Bos en Lommer, vroeger, nu en in de toekomst. (2)

Verteller: Jeroen Broeders
Auteur: T. Bosma
Bos en Lommer

Als liefhebber van natuur en groen vind Jeroen het belangrijk ook dat thema te verwerken in de nieuwe plannen voor Bos en Lommer.

Jeroen Broeders en zijn dochter op het 'geheime' paadje in het Erasmuspark. Foto: Jeroen Broeders, 2007.

Het probleem is echter dat er zo weinig plaats voor is. Een uitzondering is misschien de oude stadsdeelwerf langs het water op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan.
"Het nadeel van een stad is dat alles heel strak gaat met dit-mag-niet-en-dat-mag-niet. Kinderen moeten kunnen ravotten ... dus we zijn van plan een ruige speelplek te regelen op die plek en wel zo snel mogelijk! Meer groen zal misschien op de daken van de flats aangelegd kunnen worden. Er moet hoe dan ook iets met die daken gebeuren, want ze nemen vele vierkante meters in waar niets mee gedaan wordt en dat is zonde. Daarbij denk ik inderdaad aan het "vergroenen" van de daken en ze zouden gebruikt kunnen worden voor het aanwenden van energie en elektriciteit".
"We hebben het nog niet gehad over je favoriete plekjes, Jeroen".
Zijn lach vult de hele kamer: "Oké, als ik je mee zou nemen op sightseeing-tour dan wil ik je het openbare Pierebadje laten zien aan de Gibraltarstraat. Het is midden in een woonwijk aangelegd en in de zomer berendruk. Het water is tot kniehoogte dus voor mijn dochtertje nog iets te hoog, maar ik verheug me al op volgend jaar want vanaf dan zal ik daar, samen met haar, elke zomer te vinden zijn.
Vervolgens gaat de tour naar een paadje in het Erasmuspark. “Vraag me niet hoe het heet, het is eigenlijk een geheim plekje, een echt stukje jungle in Bos en Lommer. Het geeft je het gevoel van buiten zijn in de stad. Je ziet er niemand maar het ligt toch maar 20 meter van de huizen vandaan.”
De tour zal eindigen bij de 1e betonnen kerk van Nederland: de Jozefkerk in de Erik de Roodestraat.
Volgens Bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam zou het de Monumentenstatus moeten krijgen. “Het is grijs, grauw, en gruwelijk om te zien en tegelijkertijd ook schitterend. We zouden er kunnen klimmen in de klimhal die er nu in zit! De eigenaar van het gebouw wil tot sloop overgaan maar ik hoop dat dat niet door zal gaan".

Terug naar deel 1 van dit verhaal met oude foto's.

Het pierebadje aan de Gibraltarstraat. Schoongemaakt voor de winterslaap.