Wethouders op glad ijs

Amsterdam-West

Aan de oostoever van de Sloterplas (in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer) werd vrijdag de grootste ijsbaan van Nederland geopend door de sportwethouders van de drie stadsdelen rond de (niet bevroren) plas. Schaatsen op kunststof is anders dan anders, maar de wethouders hielden zich sportief goed staande.

Wethouder Ahmed Baâdoud (Osdorp) Foto: Shirley Brandeis, 31 januari 2009

Op één been

Terwijl wethouder Tys de Ruijter (Geuzenveld-Slotermeer) pirouetjes draaide op het ijs en al schaatsend van het uitzicht over de Sloterplas (waar hij normaal omheen rent) genoot, stapte collega Ahmed Baâdoud (Osdorp) voor de tweede maal in zijn leven op het ‘ijs’ en haalde Paulus de Wilt (Slotervaart) diep adem toen hij voor het eerst sinds vijfentwintig jaar de schaatsen weer onderbond. “Het is toch hard werken, hoor, om zo te schaatsen,” zei De Ruijter bescheiden terwijl hij langs de journalisten sjeesde. Op één been, dat ook nog.

Brainpower

Tussen het ‘gewone volk’ waagden ook corporatiedirecteuren Gerard Anderiessen (Stadgenoot) en Jacques Thielen (Far West) zich op de vijftienhonderd vierkante grote baan. Allemaal nodig voor de spetterende opening van het Sloterijsparadijs, dat – aldus Thielen – “hopelijk Nieuw West een positiever beeld geeft en ook mensen van buiten de wijk aantrekt.” Spetteren deden niet alleen de politici – die uiteindelijk heelhuids de winterlijke arena verlieten (chapeau!) – maar ook de kunstijsgroep Angels on ice de ijshockeyheren van Amstel Tigers en de sterren Loud foundation (featuring Kamikaze) en – grote naam – Brainpower. Nog tot in de late uurtjes kon er vrijdag worden gefeest, geschaatst en warme chocolademelk worden gedronken.

Carnaval

Maar ook komende weken zal het spetteren op de ijsbaan. Nog niet verliefd of zin in iets anders (zo klonk de tip van De Ruijter)? Kom dan op Valentijnsdag naar speed-dating on ice om de ware op schaatsen te ontmoeten. Op 21, 22 en 23 februari mag iedereen verkleed naar het Carnavalsschaatsen komen. Verder is er iedere vrijdag van zeven tot negen uur ’s avonds discoschaatsen en worden er op zaterdag regelmatig clinics en workshops gehouden. Zondag 1 maart wordt het schaatsparadijs ook weer feestelijk uitgeluid. En dan is het bijna lente.

Milieuvriendelijk

Deze grootste kunststofbaan van Nederland is gemaakt van de kunststof Special Ice. Hierdoor kun je schaatsen zonder vorst. Handig, want het heeft in Nederland al twaalf jaar niet meer zo hard gevroren als dit jaar en inmiddels is ook die winterpret voorbij. En ook mooi: de baan verbruikt geen energie en is dus milieuvriendelijk.

Informatie
Het Sloterijsparadijs is een initiatief van de stadsdelen en de eerder genoemde corporaties. Er wordt flink stedelijk vernieuwd in Nieuw West en dat zullen we vooral op de lange termijn zien. Maar ook nú moeten er mooie dingen en leuke dingen gebeuren. Vandaar het paradijs aan de plas, dat nog tot en met 1 maart dagelijks geopend is. Door de week van drie uur ’s middags tot negen uur ’s avonds. In het weekend en in de voorjaarsvakantie is de baan twee uur eerder (vanaf één uur) geopend. Doordeweeks krijgen Amsterdamse scholieren uit Amsterdam er schaatsles. De entree is twee euro. Op het terrein kunnen schaatsen worden gehuurd voor drie euro (met stadspas is de huur gratis). Je kunt ook je eigen schaatsen meenemen. Deze schaatsen moeten wel goed scherp zijn om lekker te kunnen schaatsen op de kunststofbaan. Zijn ze bot? Dan kun je ze ter plekke laten slijpen.

Wethouder Paulus de Wilt (Slotervaart) Foto: Shirley Brandeis, 31 januari 2009

Wethouder Tys de Ruijter (Geuzenveld-Slotermeer) Foto: Shirley Brandeis, 31 januari 2009

Cor.

Wethouders op glad ijs.

Een leuke attraktie, maar.....vele omwonenden en ook doodzieke mensen mn.uit de flats v/d Burg.Hogguerstraat hebben héél veel hinder ondervonden v/d geluids-installatie waaruit de muziek kwam.
Ze omschreven het als een zwaar gebonk en gedreun, zelfs op het toillet en de waterglazen op de bedtafeltjes van de terminale mensen schudden heen en weer.
Dit zijn wel hele essentiele zaken om bij een festiviteit rekening mee te houden!! S.C.

hihihaha