Beestenboel (2)

Geuzenveld

Wij hadden op de Wigbolt ook goudvissen in een mooie ronde kom. Degene die alles verzorgde en schoonmaakte was in dit geval ook mijn moeder. De goudvissen gingen af en toe dood en de ene keer deed de kom dienst als vissenkom en de andere keer als bloemenvaas.

Mijn oudste broer kreeg een keer een blauwe parkiet van twee klasgenoten van Het Pius-X lyceum en de parkiet heette Bompo. Wij vonden het in het begin allemaal geweldig maar al na korte tijd vonden we er niets meer aan. Bompo kwijnde langzamerhand weg en al wat we deden om het beestje op te vrolijken mocht niet baten. Bompo overleed na een paar eenzame jaren en wij dachten dat dat meteen einde parkieten in ons gezin was.

Maar nee hoor, mijn oudste broer kocht twee gele parkieten in een grote kooi en zij werden Lex en Roos genoemd. Mijn moeder kon dus weer aan de slag om de rotzooi van de knoeipotparkieten op te ruimen. Mijn moeder verzuchtte dat ze het toch wel veel werk vond en daar werd een oplossing voor gevonden. Voor haar verjaardag kreeg mijn moeder een kruimeldief. Lex overleed na een paar jaar maar Roos heeft het nog tien jaar volgehouden. Ik woonde niet meer thuis en kwam op visite. Ik kwam de huiskamer in en daar zat mijn vader een boek te lezen met een parkiet op zijn hoofd. Ik schrok me wild en deed gauw de deur dicht. Ik dorst niet meer naar binnen en de parkiet moest weer in de kooi. Het was een verschrikkelijke herrie als we met z'n allen thuis waren want wij hadden allemaal het nodige te vertellen maar de parkiet krijste overal bovenuit. Kun je nagaan wat een strot dat beest had!

Na het parkietentijdperk is er bij de familie Warmerdam geen huisdier meer waargenomen.

Link naar Beestenboel deel 1.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Parkiet

Nog even vermelden dat de parkiet Bompo wegkwijnde ondanks de zeer goede verzorging van mijn oudste broer. Er was altijd genoeg vogelzaad en water in de bakjes en als mijn broer dan met zijn kilo vogelzaad de huiskamer inkwam was mijn reactie steevast of Bompo alles in één keer kreeg en vond ik mijn eigen grap iedere keer weer hardstikke leuk.

Guppen

Goudvissen kunnen heel oud worden. Mijn vriendin I. heeft er twee gehad, genaamd Zwemmertje en Swimmy, die beide ruim 20 jaar zijn geworden. Maar net als bij je verhaal over de schildpadden geldt hier ook dat men vroeger niet wist hoe de dieren verzorgd moesten worden. Die ronde kommen zijn namelijk ongelooflijk slecht voor de vissen. Vandaar dat die van jullie af en toe dood gingen.
Bij ons thuis waren op gegeven moment ook vissen, maar ik was toen al getrouwd. Mijn jongste zus, Trees, had guppen van een klagenootje gekregen. Nou, dat plantte zich wel vort! Dus er kwam op gegeven moment een aquarium, wat de voortplanting alleen maar opzweepte. Wij maakten er grappen over dat er meer vissen dan water in het aquarium zat. :-)

Parkieten

Parkieten zullen altijd boven hun omgevinggeluid proberen uit te komen. Als je b.v. 's avonds, als de TV aanstaat, geen doek over hun kooi of voliere doet dan blijven ze maar doorouwehoeren.
Is het donker dan pas houden ze hun snavel.