Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (18)

Verteller: Barteld Plenter
Sloterplas

"Ofschoon mijn werkzaamheden bij de Politie in Amsterdam-West zich vooral af hebben gespeeld rondom de Sloterplas heeft toch de plas ook wel deel uitgemaakt van mijn werkzaamheden, hier volgen enige herinneringen daarover die me te binnen schoten."

Schaatsen op de Sloterplas Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Het ijs keuren
"Ik was nog niet lang agent aan het Bureau Lodewijk van Deijsselstraat toen ik in een strenge winter (die er destijds nog waren) de opdracht kreeg om met een ambtenaar van de Gemeente de Sloterplas op te gaan om de dikte van de ijsvloer te meten. (Ik was in 1956 per slot van rekening 2e geworden op de korpskampioenschappen korte baan dus een logische keuze ... toch?)
Nadat ik mijn schaatsen (echte Noren met veters dus) van huis had gehaald ben ik met de betreffende ambtenaar de plas op gegaan en hebben we de dikte van het ijs gemeten. Nadat was gebleken dat op de dunste plekken de minimale dikte was bereikt werd de Sloterplas vrijgegeven voor het publiek om erop te mogen schaatsen en anderszins (met uitzonderring van een stukje bij de Oostoever waar de Waterzuivering stond). U ziet dat de verantwoording voor de veiligheid van de burgers door de gemeentepolitie toen nog erg ver ging."

Duiken
"Een ander voorval welke me te binnen schiet is de medewerking (toezicht houden) bij de tewaterlating van een “duikersklok”. In de Sloterplas werd door de duikvereniging ter hoogte van het Christoffel Plantijnpad een zogenaamde duikersklok geplaatst om mee te oefenen.
Daar dit toentertijd een vrijwel onbekend fenomeen was werd er in het TV journaal melding van gemaakt. Het verslag van de tewaterlating werd gemaakt door een jonge verslaggever van de NTS (het latere NOS) genaamd Joop van Zijl, later bekend geworden als presentator van het NOS Journaal, de nieuwjaarsconcerten en andere verslagleggingen.
Ik weet niet wat er van de klok is geworden. Ik ben er nog wel eens langs gefietst en gezien dat er gebruik van gemaakt werd, niet alleen door de duikvereniging, maar ook onder andere door de brandweer voor hun training en opleidingen."

Jagen met een staartje
"In de avonduren van een zomerse dag werden we met de surveillanceauto gestuurd naar de Westoever, waar volgens een ‘beller’, met geweren op eenden zou worden gejaagd, of in ieder geval geschoten. Het was bekend dat dit daar verboden was, dit in tegenstelling tot de Eendrachtpolder, waar jagen (met vergunning) was toegestaan. Nadat we een onderzoek hadden ingesteld en een tijdje hadden gepost zagen we drie mannen langs de sloot tussen de weg en het zwembad aan komen lopen. Op onze vraag wat ze aan het doen waren antwoordden ze dat ze aan het “wandelen” waren langs de plas. We hebben de mannen toch maar laten overbrengen naar het bureau Lodewijk van Deijsselstraat voor nadere ondervraging en hebben zelf langs de slootkant een onderzoek ingesteld. Daar troffen we twee jachtgeweren met bijbehorende munitie aan.
Na verder verhoor bekenden de mannen met de geweren op eenden te hebben geschoten doch niks te hebben geraakt. (we hebben ook geen dode of aangeschoten eenden aangetroffen).
Uiteraard hebben de drie een proces-verbaal aan hun desbetreffende broeken gehad inzake overtreding van de jachtwet. Dit had voor één van hun nog een minder leuk staartje, hij was namelijk uitbater van een winkel in vogels en aanverwante artikelen in de Van Beuningenstraat. Voor deze handel was een vergunning verplicht. Deze vergunning is de man echter ontnomen door deze overtreding, hetgeen voor hem een bijkomende (in mijn ogen nogal zware) straf was."

Verdrinkingen

"Er waren ook minder leuke ervaringen ten aanzien van de Sloterplas. Er zijn nogal eens mensen verdronken in het water maar ik zal hier niet teveel over uitwijden. Echter één gebeurtenis is me duidelijk in mijn gedachten achter gebleven vanwege de triestheid van het “geval” (vergeef me de uitdrukking). Ik zat al bij de recherche toen ik een aangifte te verwerken kreeg van de vermissing van een man, hij was gehuwd en had een paar kinderen.
Een aantal dagen later, ik had middagdienst (15.00-23.00 u.), toen er bij de wachtcommandant de melding binnen kwam dat er “iets” in het water van de Sloterplas was aangetroffen. Samen met een collega ben ik er naar toe gegaan, hier bleek het om het lichaam te gaan van een man. Door personeel van de GG&GD werd het lichaam uit het water gehaald en overgebracht naar het sectielokaal. Bij het onderzoek van de kleding van de man werd een afscheidsbrief aangetroffen. Het was de man waarvan ik de aangifte van vermissing een paar dagen geleden had opgenomen. Hij was op latere leeftijd tot de ontdekking gekomen dat hij homosexueel was en was verliefd geworden op een man. Dit had hem zo aangegrepen, niet alleen voor zichzelf, maar ook vanwege de schande voor zijn gezin en familie dat hij geen uitweg meer zag, daarom had hij besloten om een eind aan zijn leven te maken. Hierbij moet gezegd worden dat de tolerantie voor homosexueel “gedrag” toen nog in de kinderschoenen stond (jaren ’70)
Op mij ruste toen de zware taak de familie, i.c. de vrouw van de man in kennis te stellen. Neem van mij aan dat dit geen gemakkelijke klus was. Zo zie je dat het vak van politieman ook bestaat uit andere zaken dan “bonnetjes” uitschrijven. Ook dit soort dingen behoren bij het takenpakket van een politieambtenaar en dat zonder psychologische opleiding."

Leiders
"Als laatste een opmerking over de leiding waaronder ik mijn werk heb gedaan in de jaren (1956 – 1991) Ik heb in mijn politiecarrière verschillende (hoofd)commissarissen versleten, waaronder Kaasjager, Van der Molen, Sanders, Valken en Nordtholt, daarna zijn er nog geweest Jelle Kuiper en de huidige HC. (hoofdcommissaris) Welten. Van al deze 'bazen' heeft Eric Nordtholt het meeste indruk op mij gemaakt niet alleen als excellent vakman maar ook in zijn omgang met het personeel in alle geledingen, kortom een bijzonder sympathiek mens."

Dit is mijn laatste bijdrage aan het Geheugen van West. Ik hoop dat u met plezier van mijn anekdotes hebt genoten. Ik heb ze zelf met graagte verteld en getracht in al mijn stukjes zo discreet mogelijk te zijn, mochten er mensen zijn die zich toch op de een of andere manier gegriefd voelen door een van mijn bijdrages dan daarvoor mijn welgemeende excuses want dit is dan in alle onschuld van mijn kant gebeurd.
Ik wil verder alle mensen bedanken die leuke en lieve reacties plaatsten bij mijn stukjes en ook gaat mijn dank uit naar Jan van Zijp van het Geheugen van West en mijn zoon Pieter voor het plaatsen en voor hun redactionele werk.

Bart Plenter

Lees ook de andere verhalen van deze diender.

wim hemker

Het verhaal lezend van dhr Plenter (fam van plenter van de gggd?)
Schiet me weer een mooi verhaal door het hoofd.Het was 1975 ongeveer ,ik kwam thuis na mijn werkzaam heden als monteur bij Gebr de Jong bromfiets handel in de Haarlemmermeerstraat.
Toen ik mijn buurman van 3 hoog ,ik woonde op de Wildeman in osdorp,hevig ontdaan op de etage aantrof.
Hij huilde vreselijk,ik zeg buurman wat is er gebeurd ,hevig snikkend vertelde hij mij dat zijn vrouw die ik ook jaren kende met de noorder zon verdwenen was.
Ze had al haar kleding en sieraden meegenomen.
Goeie raad was duur.
De buurman had wel een vermoeden waar zijn vrouw uithing .
Ergens in de Spaarndammer buurt.
En zijn rivaal had een Lila Lada,nou daar konden er nooit veel van zijn.
Ik zeg tegen mijn buurman ik zoek het uit,voor je.Waarna ik in het telefoon boek op zoek ging naareen Ladadealer.
Verdomd in de spaarndammerstraat was er een.
Ik bellen en kreeg de garage houder aan de telefoon .
Ik zij dat hij Hemker aan de telefoon had van Bureau Lodewijk van Duyselstraat.
Ik vroeg hem of hij recentelijk een Lila Lada had verkocht.
Jazeker agent .
Ik vroeg hem of hij even het adres en de naam van deze heer wilde opzoeken.
Na enkele minuten gaf hij mij de naam en het adres van de verdachte.
Ik klopte vol spanning aan bij m'n ondane buurman en noemde de bewuste naam .
Ja dat is hem riep hij snikkend.ik dacht het wel daar heeft zij vroeger ook mee gerommeld.
Ik in m'n auto naar het bewuste adres en belde aan bij de overburen.
Dat bleek per toeval de zuster van mijn aanstaande zwager te zijn .
Ik mocht binnen komen en heb daar de hele middag gepost .
En op een gegeven moment kwam daar een Lila Lada aan met de buurvrouw ik vond me zelf een hele piet.
Ik opweg naar huis om de tijding door te geven
Maar voor het zover was zetten ik voor mezelf even een bakkie thee,in mijn eigen woning.
De telefoon ging en een heer aan de andere kant melde dat ik sprakmet brigadier Uytdewillgen.Van bureau lodewijk.
Ik kreeg meteen een wegtrekker .Ik moest me onmiddelijk op het Bureau melden voor een onderzoek.
Ik naar het polite bureau m;n hart klopte in m''n keel.
Op het bureau aangekomen ,werd ik door Uytdewillegen stevig ondervraag,uiteindelijk moest hij er wel om lachen.Maar ik moest me maar niet meer uitgeven als agent ,want de garage houder had het toch wel vreemd gevonden .Hoe het met de buurman afgelopen is dat weet ik niet meer.Wat ik wel weet is dat ik in1983 Reserve agent ben geworden en dat heb ik 15 jaar met veel plezier gedaan.
Op het bureau van het 6 district Meer en Vaart..Een heel mooie tijd geweest.
Nou mijnheer Plenter dit verhaal is door Uw verhaal weer naar boven geborreld bedankt en de Groeten van Wim Hemker uit Amsterdam

Louis Firet

het ijs keuren

Geachte Barteld Plenter,

Ik heb met belangstelling uw stukje gelezen over de ijskeuring. Momenteel ben ik bezig met een klein boekje over schaatsers op de Sloterplas in 1963. Ik wil u vragen of uw stukje in mijn boekje mag worden opgenomen. Misschien heeft u nog foto´s of andere ervaringen over deze winter? Graag hoor of lees ik het van u. Met vriendelijke groet, Louis Firet

Leuk

Ook ik heb alle stukjes met plezier en aandacht gelezen.
Oke, de 1 wat meer dan de ander maar over het algemeen herkenbaar en nostalgie.
Soms heb ik een reactie geplaatst, meestal niet. Maar dat betekent niet dat ik niet met plezier alles gelezen heb.
Lijkt me leuk, als u stopt met uw stukjes over het werk bij de polite, eens gaat schrijven over uw herinneringen aan het wonen in Geuzenveld.
Als buurtbewoner, maar zeker als vader (van Pieter!) moet uw toch nog tal van verhalen kunnen leveren.
Ik verheug me er nu al op!

Bart Plenter

een trouwe lezer

Okke,
Hartelijk bedankt voor je reaktie.
Maar wat is zeker in deze wereld. Voorlopig ben ik even uitverteld en om nu verhaaltjes uit mijn duim te zuigen (ofschoon die groot genoeg is) lijkt me hier niet geschikste plaats. Jij was overigens één van de weinigen die blijk gaven de stukjes te lezen. Nogmaals bedankt

Laatste bijdrage Herinneringen van een 'oudgediende' Diender

Beste Bart,

De laatste bijdrage? Dat meen je hopelijk toch niet zeker. zeker. Dat klinkt zo definitief. Ik, en daarnaast velen met mij, hebben genoten van je 'herinneringen' als diender bij de gemeentepolitie van Amsterdam. Ik weet zeker dat hierdoor bij veel lezers hun verre herinneringen weer naar boven zijn gekomen. Bij mij was dit in ieder geval wel het geval voor zover dit de verhalen betrof die ik ooit van hem gehoord heb. Immers de tijd van de jaren 50, 60 en 70 ligt al weer zo'n tijd achter ons. Ik hoop dan ook van harte dat jouw werk door andere (ex) collega's en/of hun nazaten wordt voortgezet. Het zou zonde zijn als al die mooie herinneringen verloren zouden gaan. Bart, ik wens je in ieder geval een mooie en vooral gezonde ouwe dag toe.

Een trouwe lezer.