Een echte Winkel van Sinkel

Verteller: Raymond
Staatsliedenbuurt, Westerpark

“Wij bieden iets extra’s aan onze klanten”

Raymond tussen zijn duizenden artikelen Foto: José Stolp, februari 2009

“In de winkel van Sinkel, is alles te koop”.

Wie kent niet die eerste regel van het versje van Anton Sinkel (1785)? Maar waar is ie toch gebleven, die winkel van Sinkel? Ga eens kijken in de 2e Nassaustraat 34 bij Magazijn Sportief, want daar is nog een echte ‘Winkel van Sinkel’. Je kunt het zo gek niet bedenken of Raymond en Marie-José hebben het voor je. Voor de deur prijkt dan ook terecht het bord ‘Wat wij niet hebben en niet kunnen bestellen, dat heeft u niet nodig’ en zo is het ook!

In de Winkel van Sinkel
Is alles te koop
Daar kan men krijgen:
Mandjes met vijgen
Doosjes pommade
Flesjes orgeade
Hoeden en petten
En damescorsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen

Sedert 1929 buurtwinkeliers

Raymond: “Mijn vader is in 1929 begonnen in de Groen van Prinstererstraat met een fietsenstalling en voerde daar ook reparaties uit. Later werd het een fietsenwinkel en breidden zij uit tot in totaal drie winkels. Twee waren er van mijn vader en een van mijn moeder. In 1948 hebben ze deze winkel geopend, die ik rond 1973 heb overgenomen. Mijn vrouw Marie-José staat me al zo’n 27 jaar terzijde. Zij doet de boekhouding en bestellingen.

Vroeg van school

Raymond: “Op mijn 15de jaar ben ik van school gegaan, want ik moest gaan werken van m’n moeder. Ik vond werk in een garage, daarna bij een grossier in edelmetalen 'Drijfhout' in de Nes. Deze zaak bestaat nog. Ik moest in Militaire Dienst, maar heb het maar vijf weken volgehouden en ben met het predikaat S5 vertrokken. Dan ben je dus niet goed bij je hoofd volgens hen, maar ik heb het er bewust op aangestuurd, want ik was dienstweigeraar en pacifist. Ik heb ook nog bij BCC, Pool tot Pool en Gall en Gall gewerkt." Ondanks dat Raymond ingeklemd zit tussen winkelketens als Blokker, Zeeman en Dirk van den Broek weet hij het hoofd boven water te houden.

Klant is Koning

Raymond: “Wij bieden iets extra’s aan onze klanten en zijn er echt voor hen. Wat je voor je fiets koopt wordt er gratis op gezet, alleen voor grotere reparaties verwijs ik mensen door. Wij brengen ook wel eens spullen thuis bij ouderen in de buurt want zieke mensen die al 50 jaar klant zijn van onze winkel, die laat je niet vallen. Regelmatig krijgen wij bloemen van tevreden klanten of een doosje bonbons. Ik slijp handmatig schaatsen net zoals mijn vader dat vroeger deed. Verder hebben goede afspraken met de firma Curver en een verwijzing op hun site naar onze winkel. Momenteel hebben we een bestelling voor een klant voor maar liefst 300 gereedschapskisten. Dat komt door het vertrouwen wat we opgebouwd hebben. Wij hopen het nog jaren voort te zetten, in elk geval zolang het leuk blijft!”

Gepubliceerd: 2 maart 2009

Voor meer info ga eens langs of kijk naar de website: www.magazijnsportief.nl.

Zo'n winkel loop je niet aan voorbij - Foto: José Stolp, februari 2009

Zoeken maar, het zit er zeker tussen Foto: José Stolp, februari 2009

... is alles te koop Foto: José Stolp, februari 2009

Ongeneeslijk positief.

"Raymond heet hij dus..." Deze woorden sprak mijn vrouw na het lezen van deze uiting van reclame... Bij ons stond deze winkel bekend als de winkel van die positieve maar o zo drukke man...
Wij kennen hem uit onze 'Staatsliedenbuurt periode'. Op de Jacob Catskade nummer 50 woonden we samen. Een prachtige tijd in een nog niet gerenoveerd pand. Het geluid van de Rotterdammerbrug. De tram waarvan elk wiel met een luide klap het brugdek raakte.
De Catskade zelf was in die tijd nog niet geasfalteerd, de putten lagen op het oorspronkelijke niveau terwijl de straat enige centimeters gezakt was. Telkens als er een vrachtwagen van het achter ons gelegen transportbedrijf langs kwam schudde onze woning.

Opvallend was de diversiteit aan bewoners. Alle soorten mensen woonden er. Geen standaard kookluchtjes, geen standaard muziek. Men leek elkaar te respecteren.

Kat(skade).

Iedere bewoner leek een kat te hebben. Of eigenlijk vroeg ik mij af, zouden alle katten een baasje hebben? In bepaalde periodes (vooral 's morgens vroeg) werden wij gewekt door poesjes die klaarblijkelijk niet begrepen hoe men met elkaar om ging in deze buurt. Een geluid om nooit te vergeten.
Pff.. Katten gejank... Nee, dan nog liever het geluid van een bewoner achter ons op zijn trompet. In duidelijk kennelijke staat oefende hij 's morgens vroeg 'de reveille'.

Een mooie tijd die wij met enige reserve achter ons hebben gelaten. Wij maakten ruimte voor nieuwe bewoners. Nieuwe mensen met nieuwe wensen. Ander interieur. Nieuw behangetje of nieuwe verf... Nieuwe klanten voor 'de winkel van sinkel'.

Jan van Blanken

Onze eerste hoela-hoops

Ons gezin woonde in de Fagelstraat. In de winkel Sportief kochten mijn broer en ik zo rond 1957/1958 beide een hoola-hoop. Dat was toen een rage. Op de Westerstraat werd voor de jeugd zelfs een wedstrijd gehouden, wie het langste en beste kon hoola-hoopen. De bij Sportief aangeschafte hoola-hoops waren van een goedkopere soort. Dat wil zeggen, dat de beide buiseinden d.m.v. een verloopstuk aan elkaar zaten, dit in tegenstelling tot de modellen waarbij de plastic buis uit een stuk bestond. Maar die soort hoops waren volgens mij een stuk duurder en dat geld kon mijn moeder niet missen.

Willy

Klant is Koning

Een echte ‘Winkel van Sinkel’ om dagelijkse effe in te scharrelen en die zijn klanten echt koning vindt, fantastisch om te lezen vind ik het!!
Met plezier of verbazing naar nuttige maar soms ook overbodige spulletjes kijken, leuk.
Ik vind het jammer dat de winkel voor mij te ver van huis is en ben best jaloers dat anderen zo uren kunnen ‘shoppen’. Zonder de foto’s zou het slechts leuk kunnen zijn maar de foto’s maken het echt!! heel aantrekkelijk gedaan, José

Will Vermeulen

Oude bekende

Ik woon 19 jaar in deze buurt en voor mij is Raymond een oude bekende.
Ik kom er niet iedere week maar als ik iets zoek wat elders niet of niet meer verkrijgbaar is, stelt Raymond me nooit teleur!
Knap dat hij het al zo lang volhoudt tussen die 'grote jongens'.
Vooral.......... doorgaan Raymond!!!!!!!!!!!!!!!

Wat leuk!

Wat ontzettend leuk! Ik heb zin om ogenblikkelijk in het openbaar vervoer te springen om deze 'Winkel van Sinkel' te gaan bezoeken. Helaas, de plicht roept, en gaat voor. Op mijn lijstje van leuke dingen voor de vrije tijd dus: helemaal bovenaan!

Karin Busch

Snuffelzaakje

Hallo redactie,
Zit hier in Zuid-Italië en daar heb je ook nog van dit soort zaakjes, echt enig! Hoop dat Raymond en Marie-José nog vele jaren van alles kunnen verkopen.