Kosthuis in Amsterdam

Amsterdam, Geuzenveld
Geuzenveld in aanbouw – kruising Dr. H. Colijnstraat – Ruys de Beerenbrouckstraat Met het bekende landje ertussen, waar de Wigbolt en later het CBR zullen komen. (foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam)

Wat vooraf ging aan de Herinneringen van een 'oudgediende Diender', deel 1

Barteld Plenter heeft onlangs beschreven wat vooraf ging aan zijn eerdere verhalen over zijn diensttijd bij de Amsterdamse politie. Dit is het eerste deel van die beschrijving die de komende weken zal verschijnen op onze website.

Een paar weken geleden reed ik samen met mijn vrouw nog eens door de Wigbolt Ripperdastraat in Geuzenveld. Ik herkende maar weinig meer van de straat waar we op in november 1957 waren komen wonen. Geboren in Drenthe, daar getrouwd, twee kinderen gekregen, Pieter en Ina, ben ik op 1 januari 1956 in dienst getreden van de Amsterdamse Politie. Ruim tien jaar na de 2e wereldoorlog was er in Nederland nog een groot gebrek aan woningen. Hierdoor moesten we dan ook bijna 2 jaar wachten voor we in aanmerking kwamen voor een woning. Vanaf 2 januari 1956 tot 1 november 1957 ben ik echter liefdevol opgevangen door mevrouw en meneer Meedendorp woonachtig op de Ceintuurbaan 264/II. Dat kwam zo, nadat ik me op 2 januari 1956 bij de Politie Opleidingschool aan de 3e Oosterparkstraat had gemeld, kreeg ik na afloop van de eerste opleidingsdag een lijstje mee met daarop verschillende adressen van mensen die zich hadden aangemeld als zijnde “kosthuizen” voor aspirant-agenten. Na wat zoeken kwam ik bij de familie Meedendorp terecht die dus een kamer vrij hadden. Ik besloot metéén dit eerste adres wat ik bezocht als mijn tijdelijke woonadres aan te nemen. Ik heb er nooit spijt van gehad. Meneer Meedendorp was amanuensis op een school en mevrouw was een van oorsprong een gezellige Gelderse dame. Het kostgeld bedroeg fl.112,50 per maand. Dit geld werd volledig door de Gemeente betaald. Nadat ik het bedrag persoonlijk maandelijks had gedeclareerd en het had overgedragen aan mijn hospita gaf ze mij meestal fl12,50 als zakgeld terug. Dat was erg lief…. en niet de bedoeling, maar het was niet echt een vetpot voor mij vond ze, ook omdat ik al een kind had en een 2e op komst. Het echtpaar was bijzonder gesteld op me, of dat nu kwam omdat hun enige zoon in de oorlog was omgekomen weet ik niet, ik kan het alleen maar vermoeden, ze wilden er nooit over praten.

Het eerste jaar bedroeg mijn maandsalaris fl 298.- voor een gezin met 1 kind (Pieter). Wel had ik elke week vrij reizen per NS naar huis in Drenthe. Na afloop van het eerste opleidingsjaar waarin ik met redelijk goede cijfers was geslaagd, werd ik geplaatst aan het bureau Raampoort, Marnixstraat (ik meen nr. 148). In februari ’57 werd ons 2e kind geboren in Drenthe (Ina) Het duurde echter tot november 1957 dat ik eindelijk het bericht kreeg dat ik in aanmerking kwam voor een woning.
Natuurlijk waren we dolblij dat we een woonruimte kregen toegewezen in een mooie nieuwe flat op de 2e etage van de Wigbolt Ripperdastraat nummer 1, Amsterdam Geuzenveld (eigenlijk was het 3 hoog, maar de onderste etage werd “huis”genoemd maar je moest we 2 trappen op om er te komen). Daar werden korte tijd daarna nóg twee kinderen geboren bij de familie Plenter (Jannie (’59 en Jelle ‘62).

Binnenkort het volgende deel.

Lees ook de andere verhalen van deze diender

Werkbezoek?

Er staat mij bij dat de huizen aan de Ruys de Beerenbrouckstraat tot aan de Pieter van der Werfstraat dezelfde bouw hadden als Wigbolt Ripperda- en Kenau Simonsd. Hasselaarstraat. Na het landje dat naderhand dijk werd - richting Aalbersestraat dus - was het een ander type woning, dus dat zou die toegangsdeur aan de zijkant kunnen verklaren. Maar het kan ook goed zijn dat dit inderdaad een geheel andere straat is, en dan begin ik door die mogelijke dijk te denken aan het Overtoomseveld.
Ik zie er nog van komen dat we met zijn allen op werkbezoek naar het Stadsarchief gaan om het uit te zoeken! ;-)

Louis, Channah

Sorry Louis, ik heb geen andere foto's meer van het straatbeeld in de buurt van de Wigbolt e.o. Ook ik heb nog gezocht op Beeldbank, maar kon hem ook niet terugvinden. Misschien heb ik de foto via een andere weg gekregen, hoewel hij in mijn folder Beeldbank zat. Ik heb de foto wat uitvergroot bekeken, en ik ben tot een heel andere mening gekomen, is dit wel de Ruys....? Want achter het in aanbouw zijnde vermeende kerkgebouw zijn contouren zichtbaar van wat lijkt... een dijk, verder is aan de zijkant van de meest rechtse flat een toegangsdeur te zien, ik weet dat die er in "onze" flats niet zat.... Ik weet het nu echt niet meer. Your guess is as good as mine lieve mensen....
Pieter

HOCO

De HOCO zat in de beginjaren dat wij in Geuzenveld woonden niet op de hoek Ruys de Beerenbrouckstraat/Pieter van der Werfstraat, maar aan de overkant van de Ruys met de Jacob Cabeliaustraat.
De Ruys de Beerenbrouckstraat was inderdaad niet erg breed, daar heb ik mij in later jaren, toen ik nog wel eens in Geuzenveld kwam omdat mijn ouders daar woonden, over verbaasd. Als kind zie je de dingen anders, en vooral groter.

Louis

nog steeds over lokatie foto

Hoi Pieter en Channah,

Ik heb de foto nog eens goed bestudeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het ook de lokatie waar Channah naar verwees niet juist is. Ook ik heb een vriend gehad die boven de HOCO woonde, zeg maar op de hoek van de Pieter van de Werff en de Ruys de Beerenbrouck. Volgens de beschrijving van Channah zou dan geheel onderaan links de HOCO moeten zitten maar.... de ramen van "onze" flatjes zaten daar helemaal niet. Ook de flat verderop heeft daar niet gestaan. Als rechts de Ruys zou moeten zijn dan was ie wel erg smal. Ik zit me suf te prakiseren waar dit nou zijn ? Pieter ik heb het gehele archief van de Beeldbank afgestruind maar deze foto kon ik niet terugvinden. Waar had je 'm vandaan ? Had jij wellicht nog meer foto's uit de beginjaren van de hoek Colijnstraat en Wigbolt ? Ik zal mijn archief ook eens nazoeken.

Channah

Stadsarchief

Dankjewel voor de complimenten, Pieter. Ik heb met heel erg veel plezier op het Stadsarchief (toen nog aan de Amsteldijk) gewerkt. Qua werk echt het allerleukste dat ik ooit gedaan heb, hoewel mijn freelance baan, die ik nu naast mijn bijna volledige baan heb, ook heel leuk is. Helaas kon ik niet in vaste dienst komen van het archief, dus is het bij drie projecten gebleven.

Speurneus(je)

Nu valt alles inderdaad op zijn plek... Ik zat namelijk een beetje in mijn maag met dat in aanbouw zijnde gebouw in de achtergrond... ziedaar het antwoord... Nu ben IK in ieder geval overtuigd van jouw gelijkheid...
Complimenten, je moet een "gouwe" voor het stadsarchief zijn (geweest?) Channah.
Groet Pieter

Channah

Speurwerk

Zoals ik al zei, Pieter: ik heb aan een aantal projecten van het Stadsarchief gewerkt, en daar hoorde dat speurwerk bij. Ik ben dus getraind. ;-)
Wat ik mij afvraag is wat het gebouw in de verte is. Zou dat de kerk (Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten) al zijn?

Channah

Je hebt helemaal gelijk.... nu zie ik het ook.... als ik de dijk erin plaats is het me duidelijk... goed detective werk!!

Channah

Pieter P. (of van der Werf? ;-)

Als mijn veronderstelling juist is dan is het de Ruys de Beerenbrouckstraat in westelijke richting gezien (richting Aalbersestraat dus) met links de ingang naar de Pieter van der Werfstraat (tegenover het landje waar later de dijk verrees). Mijn vriendinnetje Nanneke Tesser woonde in dat eerste van deze kant geziene gedeelte van de Pieter van der Werf.
Ik zal het eens voorleggen op het Stadsarchief als ik daar weer eens ga buurten. Lang niet alles is al ingevoerd in de beeldbank, wellicht is er ander vergelijkingsmateriaal.

Channah

Het zou kunnen Channah, maar dan zouden de flats aan de verkeerde kant staan lijkt me, maar your guess is as good as mine.... En vwb. het herkennen van lokaties uit het verleden is een opgave, vooral als de boel in de jaren is veranderd, dat is duidelijk.... enfin het IS Geuzenveld, en het IS de "Ruys"
zitten we toch goed aan een kant ;>))
groeten

Locatie foto

Zou het niet de kruising Ruys de Beerenbrouckstraat / Pieter van der Werfstraat kunnen zijn? Toen wij in 1957 in Geuzenveld kwamen wonen was daar ook zo'n braakliggend landje. Later verrees daar 'de dijk'.
Dat de beschrijving van de beeldbank van Stadsarchief niet klopt kan natuurlijk. Overal worden fouten gemaakt. Ik heb er zelf aan een aantal projecten gewerkt, en weet maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om de juiste plek waar een foto (of tekening) is gemaakt te traceren.

Hallo Louis,
Inderdaad zou je wel eens gelijk kunnen hebben, en is dit een andere locatie in de "Ruys". Hoewel ik deze foto wel met dit opschrift van Beeldbank heb "geleend". Ook zijn de flats hetzelfde als die van ons in de Wigbolt en omstreken. Welke kruising dit dan wel is, is mij een raadsel.
Enfin het gaat om de sfeer zullen we maar zeggen.

Met vriendelijke groeten Pieter Plenter (red. Pa zijn stukjes)

lokatie foto correct ?

Hallo heer Plenter,

Een leuke herinnering aan de hoek Colijnstraat- Ruys de Beerenbrouck waar ik zelf in de Colijnstraat 208 van 1959 tot 1979 heb gewoon op 3 hoog (inderdaad eignelijk 2 hoog). We zullen ongetwijfeld wel eens in elkaar huiskamer hebben gekeken ! Ik twijfel alleen aan de juistheid van de omschrijving van de lokatie op de foto. Ook ik kan me het braakliggende landje ook nog goed herinneren waar we vaak fikkie stookten en in de zomermaanden grote witte tenten stonden waar de jeugd werd beziggehouden. Als dit de hoek Ruys-Colijnstraat is dan zou tegenover de plek waar nu de mensen staan de snackbar toch moeten staan (voorheen de Volendammer Visboer) ?

open boek

Het zijn de mooie herinneringen die mensen hebben aan hun jeugd, werk, huwelijk, kerk, enz. en dan met name in een stadsdeel in wording, namelijk de westelijke tuinsteden en een stuk oud west in Amsterdam. Deze herinneringen, die vroeger van vader op zoon werden doorgegeven, komen nu in een medium als het Geheugen van West heel mooi tot hun recht en zijn leesbaar voor iedereen. De lezer kan er uit halen wat hem of haar interreseert. In het Geheugen staan ook actuele zaken vermeld hetgeen dit alles nog een stuk leuker maakt. Wellicht vermeldenswaardig dat er ook een Geheugen van Oost en één van Nederland bestaat en zelfs één van Almere.

Kosthuis

Wat leuk om weer iets van u te lezen!