Een boek, een wethouder en een band

Geuzenveld-Slotermeer

Standwerkerconcours Plein ’40-‘45

Een goed verhaal ... Foto: Shirley Brandeis, 14 maart 2009

Magnetisch de ramen wassen, crème tegen artrose, psoriasis, eelt en andere kwalen, het ultieme schoonmaakmiddel voor uw tapijt en een wel heel vernuftige groentesnijder. Dit en andere producten werden zaterdag 14 maart 2009 tijdens het standwerkerconcours aan de mens gebracht. Het was feest op de markt. Een brassband en wethouder Piet Dikken kondigden het boekje ‘Markt in geuren en kleuren’ aan.

Geen hoedje, geen vingers

Z’n vrouw Marijke gooit ze altijd weg. De preibladeren die losjes om de stengel hangen. Don Harts niet, verkondigde hij zaterdag doorlopend aan het publiek. “Ik ben een zuinige Hollander.” En dus vouwt Harts de bladeren bij elkaar en maakt er met zijn multifunctionele groentenschaaf mooie schijfjes prei van. Gebruik wel het beschermhoedje. “Geen hoedje, geen vingers,” lacht Harts, maar meent het serieus.

Een val

Zaterdag stonden er niet alleen marktkooplieden maar ook standwerkers op Plein ’40-’45. Ze verkochten er onder andere hele gezonde hoofdkussens (voor de perfecte nekondersteuning) en de allerbeste carpolish (autowas dus). “Je moet een goed en kloppend verhaal hebben,” zegt standwerker Wim Webster. “Je moet echt opbouwen naar de verkoop. Eerst maak je een ‘val’, zo heet dat in ons jargon, en op dat moment verkoop je.” En dat doet hij ook die dag. De potjes ginsengcrème vliegen weg. Artikelen en mailtjes met jubelende reacties over het smeersel dat bij een heleboel kwalen helpt, moedigen de potentiële kopers aan.

Geuren en kleuren

Ook de markt zelf had het zaterdag, ondanks de regen, druk. “Het stadsdeel is blij met deze markt,” sprak wethouder Piet Dikken de mensen toe. Hij weet, het kan altijd beter. En dus: “We doen ons best om de markt zo goed mogelijk te maken!” De markt is in de lift, ziet Dikken. Een boekje over de marktkooplieden werd daarom overhandigd deze dag. De afgelopen maanden stonden al deze korte verhalen over onder andere Jan Wortel (die helemaal niet van wortel houdt) en over Bollywoodliefhebber Clarence Harkhoe in de Westerpost en op de website van Het Geheugen van West. Nu is er een mooi boekje van gemaakt, dat klanten zaterdag met een quizje konden winnen. In het boekje ook oudgediende Karel Smit, de marktkraamzetter die er vanaf het prille begin bij is. Zijn en alle andere verhalen kunt u lezen in ‘Markt in geuren en kleuren’, dat is af te halen bij de balie van het Tuinstadhuis op het plein en bij de steunpunten Leefbaarheid en Veiligheid in uw buurt.

Jury

En de standwerkers? Die brachten zaterdag heel wat crème, was, reinigers, schaven en kussens aan de man. Een deskundige jury vond René van Breevoort met zijn unieke tapijtreiniger de allerbeste van de dag. Voor hem de eerste prijs (een bokaal) en een boekje uiteraard.

Lees hier alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.

Karel Smit (links) en Jan Wortel bewonderen ‘hun’ boek Foto: Shirley Brandeis, 14 maart 2009