De Geuzenkneuters

Verteller: Hans Otten
7 Fans

Carnaval boven de grote rivieren, het is allemaal mogelijk in Amsterdam Nieuw West. Voorzitter Hans Otten haalt oude herinneringen op.

Geuzenkneuters Geuzenkneuters

“De Geuzenkneuters vervullen heel duidelijk een sociaal-maatschappelijk rol, ook in Gezenveld Slotermeer.” Met zichtbaar genoegen denkt Hans Otten terug aan de tijd waarin de Geuzenkneuters voor het eerst optredens verzorgden in het Gerardhuis. “Het waren soms ware spektakelstukken, met dans, zang, sketch en spel. De bewoners van het huis smulden ervan! Meer dan eens hebben we dan ook gehoord dat als wij met carnaval niet zouden komen, het van de meeste mensen dan helemáál niet meer hoefde. Het carnaval dan natuurlijk.” Dat is ook niet zo verwonderlijk, voor wie goed naar Otten luistert. De verhalen spreken voor zich. “Soms kwamen de mensen dusdanig los, dat er door de zaal gewoon een rolstoelpolonaise werd gereden. En altijd kwam de directeur van het Gerardhuis - meneer Bartelsman - nog even langs, verkleed als boer of clown. Iedereen wist natuurlijk dat híj het was, maar dat mocht de pret niet drukken.
De Geuzenkneuters zijn opgericht op negen september 1977. De vereniging vond haar oorsprong in de katholieke kerk in Geuzenveld, bij de oprichting van de Commissie Vuur en Vlam. Deze commissie haalde in korte tijd fl. 30.000 binnen voor het vervangen van de centrale verwarming. De samenwerking binnen deze commissie was zo voorspoedig verlopen, dat men besloot een carnavalsvereniging op te richten. En zo startte men met de boerenkapel, niet veel later gevolgd door de Raad van 11. En inmiddels beschikken de Geuzenkneuters ook over lieflijke Dansmarietjes en een heuse Jeugdraad, alhoewel de aanwas daarvan de laatste jaren wat te wensen overlaat en er inmiddels aardig wat Amsterdamse carnavalsvereniging zijn verdwenen.
Maar op de keper beschouwd is er helemaal geen reden om ontevreden te zijn. Zo tegen carnaval krijgt men door de portefeuillehouder nog altijd symbolisch de sleutel van het stadsdeel overhandigd en ook is er nog altijd genoeg ruimte en animo voor een kroegentocht. En er wordt natuurlijk nog regelmatig vergaderd, in de Pieter Jelle Troelstraschool. Weten die scholieren veel!

Simon van Straaten

Raad van 11 van het eerste uur

Ik heb nog DIV.onderscheidingen o.a van André Hazes en het kwastje van het schilderen van de aula Koggerschip

Jos Walraven

stickers

Geacht bestuur,

Ik ben lichamelijk gehandicapt en verzamel zelfklevende stickers van carnavalsverenigingen en dweilorkesten.
Heeft u wellicht dergelijke stickers voor mij ?

Bij voorbaat dank