De winter van 62/63

Ganzeneiland Sloterplas

Voor het eerst sinds het ontstaan van de plas was de winter van 62/63 zo streng dat deze geheel was dichtgevroren en wat ik me daarvan herinner is het feit dat het eerst leek of dat niet kon gebeuren, omdat het meer zo diep is. Het diepste punt was toentertijd 35 meter.

Ganzen I wie, wat, wanneer, waar Ganzeneiland aan de Sloterplas. Winter 1962/1963

Het vroor dat het kraakte en al het water rondom de plas was bevroren en daar werd op geschaatst. En dan !! Ineens was hij helemaal dicht en drie dagen later werd er overal geschaatst. De zwanen hadden zich verzameld bij het “ganzeneiland” dat achter het Colenbraderhof ligt. Het waren er meer dan honderd en daardoor een imposant gezicht. De gemeente had de sloot ijsvrij gemaakt en op deze wijze was overwinteren voor hen mogelijk. De omwonenden kwamen kijken en voerden de zwanen. Nu zijn er nog maar weinig zwanen op de Sloterplas en overheersen de ganzen. Deze zijn achtergebleven tijdens hun trektochten naar het zuiden en gedijen er goed.
Deze ganzen hadden een verzamelplaats op het eiland, wat nu bij de omwonenden als “ganzeneiland” bekend staat.

Meneer Haring anno 2004 Meneer Haring, augustus 2004

Ganzen II Ganzeneiland aan de Sloterplas. Winter 1962/1963

jetty temme

winter 62/63

Beste meneer Haring,

Onlangs heb ik een boekje aangeschaft, dat vertelt over de ijzige winter 62-63. Het heet "Siberië in Amsterdam Nieuw West, winter op de Sloterplas 1963". Het is een leuk naslagwerkje dat aan te raden is voor iedereen die deze strenge winter heeft meegemaakt of erin geïnteresseerd is. De uitgever is Stichting De Driehoek, www.stichtingdriehoek.nl. (heb geen aandelen hoor, ben gewoon erg enthousiast).

Vriendelijke groet,
Jetty Temme

G. Timmermans

zwanen en Andreaskruizen

in 1959 werden er door de Dienst Publieke Werken knobbelzwanen in de Sloterplas losgelaten. Kan iemand mij ook vertellen (of heeft daar foto´s van) of de snavels van deze zwanen ook waren gebrandmerkt met de drie stadskruisjes (Andreaskruizen).

Hester Cornelia (Dijcks) Wassink

De winter van 62/63

Ik heb in die strenge winter ook op de Sloterplas geschaatst als 15 jarig meisje. We gingen van huis uit (via de Comenius-straat de sloot op) en via, via onder bruggetjes door kwam je dan uit op de Sloterplas. Je bleef de hele dag tot het donker werd, maar wel eng omdat het ijs zo kraakte. Ik heb ook nog veel gezeild en gevaren op de Sloterplas in de jaren 1967-1970. Dat ging vanaf Het haventje. In het kroegje daar kwamen
veel mensen gezellig eten en drinken. Was een leuke tijd toen met een vast vriendengroepje. Ik ben later in 1977 uit Amsterdam weggegaan. Goede herinneringen aan die tijd!!
Jammer dat Amsterdam nu zo'n slecht imago heeft!!

Teun van Dijk, 27-9-2007

Winterherinneringen

Die winter kan ik me nog goed voor de geest halen. Door de vele sneeuwval stagneerde ook de aanvoer van kolen. Als oudste kind van het gezin moest ik vaak lang in de rij gaan staan bij de kolenhandel in de reeds vroegtijdig gesloopte laagbouw van het Confuciusplein. Daar werd dan mondjesmaat zakjes kolen verkocht.
Toen de Sloterplas eenmaal dicht lag, organiseerde mijn toenmalige v.d. Leeuw ULO school, aan de Louis Couperusstraat een schaatsevenement rond de toegevroren plas. Een van de leerkrachten, dhr. van de Vlies, besloot toen met zijn DAF de controleposten af te gaan, nadat een collega op een scooter hem al was voorgegaan. Het ijs kraakte op sommige plekken vervaarlijk onder het gewicht van de outo, maar hij heeft het gehaald.

Re: De winter van 62/63

Geachte heer Haring,

Ik ben op zoek naar foto´s van schaatsers op de Sloterplas in de winter van 1962-1963.
Kunt u mij hiermee helpen?
Ik ben de auteur van het boek Leven rond de Sloterplas.
Vriendelijke groet, Louis Firet

jaja de winter van 62/63 die het einde betekende van een kwartje voor een zak patat; een "tijdelijke"maatregel ivm gestegen transportkosten e.d. !!!!het is alleen maar duurder geworden maar dit terzijde.

bij ons alle bedden in de woonkamer bij de enige (kolen)kachel want de ijsbloemen stonden cm dik op de slaapkamerramen(gelegen op het oosten)

kunt u misschien nog meer vertellen over "ganzeneneiland" het lijkt me heel speciaal