Wonen in het Tuinhuis

Verteller: Familie de Jonge
Amsterdam Oost en West

Vijf maanden per jaar woonden meneer (1931) en mevrouw de Jonge (1940) met hun dochter Petra in een tuinhuis op het complex Nieuwe Levenskracht achter stadion de Nieuwe Meer. Dat huis was inclusief de tuin groter dan hun bovenwoning op de Insulindeweg en bovendien beschikte het tuinhuis wél over een douche en hun vaste woning niet.

Tuinhuis I Het tuinhuis van de familie de Jonge, Nieuwe Levenskracht 1970

Pas in 1990 vertrok het stel, met hun inmiddels volwassen geworden dochter Petra (1967), naar het nieuwe westen van Amsterdam. Zij behoorden tot de eerste bewoners van het nieuwste gedeelte van Geuzenveld en zij betrokken een woning in de Suurhofstraat. Voor meneer de Jonge was het wel een hele stap en hij moest dan ook duidelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dat is ook niet verwonderlijk als je je realiseert dat hij zijn hele leven tot dat moment had doorgebracht in Amsterdam Oost. Mevrouw de Jonge had het er minder moeilijk mee: “Ik ben Groningse en ik was na meer dan 25 jaar krappe bovenwoningen met wc’s op de gang wel toe aan wat ruimte. Douchen deden we in Oost allemaal op een andere plek. Mijn man op zijn werk, mijn dochter bij de zwemclub (iedere dag trainen) en ik bij mijn schoonfamilie. En het toilet in ons laatste huis, dat was zo krap dat we een barbier aan de deur hadden bevestigd. Daarmee werd de ruimte om je benen ergens te laten tenminste nog iets vergroot.”
Herinneringen aan vroeger genoeg, maar de meeste daarvan gaan terug naar de jaren in Oost, terwijl wij van het Geheugen toch liever naar die van West informeren. “We hebben een prachtige tijd gehad met onze dochter” vertelt een stralende meneer de Jonge ons. “En die speelde zich niet alleen in Oost af hoor, ook brachten we regelmatig een bezoekje aan Nieuw West. Ik werkte in de westelijke havens voor de Koninklijke Nederlandse Stoomboten Maatschappij (KNSM) en ’s middags haalde ik mijn dochter Petra op in het Sloterparkbad. Zij was in haar jeugd een ware (sub)topper en heeft vele medailles gewonnen. Een heerlijke tijd, we reisden door heel Europa en leerden vele mensen kennen. Ineens stopte ze en ging ze tennissen, hier in West. En daarin blinkt ze óók alweer uit”, aldus een trotse meneer de Jonge.
Inmiddels heeft hij het in Nieuw West prima naar zijn zin. Een mooi groot huis en gezellige mensen in de buurt. Wat wil een mens nog meer?

Bekijk meer afbeeldingen

Tuinhuis II De plek waarop het zelfgebouwde tuinhuis van de familie de Jonge zou verrijzen. Op de foto is te zien hoe de grond egaal werd gemaakt. Het tuinhuisje op deze foto zou worden gesloopt. De foto is gedateerd eind jaren zestig.

Meneer de Jonge - Klassefoto Meneer de Jonge en zijn klas, medio 1935. De school is de Obi-school in de Batjangschool, Amsterdam Oost Meneer de Jonge en zijn klas, medio 1935. De school is de Obi-school in de Batjangschool, Amsterdam Oost. Meneer de Jonge is de vierde van links, het jongetje zonder das.