Dichtbij Far West

Geuzenveld, Geuzenveld Slotermeer

Zoals de meeste sportverenigingen, werd ook Handbalvereniging Far West aan de keukentafel opgericht.

Far West Krantenartikel Krantenartikel uit de jaren vijftig. Vermoedelijk een buurtkrant uit Nieuw West (Geuzenveld).

Het is alweer wat jaartjes terug, maar het staat Thea Schaafsma (62) nog helder voor de geest. “De hele keuken — op het Grote Geusplein - zat geregeld vol met allerlei vreemde mannen, die dan samen met haar vader vergaderden over de oprichting van eenhandbalvereniging in Nieuw West." Het werd een club met de toepasselijke en overdrachtelijke naam ‘Far West’. Oprichter was Lex Mozes, vader van Thea en gevierd internationaal scheidsrechter. Na jaren in het voetbal als arbiter actief te zijn geweest, was Mozes bij de introductie van het Betaald Voetbal overgestapt naar een heel andere discipline: handbal. Sport en geld verdienen gingen volgens hem namelijk helemaal niet samen. (Hoe anders is het nu.)
De heren gingen voortvarend te werk en binnen een mum van tijd was er een spiksplinternieuwe handbalvereniging. Gekozen werd voor de kleuren geel (shirt en kousen) en rood (broek). Hele generaties hebben die clubkleuren verdedigd. Totdat uiteindelijk ook voor Far West het doek viel. Wanneer is Thea vergeten. “Ik was natuurlijk al 16, toen we in Nieuw West kwamen wonen en al richting de twintig toen de club werd opgericht. Toen ik wat ouder werd, kwamen andere interesses en op een gegeven moment ben ik zelfs getrouwd. Nadat mijn vader in 1973 overleed, ben ik Far West eigenlijk uit het oog verloren. Maar het was een bruisende verenging, toentertijd. In de eerste jaren werd er lustig op los gepromoveerd en de nieuwe leden meldden zich bij bosjes aan.” Veel clubs van jaren terug bestaan niet meer of zijn samengegaan met andere verenigingen. Maar de herinnering aan Far West leeft in Thea nog steeds voort. “Maar wat wil je met een zo’n vader, die dag in dag uit met de club bezig was?”

Jongetje met vlag van Far West Jongetje met vlag van Far West. Vermoedelijk begin jaren '60.

Groepsfoto jaren zestig Groepsfoto Far West, jaren zestig. Locatie onbekend

Bijeenkomst far West Bijeenkomst Far West in Geuzenveld , jaren zestig.

Jaap Wierema

Far west

Een reactie,

Heb in de begin jaren 1962/ 1964 gehandbald bij de vereniging. Een leuke avontuurlijke periode geweest. Indoor in de oude Rai. Buiten soms op  zogenaamde koeien velden.

Herinner mij nog  een vakantie trip met club , naar Duitsland in de Eifel . Waar wij hebben gekampeerd, in een wedstrijd hebben gespeeld.

Heb nog een foto met mij in een geelrode trainings pak.

Diny (Van der Helm)

Sweet memories

ook ik was lid in de beginjaren van Far West. er zijn nog wel enkele namen die ik mij herinneren. Phyllis Reiniers, Tiny de Vos, Dieneke van Duinkeren, Max ??. Jan Wagener.

Weet nog dat in de beginperiode mevr. Mozes aan huis kwam om contributie op te halen.

Johan Schijf

Oprichtingsjaar van FAR WEST Amsterdam

Wie kan mij vertellen in welk jaar Far West is opgericht

ik heb wel een datum gevonden 27 februari 19?? maar geen jaartal

ik weet nog een boel van Far West en later SV Ookmeer

Arie van Beesten

HV Ookmeer in de jaren zeventig

Ben op zoek naar Albertine, keepster van Handbalvereniging Ookmeer Amsterdam in de jaren zeventig

Kent iemand Albertine, keepster van handbalvereniging Ookmeer Amsterdam in de jaren zeventig en tevens verpleegster in opleiding bij het St lucas Ziekenhuis in A'dam.
Ben nieuwsgierig hoe het nu met haar is gesteld en zou graag nog een keer met haar in contact willen komen.

Sam

Far West

Zegt iemand de naam Epke iets en kan hier meer over vertellen?

Olga Wehman

Re: club lied

Loes stift:
Op het grote geuzenplein is een huis te klein, hoe zal dat nu toch koooomen!!!!!

Weet je wat er op de deur komt te staan:Far West staat bovenaan.

Irma Saarloos

Re: Far West

Martin Scherhage:
Deze vereniging is overgegaan in HV Ookmeer, daarna OSC (fusie Ookmeer Slotervaart Combinatie) en daarna en nog steeds in HV Westsite.

Ja die Martin idd ik heb daar vanaf mijn 9e gehandbald en meegegaan naar HV Ookmeer, en vervolgens OSC, we hebben nog contact met oud FarWest leden Gr Irma van Duijkeren-Saarloos

Janneke van den Elskamp heemskerk

Far west

Ik heb daar gehandbald rond 1963 ik was 10 jaar en ook zaalhandbal gedaan we handbalde eerst sportpark Geuzenveld of was de sportpark de eendracht. Daarna zijn we verhuisd naar sportpark ookmeer klopt dat het was een leuke tijd .

Jaap Geertman

Re: groeps foto far west

Marja Ripken Touber:
Is de onbekende groeps foto genomen tijdens een jeugd toernooi in Denemarken

Nee, deze foto is bij Loenen op de Veluwe gemaakt
Ik herken niet veel kinderen meer, behalve mijzelf.
Naast mij staat Gerrit van der Meulen. hij was mee als jeugdleider. De jaren voor deze vakantie ging Far West naar kamp Zonneschijn, dat was in grote tenten en slapen op stro.
Daar mocht ik als klein jongetje alleen mee naartoe omdat mijn moeder toen bij de begeleiding was. Mijn broers Wim en Henk vonden dat niet zo erg leuk Later ging Far West via uitwisseling (Eurosportring) naar Denemarken

Jaap Geertman

Marja Ripken Touber

groeps foto far west

Loes Stift

handbal

Hallo Thea, op de middelste Foto liggen mn zusje en ik rechts op de grond, Marjan en Loes Stift. Dat jongetje op de foto ken ik niet.

Thea Schaafsma-Mozes

reactie op reacties

Wat leuk dat er na een paar jaar nog reacties op dit stukje zijn gekomen. Met Nel Freijer heb ik nu af en toe contact via de mail. Ik ben nog steeds benieuwd wie het jongetje met de vlag is. Ik heb nog vrij wat foto's. als iemand een bepaalde foto zoekt dan kan ik die scannen en per mail verzenden. Het is inderdaad een leuke tijd geweest.

Martin Scherhage

Far West

Nel Freijer-de Leeuw

Dameshandbalteam 1958

Ik heb me bij de oprichting van de handbalvereniging Far West meteen aangemeld. Later geholpen in huize Mozes met de wekelijkse (?)Nieuwsbrief, welke werden vervaardigd op de stencilmachine; een heel gedoe, dat gaat tegenwoordig heel wat makkelijker!Namen van het allereerste dameshandbalteam:o.a. Jacky Altenburg (is overleden) Wanda Knops, Lies en Els v.d. Berg (tweelingzussen), zussen Bitter, Tini v.d. Wollenberg, Nel van Streepen.(Althans die herinner ik me nog).Hoewel maar tot 1961 lid geweest: Far West zit een beetje in mijn genen. Leuke tijd geweest.

Loes stift

club lied