Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (10)

Verteller: Barteld Plenter
Amsterdam

Hoewel er nog wel eens een vechtpartijtje voorkwam in de buurt - de Jordaan - heb ik zelf toch nooit één klap gehad.

Markt op de Lindengracht Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 1961

Beter praten dan geweld

Dit terwijl ik toch wel eens alleen naar een twist werd toegestuurd, bijvoorbeeld naar Rooie Jan (v/d Heuvel) een notoire vechtersbaas in de Tuinstraat of naar de Huijbrechtjes, ook een groep familieleden met een te sterk rechtvaardigheidsgevoel, waarvan een van de zoons tijdens een gevecht met de politie in het sabel van een agent is gelopen. Een gruwelijke gebeurtenis.
Mijn stelling was (en is) dan ook dat je beter met praten de boel kan oplossen.

Respect

Gezegd moet wel worden dat het respect voor de Hermandad toen nog wel iets meer betekende dan tegenwoordig, waar een agent van politie soms zelfs hardop uitgescholden wordt en als corrupt wordt betitelt.

'Omkopen' werkte niet

Op de Lijnbaansgracht tussen de Lindengracht en de Palmstraat was een winkel in galanterieën. De uitbater hiervan had de gewoonte zijn waren op de openbare weg uit te stallen. Dit leverde nogal wat hinder op voor het verkeer. De Lindengracht was destijds nog een erg drukke markt, vooral op zaterdag. Ik ben toen met de winkelier gaan praten en hem gezegd dat hij zijn spullen binnen moest zetten en hem uitgelegd waarom en dat ik anders een proces-verbaal moest opmaken. De man was het roerend met me eens en beloofde de boel binnen te halen. Met een goeie sigaar in mijn pet verliet ik de zaak. Toen ik een paar uur later weer langs de winkel kwam stond alles nog op straat, tot hinder van vooral de voetgangers, wat écht niet kon vanwege de veiligheid.
Ik heb de winkelier toen maar opgeschreven. Maar de man had de euvele moed om naar het bureau te bellen. Ik had hem een proces-verbaal gegeven terwijl ik wél een sigaar van hem had aangenomen. Van Adjudant Japin kreeg ik glimlachend een pluim en moest vooral gewoon doorgaan. Mijn plaatsing aan het Posthuis, die voor een half jaar was gepland, werd met een half jaar verlengd.

Gepubliceerd: 29 juli 2008

Lees ook de andere verhalen van deze diender.

Re: RE deel 10

Hans de Groot:
Channah. Dat is hem wel gelukt hoewel hij er niet graag graag over praatte. Ik kwam bij toeval op deze site. Erg leuk want wij hebben als gezin lang in Amsterdam Nieuw-West gewoond dus komt er veel bekends langs. Prachtige jeugd beleefd daar.
Hans de Groot

Hans, zo is het mij een paar jaar geleden ook vergaan: al googlend zat ik opeens op Het Geheugen en las over allerlei bekende dingen, sommige geschreven door bekende personen uit vroeger tijden. Inmiddels heb ik ook de nodige bijdragen geleverd. Misschien ook iets voor jou?

Goed te lezen dat je vader er overheen is gekomen. Vooral voor hem, maar ook voor je moeder en jou/jullie als kind(eren).

Hans de Groot

RE deel 10

Hans de Groot

Re: Deel 10

Hans de Groot:
Hierboven wordt een voorval met sabel met dodelijke afloop genoemd. De betreffende politieman was mijn vader, Frans de Groot. Ik weet niet vanuit welk bureau hij toen werkte, maar later ging hij naar de motordienst aan de Overtoom. Mijn vader was een man die liever praatte dan geweld gebruikte. Hier ging het echter om een dolle vent, helaas met trieste afloop. Mijn vader heeft er heel lang last van gehad. Er is een rechtszaak van geweest maar vader werd van alle blaam gezuiverd.

Dat moet vreselijk geweest zijn voor je vader, Hans. Ik hoop dat hij er uiteindelijk toch overheen gekomen is.

Hans de Groot

Deel 10

Joop

Hallo Joop,
Ik heb even bij mijn vader geïnformeerd, over de mogelijkheid dat er (nog) een rapport zou zijn over het trieste voorval. Hij dacht dat er wel een archief zou moeten zijn, maar dan kun je het beste via het Hoofdburo informeren en dan waarschijnlijk via de politievoorlichtingsdienst.
Ik ben zelf nog wezen speuren op het internet, maar daar kom je weinig tegen over het gebeuren. Overigens mocht je wel het rapport in handen kunnen krijgen vraag IK me af of je daar dan wel de juiste informatie instaat, als je begrijpt wat ik bedoel.

Met groeten .. Pieter Plenter
ps.,
Sorry voor de late reactie, kreeg de jouwe gisteren pas onder ogen.

Joop Huijbrechts

hERINNERINGEN VAN EEN OUDGEDIENDE DIENDER

Stukje gelezen over de Lindengracht en omgeving. Ook van de knokkerfamilies de Heuveltjes en Huijbrechtsjes. Dit bracht een hoop herinneringen los, want ik ben een zoon van Joop Huijbrechts die toen in die sabel gelopen is tijdens die vechtpartij met de politie (16 oktober 1965). Vraagje: Is er misschien nog een politierapport waarin ik kan zien wat er nou precies gebeurd is op die zaterdagmorgen vroeg. Want ondanks alle verhalen van familie en buurtbewoners is het nog altijd niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Carla

Reactie op Herinneringen van een 'oudgediende'

Ik vind deze stukjes erg leuk om te lezen. Bart ga zo door met je geheugen.

Reactie

Dank je Willy

Willy

Wat een leuke stukjes, ik heb alle stukjes gelezen en vind het grappig om te lezen hoe mijn oom in het 'verre' Amsterdam zijn werk bij de politie heeft beleefd. Ik denk dat u nog vaak met weemoed aan die tijd terugdenkt. Ook complimenten voor Pieter dat hij dit zo leuk heeft weergegeven. Groetjes van jullie nicht Willy.