Carnaval in Osdorp

d'Osseknarren

Auteur: Koen Laros
Osdorp

Reeds een jaar na de oprichting op 11-11-1971 werd mevrouw Hoeksma-Ensink lid van carnavalsvereniging “d'Osseknarren”. Naast de gebruikelijke activiteiten beheerde ze 24 jaar lang het secretariaat en nam ze na het overlijden van haar man, de taak van "hoffotograaf" over. Het Geheugen van West interviewde dit erelid van "de dwaze mensen uit Osdorp" over carnaval in Amsterdam.

Woonblok Pieter Calandlaan bij Hoekenes (inmiddels afgebroken). Mevrouw Hoeksma-Ensink woonde meer dan 40 jaar op de tweede etage op de foto links.

Vroeger was het ook al zo
"Mensen kinderen, waar maak je je druk om?" Mevrouw Hoeksma (80) verbaast zich over het vele zwart-wit denken en de onverdraagzaamheid die ze overal om zich heen ziet. In de politiek en zelfs in de voetballerij worden kleine onderwerpen vaak veel te serieus genomen. En dat onze samenleving er de laatste tijd minder leuk op is geworden, daar is ze het ook al niet helemaal mee eens. "Door de verbeterde berichtgeving hoor je tegenwoordig alles. Daardoor lijkt het allemaal erger, maar dat was het vroeger ook al."

Even wat luchtiger in 't leven staan
Mevrouw Hoeksma weet heel goed waar ze haar sterke relativeringsvermogen vandaan heeft. Als 24-jarige is ze voor drie jaar uitgezonden geweest naar Indonesië. Daar verbreedde ze zowel letterlijk als figuurlijk haar horizon. En misschien is het wel daarom dat ze al zolang met carnaval bezig is. Het is een manier om de wereld even van de andere kant te bekijken, om even wat luchtiger in het leven te staan.

Nog steeds carnaval in Osdorp
In grote delen van Amsterdam leeft carnaval minder dan voorheen. De laatste grote optocht die door het centrum ging was in 1996. Daarnaast zijn veel carnavalsverenigingen, die vanuit cafés en voetbalverenigingen werden bestuurd, opgeheven. “d'Osseknarren” hebben gelukkig wel hun eigen ruimte. De zogenaamde Ossestal is een voormalig gymnastieklokaal aan de Nieuwe Laan, dat met financiële steun van het stadsdeel is aangekocht. Ook houden de Knarren de optocht in ere. Zoals elk jaar zal er ook deze winter weer een stoet door het stadsdeel gaan (zaterdagochtend 2 februari 2008 om precies te zijn). Vanaf de Notweg gaat de route via de Hoekenes en Tussenmeer naar het Osdorpplein. Afgelopen jaren deden collega's uit Amsterdam en Zaandam, beter bekend als de Geuzenkneuters, de Pretletters en de Kreukesaikers, nog met ons mee. Helaas is dat dit jaar niet het geval.

Carnaval is veel meer dan de optocht.
De mensen van de sociale werkplaats in Badhoevedorp herkennen haar altijd als ze haar op straat tegen komen, vertelt het erelid met een lach. Elk jaar komen ze namelijk met z'n allen naar d' Ossestal om samen, uiteraard verkleed, feest te vieren. Dit gebeurt samen met de mensen van “De Vrije Geer” en “De Zevenhoek”. Dan zijn er toch vaak tegen de 150 mensen. Dat is voor de vereniging het mooiste feest van het hele seizoen. In dezelfde periode staat er een bezoek aan ouderencentra op het programma. Eveneens in vol ornaat. Daarnaast bezoeken de carnavals verenigingen elkaar natuurlijk ook.

Prins Carnaval
Een ander belangrijk aspect aan carnaval is de prins. De vereniging heeft ieder jaar een andere prins. De grote optocht in Amsterdam had altijd een bekende Nederlander. Piet Römer, André Hazes, Eddy Christiani, Dries Roelvink, om maar wat namen te noemen. Mevrouw Hoeksma weet nog goed hoe uitbundig ze zich altijd tegoed deden aan gratis haring en bier wanneer ze bij d' Osseknarren op bezoek kwamen.
Maar eigenlijk heeft ze altijd veel meer gehad met de Prins Carnaval van haar eigen vereniging. Over de vraag welke haar het meest is bij gebleven in al die jaren hoeft ze niet lang na te denken: Prins Oskar II in het seizoen 1979-80. In het dagelijks leven was deze prins overigens beter bekend als meneer Hoeksma ...
Zoals de traditie voorschrijft blijft de naam van de nieuwe Prins geheim tot de elfde van de elfde. Mevrouw Hoeksma glundert nog steeds als ze terugdenkt aan hoe haar kinderen reageerden op de bekendmaking. Ze waren stom verbaasd!

Zoals elke Prins Carnaval koos ook Oskar II een adjudant en stelden ze samen een proclamatie (grondwet) en een motto op. Mevrouw Hoeksma kan zich het motto nog opvallend goed herinneren. Het sloeg op het feit dat meneer Hoeksma altijd de "hoffotograaf" was: "Bekijk het ook eens van de andere kant!"

Bekijk meer afbeeldingen

Carnaval 1980, rechts op de bok van de kar staat Prins Oskar II Carnaval 1980. Rechts op de bok van de kar staat Prins Oskar II. Foto: collectie mevrouw Hoeksma-Ensink

Ron de Wit

t.a.v. Jaap van der Schaaf

Geen fout woord over de “d'Osseknarren” of je had "ruzie met een knipoog" met collega Jaap van der Schaaf van De Telegraaf.
± 15 jaar ben ik collega geweest van Jaap... dus 15 jaar hoorde en zagen wij van allerlei printwerk voor “d'Osseknarren” voorbij komen wat Jaap weer geritseld had.
Of wij hoorde opeens een bestelling die werd doorgeven voor “d'Osseknarren”... 4 flessen Vieux, 3 Bessen, 2 flessen jenever enz. uiteraard de hele afdeling begon dan meteen mee te bestellen.
Jaap is ook Prins Carnaval geweest (eigenlijk 2x)... TROTS dat hij (terecht) was.
Helaas zoals nog 1500 collega's van De Telegraaf werd ook Jaap boventallig verklaard maaaar niet getreurd voor “d'Osseknarren” hun print / drukwerk.... Jaap werkte vooruit... Ik geloof (weet wel zeker) wel 5 jaar vooruit en het was al klaar.
Ik weet niet of er in het carnavalwezen lid van verdiensten worden benoemd.... maar wat mij betreft verdiend Jaap van der Schaaf van “d'Osseknarren” er zeker eentje. (Misschien heeft hij deze al haha).

Ik hoop dat Jaap dit via via nog eens leest.

Groetjes,