijf en achttien jaar die om wat voor reden dan ook niet bij hun ouders kunnen wonen. Deze kinderen gaan naar school, hebben onderdak en voedsel. Ruben vertelt: “ de leidinggevenden kennen de namen van de kinderen niet, ze hebben helemaal geen band met ze. Daar ben ik erg van geschrokken.”
De afleiding die de Calandgroep bracht in de vorm van aandacht en spelletjes was meer dan welkom. Ook zijn tijdens dit tweedaagse bezoek de slaapzalen geschilderd.

Ook kreeg de Calandgroep de gelegenheid mee te lopen op een school. Lessen volgen, kletsen met de Filippijnse studenten en hun vrienden ontmoeten. En ’s avonds met hen mee naar huis om bij de gastgezinnen de enorme gastvrijheid te ervaren. Ruben sliep o.a. in een bamboehuis op een suikerrietplantage.

Een onvergetelijke ervaring; ontmoetingen die indruk hebben gemaakt. Door te zien in welke omstandigheden de leerlingen op de Filippijnen wonen en leren heeft Ruben leren relativeren. Nu hier zijn opleiding afmaken en dan misschien kiezen voor een baan in het ontwikkelingswerk.
Voor meer informatie over het werk van de stichting Anak: zie www.anak.nl

Kijk ook in de rubriek Calandlyceum.