Ook marktkraamzetter Karel Smit jubileert op Plein '40-'45

Verteller: Karel Smit
Slotermeer

Na jaren van plannen maken, kwam het er eindelijk vijfenveertig jaar geleden: de markt op Plein ’40-’45 in Slotermeer. Kooplieden stonden te trappelen van ongeduld om hun kramen te zetten op wat toen de modernste markt van Amsterdam was. Marktexploitant Jan van den Broek was de man die de markt ging exploiteren, Karel Smit (63) zijn toen 18-jarige rechterhand.

Karel en Barry Smit op ‘hun’ markt Foto: Shirley Brandeis, 12 april 2008

Hij was erbij, 5 april 1963, de allereerste marktdag op Plein ’40-’45. Vier dagen eerder werd de jonge Karel Smit aangenomen door Jan van den Broek die in de ervaren marktkoopmanszoon een goede rechterhand zag. Immers, Van den Broek had ervaring als zakenman – als handelaar in huisbrandolie met een bedrijf aan de Spaarndammerdijk dat in 1963 moest wijken voor stadsuitbreidingsplannen - maar stapte blanco de wereld van de marktexploitatie in. Van den Broek kreeg een pand aan de Willem Kraanstraat aangeboden, míts hij daarnaast ook de exploitatie van de markt ter hand zou nemen. En dat deed hij.

Gasbel

Die beslissing bleek achteraf een hele juiste te zijn. Toen in Slochteren de gasbel gevonden werd, stortte de oliehandel in één klap in. Jan van den Broek werd gedwongen uit te kijken naar een andere bestemming voor zijn pand aan de Willem Kraanstraat. Dat werd het autobandenservicebedrijf, dat hij van 1967 tot 1989 runde en dat eind jaren negentig werd gesloopt vanwege de vernieuwingen op en rond het plein.

Spil

Het vijfenveertigjarig bestaan van ‘zijn’ plein heeft Jan van den Broek niet meer mogen meemaken. Karel Smit – door Van den Broek omschreven als “de spil waar de markt om draait” – herinnert de grote baas nog goed. “Hij was goed voor me. Ik heb altijd met respect naar deze ondernemer pur sang gekeken.” Een anekdote van het eerste uur: hoe ondernemer Van den Broek eigen ontworpen marktkramen had laten maken, die bij de opbouw niet bleken te passen. Smit: “Stond ik daar daags voor de feestelijke opening de palen op maat te zagen!” En ook: hoe de bloemenman zijn vergunning niet op tijd binnenhaalde en zijn marktplaats veilig stelde door er tijdelijk vishengels te gaan verkopen.

Geen eigen jubileum: "Het is goed zo."

Sinds een jaar is de markt van Karel en zoon Barry. Behalve een facelift (de marktkramen zijn van nieuwe zeilen voorzien) veranderde dat voor Smit verder niets. “Ik doe nog steeds hetzelfde werk. Om zes uur worden de kramen neergezet en opgebouwd.” Ook reparaties en alle aanverwante zaken rondom de markt en de kramen behoren tot hun takenpakket. Dat de markt nu feest viert, vindt hij prachtig, maar zijn eigen jubileum laat hij stilletjes voorbij gaan. “Het is goed zo.”

Lege vlakte

Dit jaar zijn er volop festiviteiten op het plein vanwege het jubileum. In 1963 was er geen kermis of loterij: “De markt was een attractie op zich.” Hij herinnert zich de lege vlakte waar de markt stond - de huidige bebouwing rondom de markt was nog niet gebouwd. In een groot grasland met verder niets. In de verte de woonblokken. Hij herinnert zich de drukte op de markt, de mensen van toen, maar ook de vele ups en downs, onder andere tien jaar geleden toen de markt vanwege de vernieuwingen twee jaar langs de omliggende lanen werd geplaatst. De markt zit weer in de lift, het kan nog beter, en dat stemt hem goed. Komende week gaat Karel Smit genieten van zijn jarige markt.

nathalie Salders-berndsen

Bart de Bloemenman

Mijn vader heeft samen met mijn broer tot 1988 op de markt gestaan. Helaas is het al weer bijna 25 jaar geleden, dat wij afscheid van mijn vader moesten nemen. Ik heb zelf als dochter altijd leuk geholpen. Was top! Fijn feestjaar allemaal! Groetjes van Nathalie

John Boerhoop

Naam van de 'Spijkerpakken verkoper'

Dag Fred,
Ik herinner mij een Fred die de samen met Karel de marktkramen verzorgde. Ben jij die Fred?
De kans is groot dat je dat spijkerpak bij Ger (ome Gerrit) of Dien Hoenson hebt gekocht.
Tot 1993/1994 stonden zij -sinds de oprichting- dagelijks op de markt en verkochten een zeer uitgebreide collectie spijker- en vrijetijdskleding.
Helaas is hij zeer recent (24 augustus 2008) op 88-jarige leeftijd overleden.
Zijn vrouw is thans 84 jaar, in redelijke gezondheid en woont niet ver van plein 40-45 aan de Ookmeerweg.
John Boerhoop

John Boerhoop

Dag Fred,
John Boerhoop

Markt Plein 40-45

Zelfs een bezoek aan het Stadsarchief in de Vijzelstraat kon me niet duidelijk maken wanneer mijn vader "Albert Florijn" ook wel "Appie" (bijnaam) nou verhuisd was van de Vespuciusmarkt naar Plein 40-45. Dat is dus in 1963 geweest! Nu ben ik toch zo benieuwd of je je mijn vader kunt herinneren? Hij heeft er vanwege gezondheidsproblemen maar tot ongeveer een half jaar gestaan. Hij had wel een vaste plaats (zover ik me kan herinneren). Die hele koude en lange winter was voor hem ook het eind van het marktkoopman zijn.
Hij verkocht duurdere byoux, horloges, goud en zilveren ringen etc. Ik hielp hem op zaterdagen en tijdens m'n schoolvakanties wel eens met uit- of inpakken. Het was toen nog een kale boel maar het Carillon stond er al.
Van Harte Gefeliciteerd met je 45-jarig jubileum.

Markt plein 40-45

En inderdaad, een heel gezellige markt in die tijd (jaren 60/70).
Veel mensen uit Geuzenveld deden daar hun wekelijkse boodschappen. Je kwam er geheid een aantal buren tegen als je er winkelde. Zelfs onze fietsen kochten we er.
Hoe het nu is weet ik niet want ben er al jaren niet meer geweest.

Spijkerpak

Wie mijn stukje in het gastenboek "Jaren zestig rellen in Amsterdam" heeft gelezen, leest daarin over mijn witte spijkerpak(wit spijkerjack + witte spijkerbroek).
Zo'n wit spijkerpak was superhip in 1965. Volgens mijn herinneringen was Provo in Amsterdam ermee begonnen om dit te dragen. Zeg maar hun clubuniform.
Mijn pak kocht ik , samen met een buurjongen, op plein 40-45.
Er stond op die markt een man die veel spijkerkleding en shirtjes/overhemden verkocht. Hij was ook een van de eersten
die het in zijn assortiment had. Zijn naam is me helaas ontschoten.