Liefde voor het verleden

Verteller: Meneer Haring
7 Fans

Vaak vertellen mensen ons dat zij geen foto’s van vroeger meer hebben. De kinderen hebben ze meegenomen, ze zijn bij het oud papier beland of er werden überhaupt nooit foto’s gemaakt. En dat doet eigenlijk een beetje pijn.

Meneer Haring - Foto's Achterzijde Burgersdijkstraat 8 t/m 13, 21 oktober 1956. Achterzijde Burgersdijkstraat 8 t/m 13, 21 oktober 1956. Paarden uit omringende weilanden nemen een kijkje in een van de eerste buurten van Amsterdam Nieuw West.

Gelukkig komen we soms ook met mensen in contact die alles uit het verleden hebben bewaard. Zo ook meneer Haring (1934) uit het Johan Bekahof in Slotervaart. Niet alleen zitten zijn herinneringen in het hoofd, ook in fysieke vorm kan hij nog het een en ander terughalen. Bij een kijkje in zijn studiekamer blijkt namelijk dat meneer Haring beschikt over een heuse bibliotheek over Amsterdam en dan in het bijzonder de Westelijke tuinsteden. En dan staat er ook nog een kast vol met fotoboeken tegen de muur. Meneer Haring blijkt een bijzondere liefde voor het verleden te koesteren.

Hij vertelt ons in het gesprek zó veel dat we na een paar minuten de draad eigenlijk al weer kwijt zijn. Geen wonder, de eerste herinneringen van meneer Haring gaan terug naar de jaren dertig, toen hij met zijn vader uren in de polders in Sloten en omgeving doorbracht. Polders die langgeleden plaats hebben gemaakt voor de woningbouw in Nieuw West. Er is één herinnering in het bijzonder die meneer Haring graag nog met ons deelt. “Toen de eerste huizen hier in Slotervaart verrezen, zo rond 1956, stond er in de weide omgeving nog heel wat vee te grazen. Nog lang niet alle boeren waren weg en dus wilde het wel eens gebeuren dat de bouwvakkers van de spiksplinternieuwe woningen onaangekondigd bezoek kregen. Meestal stonden er dan wat koeien glazig naar het geklop en geboor te kijken, maar soms waren het ook paarden. En dat was toch altijd een raar gezicht. Je wist dat die beesten daar niet langer hoorden. Eigenlijk best wel een beetje triest.”
De foto bij dit stukje is daar het levende bewijs van.

Meneer Haring anno 2004 Meneer Haring, augustus 2004

Re: Liefde voor het verleden

De foto van de paarden met op de achtergrond de huizen van de Burgersdijkstraat is genomen door mijn moeder, vanuit ons huis in de Pieter Borstraat. Mijn ouders zijn in augustus 1956 in de Pieter Borstraat komen wonen, toen de huizen daar net opgeleverd werden.

In die periode waren in het gebied waar nu het Rembrandtpark ligt nog tuinderijen gevestigd. Ook aan de Sloterweg waren nog boerderijen. Waarschijnlijk zijn de beide paarden vanuit het nog landelijke gebied bij de Sloterweg aan het wandelen gegaan en zo terecht gekomen in de nieuwbouwwijk Slotervaart. Mijn moeder zag vanuit de eerste etage van ons huis de paarden langskomen en pakte gauw het fototoestel om dit tafereel vast te leggen.

Deze foto en nog veel meer uit de begintijd van Slotervaart hebben we gepubliceerd in het in 1997 verschenen boekje Veertig jaar eigen huizen in Slotervaart, uitgegeven door de Vereniging van Huiseigenaren Slotervaart, ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum.

Er bestaan veel foto¹s uit de begintijd van de Westelijke Tuinsteden, maar naast deze foto heb ik nog nooit een afbeelding met een vergelijkbaar tafereel gezien.