Kleden kloppen op het klimrek

Geuzenveld, Eendrachtsparkbuurt

Mijn herinnering aan mijn jeugd is heel fijn. We konden overal spelen op straat want er was zowel voor als achter een speeltuin.
En er waren zoveel kinderen in de buurt, je kon altijd wel met iemand spelen.

Ik ben in het jaar 1957 in de Jelte Eelsmanstraat komen wonen. Ik was toen 4 jaar en heb daar gewoond tot mijn 18e jaar, dus tot ongeveer 1971.
Het huisnummer weet ik helaas niet meer, maar het was op twee hoog bij de poort op de hoek van de Kenau Simons Hasselaarstraat.

Over het ijs

In de winter gingen we altijd schaatsen op de Alberdagracht en dat was heel dicht bij huis en heel gezellig, je deed je schaatsen aan thuis en liep zo naar het ijs. Het was ook wel makkelijk dat er ijs was, want dan kon je in de Sam van Houtenstraat weleens een zakje kolen gaan halen bij de kolenboer als het nodig was en dan hoefde je niet helemaal om te lopen.

Vakantieopvang

In de zomer - dat was op het terrein waar later de flat en het CBR-gebouw kwamen - was altijd een soort opvang voor de kinderen als de beide ouders moesten werken en dat was dan voor zes weken.

Langs de deuren

Ook kwamen toen de melkboer en de bakker aan de deur en die mensen kwamen al die trappen op met hun waar, ook kwam de schilleboer elke week langs met paard en wagen.
Op zondag kwam in de zomer de ijsman langs en ook soms de man met de berliner bollen, ja en dan wilde je toch altijd wel een ijsje hebben en dan was het erg druk bij die man.

Kleden kloppen

Op vrijdag was het schoonmaakdag want dan gingen de vrouwen altijd met hun matten en kleden naar buiten om de boel te kloppen. Dan ging het kleed over het klimrek en werd er hard geklopt en daar stonden dan meerder vrouwen omheen en dat was ook altijd gezellig. Op de foto's uit het jaar 1965 kan iedereen zien hoe druk het was met kinderen.

marjan Stockhorst

marjan

Hoi Yvonne.Ik herinner me jou nog.Ik ben zelf op het Anderiesenhof geboren in 1957.We hebben volgens mij samen op de goeman Borgesiusschool gezeten,en trokken veel met elkaar op.Je staat zelfs nog in m,n poezie album.Leuk om hier je verhaal te lezen.Zeer herkenbaar.
Groeten van Marjan Stockhorst

Tini Kok

Jelte Eelamastraat

Wat leuk om dit te lezen, ik heb nl ook in de Jelte Eelsmastraat gewoont op nr 9, en wel boven de fam Schram van 1974 t/m 1986. Ik kan me de fam. Hemink ( Toetie,Wim met dochter Anoeska ) nog wel herinneren, evenals de kinderen Parinussa, buurvrouw Bastiaanse en Sjaan en Henk met dochter Tineke.
Vaak ging ik met de kinderen naar het Eendrachtspark, daar was nl een pierebadje waar de meiden veel van hebben genoten, de speeltuinen voor en achter maar ook de band onderling is me altijd bijgebleven.
Ook wij schaatsten op de Alberdagracht, mijn kinderen speelden altijd met Tiffany en Danny Roos, daar hoor ik ze nog veel over praten, ik denk met veel plezier aan deze tijd terug.

yvonne van den berg -van dam

reactie van raymond schardijn

hallo raymond,
het is wel heel lang geleden dat je me hebt geschreven maar ik kijk niet meer zo vaak op het geheugen van west.
maar jouw naam zegt me niet zoveel maar de naam fam schram en zeker de naam van je zusjes margie en febe.
want dat kan ik me herinneren dat ik daar mee speelde ,maar ik kan me ook herinneren dat ik vaak op de kolenbak klom en dan op het muurtje en dat we dan zaten te kletsen maar ook dat er een oom? patat bakte en dat zat ik lekker op te smullen hahaha en ik vind dat nog steeds lekker.
ja de fam.parinussa kan ik me ook heel goed herinneren want ik was daar ook heel vaak die hadden veel kinderen dus eentje meer maakte daar niet uit.
die moeder maakte altijd zelf loempia,s en lekkere bami en ik zat altijd heerlijk mee te eten en het was altijd zo gezellig.
misschien kun je mijn vader ook nog herinneren die was altijd aan het fluiten als hij van zijn werk kwam en dan stonden de kindjes parinussa altijd op het balkon en riepen dan altijd dag meneer van dam goedemorgen ja dat was toen nog een leuke tijd ,
hij is helaas overleden dat ik 12 jaar was en dat draag je eigenlijk je hele leven met je mee dat gemis dat is jammer maar voor de rest een hele fijne tijd gehad op geuzenveld
ik zou zo zeggen doe de gr. aan je familie en ook aan je zussen febe en margie en misschien tot de volgende krabbel,
gr.yvonne

r

Jelte Eelsmastraat Wigbolt Ripperdastraat

Hallo Yvonne, ken je mij nog?mijn Oma heeft naast jou gewoont en daar was ik elke week-end. zeg de naam Raymond jou nog wat, mijn zusjes margie en febe en Mona?op het balkon hebben wij vaak tenten gebouwd en ook op het speelplein,in de avond uren verstoppertje spelen in de traplokalen van de flats.Verder ben ik op deze side Nancy Neys tegen gekomen ken je ook nog de familie Parinussa? mijn Oma en haar zonen heten fam.Schram.
Tot horens dan maar en groetjes,

Raymond schardijn

Aad Kooijman

De kenau Simons Hasselaarstraat

Net zoals iedereen daar ben ook ik in1957 in de kenau komen wonen.
Vanuit Rotterdam met mijn ouders en twee zussen (Willy en Elly,later is daar mijn jongste zus(je) Marja nog bij gekomen.
Al was ik drie jaar ik kan mij er nog heel veel van herinneren.
De reis van Rotterdam naar Amsterdam voorin de verhuiswagen met zo,n grote roodharige besnorde vrachwagen chauffeur.
Behoorlijk indrukwekkend mag ik wel zeggen.
Wij gingen naar Amsterdam omdat mijn vader bij de marine zat en op Kattenburg gelegerd werdt.
De hele buurt bestond bijna uit ambtenaren .
Buschauffeurs.douaniers, spoorwegmensen,politieagenten,marine mensenenz,enz.
De buurt was wel heel katholiek getint en wij als nietgelovige waren een minderheidje (niet dat dat wat uitmaakte voor de andere bewoners).
Zodoende kwam ik niet op de katholiekeschool terecht maar eerst op de kleuterschool "de Narcis"(achteraan op de Colijnstraat) en later op de Timotheusschool (vreemd wel want dat was een christelijke school).
Allebei wel te belopen(toen liepen we nog gewoon naar school)
Ik moet zeggen dat ik het een heel fijne school vond en dat christelijke viel behoorlijk mee.
Toen wij in de Kenau kwamen wonen was er zelfs nog geen gemeentetuin aan de voorzijde van het huis.
Er stond nog een soort van bouwkeet met daarin een enge man vond ik toen(bleek een beetje een bewaker te zijn voor de laatste woningen die nog niet klaar waren en een schaftlokaal voor de bouwvakkers).
De dijk die nu inmiddels al weer weg is was amper in aanbouw,datzelfde gold voor de latere speeltuinen(klimrek,zandbak e.d.).
Maar het liep er over van de kinderen op mijn trap al een stuk of zestien.(daar kwamen er binnen zes jaar nog eens een stuk of vier bij.
Doe dat alleen in mijn stukkie en je had er van de drie trappen al snel een mannetje(vrouwtje) of vijfenveertig en dan niet eens de zijstraten meetellend
Dan weet je dat dat wel eens herrie gaf maar ook heel veel gezelligheid .
Zeker zomers met de ouders op de balkonnetjes aan de straatzijde en die meute voetballend ,stoeprandend en allerlei spelletjes die helaas uitgestorven zijn.
Vissen in de Albedagracht en in de winter met de hele straat op het ijs(poepie gezellig).
Toen lag er voor mijn gevoel elke winter ijs op de gracht(toen had je nog winters volgens mij).
Later op de dijk hutten bouwen.
Ik heb er menige kuil achtergelaten.
Zo kan ik nog wel even door gaan maar dan zit ik hier over een uur nog te typen want ik ben nog lang niet uitgeschreven.
Er schieten me steeds meer dingen te binnen.
Maar dat laat ik aan de andere kenau bewoners van die tijd over.
Dus dag lieve kijkbuiskinderen(Zoals pipo sprak).
Dag vogels,dag bloemen dag kinderen dag Kenaustraat

Channah

Fam. Wortel

Sorry, ik heb een tijdje niet naar het 'kleden kloppen'-item gekeken. De familie Wortel woonde naast ons, in hetzelfde portiek. Vader Wortel was helemaal kromgegroeid en liep dientengevolge ook moeilijk. Toen mevr. Wortel overleden was hebben mijn ouders veel voor dhr. Wortel gedaan. Ik kan me niet herinneren wanneer en waarom hij verhuisd is.

willy tertaas smit

paula

hallo paula ben jij of een van je zussen die een kapster opleiding volgde ..als dat zo is kan je wel mijn zusje tiny. bij ons thuis werd altijd ons haar gekapt wij woonde in de k.s.hasselaarstraatde midelste trap huis no13
groetje willy smit

over miep

hallo channa, ik ben paula friskes, heb een broer die fred heet, en 2 zussen, mia en sabien, we zaten op de maria reginaschool en woonden dus op de hoek v.d. w.rip., 3 h.
wat jammer voor jullie dat Miep er niet meer is, zij was inderdaad een kleurrijke dame, en we maakten vaak een praatje met haar.
al dit soort dingen maakte het zo fijn om daar te wonen, zo heerlijk gewoon allemaal.
herinneringen moet je koesteren, daarvan is dit er één.

ik herinner mij uit die buurt nog Ans Wortel, zij zat bij mij in de klas, haar moeder overleed plotseling, we zaten toen in de 5e klas bij juf. v. Erp . Ik weet nog dat ik vreselijk heb gehuild daarom.

vriendelijke groeten

Miep

Hallo Paula,

Ik kan mij niet herinneren dat mijn zusje Miep met een draagbare radio rondliep, maar het is best mogelijk. Ze was gek op muziek, en ik ben in 1969 getrouwd, dus het was misschien 'na mijn tijd'. Ze droeg ook altijd graag dingen in haar haar. Het was inderdaad een pittige dame.
Wás dus, want ze is overleden op 23 december 2006. En de laatste jaren van haar leven waren heel moeilijk.

Van welke familie ben jij er een?

Groeten van Channah

miep

hallo , geuzenveldmeisje

je naam zegt mij niets eigenlijk, maar wél Miep, je zus. Zij liep altijd met een draagbare radio door de straat, donker krulhaar, vrolijk, maar kritisch, en vaak met een schuimrubberen krulspeld in haar haar, klopt he?
als wij op de portiek-buitentrap zaten kwam zij vaak langs, veel met haar gelachen, heel lief en leuk. Hoe is het met haar, ben benieuwd. Ik woonde w.ripperdastr. 3 (1e portiek vanaf colijnstraat) was toen (eind 60/begin zeventig) 14/15 jaar, )

groetjes, paula

Frans

Ja, Frans van Straaten was mijn broer. Alweer meer dan 23 jaar geleden dat hij op 33-jarige leeftijd overleden is.....
Met Karin, zijn vrouw, gaat het goed. We hebben nog steeds contact, zij het niet meer heel veel. Ik heb haar voor het laatst gezien op de begrafenis van mijn zusje Miep, eind december 2006. Maar met verjaardagen en kerstmis schrijven we altijd.
Karin heeft een vriend, en ze woont in Zaandam.

Uit welke familie kom jij?

Groeten van Channah

Familie?

Hoi Channah,

Ben jij familie van Frans? Zo ja, hoe is het nu met zijn vrouw?
Kom je nog wel eens in Geuzenveld?

Klassefoto

Er staat geen familie of bekende van mij op die klassefoto. Maar ik zal mijn broer Jan eens vragen of hij jouw broer Nico kent of die Guus Suverkrop.

Groeten van Channah

channah

reactie

hallo channah,
ik kan me helaas die naam niet herinneren ,maar misschien dat ze mij wel kent of misschien mijn broer nico die was 4 jaar ouder dan mij en die was weer vriend van guus suverkrop of zoiets.
maar op schoolbank staat wel een klassefoto van mij van de maria reginaschool van de zesde klas,
gr.yvonne

Herinnering

Hallo Yvonne,

Mirjam Nagelmaker heeft de een of andere creatieve opleiding gedaan, dus het is zeer goed mogelijk dat zij een pottenbakkersdraaitafel in de box had staan. Mirjam is 8 jaar jonger dan ik, en eigenlijk raakte ik pas bevriend met haar toen ik al weg was uit de Jelte Eelsmastraat, dus dat weet ik allemaal niet zo.
Bedoel jij mijn zusje Toos, die op de brug in dat speeltuintje zwierde? Van Miep kan ik mij dat namelijk niet voorstellen.
De familie Parinussa herinner ik mij ook heel goed. Daar was het altijd heel gezellig, altijd pannetjes op het vuur, en je kreeg altijd wat te eten. Een jaar of 15 geleden zat ik eenmalig in een inspraakpanel van de gemeente, en daar ontmoette ik een zoon Parinussa. Dat heeft jammer genoeg geen vervolg gehad.
Kun jij je misschien Willy Smit uit de Kenau Simonsd. Hasselaarstraat herinneren? Met haar heb ik via ww. schoolbank.nl contat ghekregen.

Groeten van Channah

channah

herinnering

hallo channah,
je naam zegt me inderdaad niks maar de naam van je zusje des te meer.omdat ze ook altijd in de speeltuin speelde vooral op die brug waar je zo lekker om kon zwieren dat staat me nog zo bij.
ik heb inderdaad op de trap gewoont bij fam.nagelmaker ik woonde daar boven en ook kan ik me nog een fa. parinusa herinneren en eenfa. schram ja zo komt er steeds meer naar boven,we hadden een leuke trap met allerlei soorten mensen.maar had die fam. nagelmaker geen pottebakkers tafel in de box staan? want ik kan me herinneren dat ik dat wel eens mocht doen achter die tafel zitten en een eigen pot maken dat was heel leuk.en misschien ken je ook de naam peggy bats wel die schiet me ook ineens te binnen en die had zo,n mooi poppenhuis en daar speelde ik altijd mee als ik bij haar was.
ja zo komt er meer en meer naar boven leuk hoor.

nou tot ziens hoor yvonne

Jelte Eelsmastraat

Dag Yvonne,

Hoewel ik ook in de Jelte Eelsmastraat gewoond heb - van 1957 tot 1969 - zegt jouw naam mij niets, maar je verhalen des te meer. Je bent wat jonger dan ik - ik was 10 in 1957 - en als je kind bent is een leeftijdsverschil van 6 jaar heel veel.
Wij woonden op nr. 15 hs., dus dichter naar 'het landje' toe, waar later het CBR kwam. Ik ben de oudste van 7 kinderen, en mijn zusje Toos komt qua leeftijd het dichtst bij de jouwe. Zij was 5 jaar toen we in 1957 naar Geuzenveld verhuisden, en mijn broer Leo (de 6e in de rij) is er op 29 november 1957 geboren, toen we net 2 dagen daarvoor verhuisd waren. Daarna is in 1963 nog een zusje geboren: Treesje.
Na mij kwam een verstandelijk gehandicapt zusje, Miep, en daarna twee broers, Jan en Frans.
Mijn ouders hebben tot hun overlijden in Geuzenveld gewoond. Mijn vader is in in 1998 plotseling overleden in de woning aan de Jelte Eelsmastraat, en mijn moeder een jaar daarna in verpleeghuis Tabitha aan de Jan Bongastraat.
In jullie portiek woonde, hoewel niet vanaf 1957, de familie Nagelmaker. Met dochter Mirjam ben ik nog jarenlang bevriend geweest.
Leuk, dat je die verhalen hier neergezet hebt. Ik hoor meteen weer de roep van die man met die Berliner bollen. En IJssie Prima natuurlijk!
Ik heb op deze site bij 'Oproepen' een foto van de 6e klas van de Maria Reginastraat neergezet. Misschien herken je daar ook mensen van.

Groeten van Channah (channahvanstraaten@hetnet.nl)