Sandy Rappa, buurtcoördinator buurt 3 en 4

Verteller: Sandy Rappa
Geuzenveld-Slotermeer

Bij de buurtcoördinator kun je terecht met een idee voor de buurt, vragen over de buurt of met een probleem op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. De buurtcoördinatoren beheren de Steunpunten Leefbaarheid en Veiligheid. Er zijn er vijf van in het hele stadsdeel. In deze serie maakt u kennis met de mensen die zich sterk maken voor een prettige buurt. Nu Sandy Rappa van het steunpunt Veiligheid en Leefbaarheid in buurt 3 en 4.

Sandy Rappa voor het steunpunt Foto: Shirley Brandeis, 22 september 2008

Normaal werken ze in tweetallen, maar door een vacature runt assistent-buurtcoördinator Sandy Rappa het steunpunt tijdelijk alleen, met op woensdag hulp van collega Fama el Morabeti. Toevallig deden beide dames enkele jaren geleden dezelfde cursus waardoor ze nu op de plek zitten waar ze toen alleen van droomden. Sandy: “Ik durfde toen nog geeneens een groep toe te spreken!” Nu werkt ze als buurtcoördinator.

Stem

‘Vrouwenstemmen kleuren de vernieuwing’ is de naam van de cursus die Sandy en vele andere vrouwen in 2005 en 2006 bewust maakte van hun kunnen. De basiscursus en het vervolgtraject leerde hen dat zij een stem hebben in hun buurt, vooral ook tijdens de stedelijke vernieuwing. Werkervaringsplaatsen, training bij bedrijven en coaching hielp diverse van de tweehonderd cursisten aan ervaring en soms ook aan werk. Sandy: “We leerden vergaderen, presenteren, netwerken. Alles wat je nodig hebt om hoger op de maatschappelijke ladder te komen.”

Oplossen

En dat kwam ze. Buurtcoördinator Dennis Kalijan nam haar aan op het steunpunt in buurt 9 en 10. Eerst als stagiaire, later als assistente. Sandy: “Door de cursus had ik geleerd dat ik meer kan dan ik dacht. Ik leerde mijn mond open te doen, vragen te stellen.” Op het steunpunt leerde ze haar medebewoners te helpen. Zowel in buurt 9 en 10 als nu in buurt 3 en 4, dat het steunpunt aan de Slotermeerlaan heeft. Van het spoor tot de Burgemeester van Leeuwenlaan, van de Haarlemmerweg tot de Burgemeester de Vlugtlaan. Dat is ‘haar’ wijk. Problemen in de buurt oplossen en signaleren, zo omschrijft het stadsdeel de taak van de buurtcoördinator. En dat is in de praktijk meer dan die ene zin op papier. Sandy: “Ik krijg hier bijvoorbeeld klachten over zwerfvuil en over hangjongeren. Dan ga ik ter plaatse even kijken hoe de situatie is, waarna ik een andere partij inschakel. Afhankelijk van waar het overgaat, is dat de buurtregisseur, de wooncorporatie of de veiligheidscoördinator. Bewoners met schulden verwijs ik door naar de juiste instantie en voor wie moeite heeft met het invullen van formulieren is er zowel iemand hier in ons steunpunt van Stichting Afak om hen te helpen als de Formulierenbrigade.

Glimlach

Maar ook de leuke dingen – goede ideeën van bewoners mee helpen uitwerken of het medeorganiseren van een buurtfeest – behoren tot haar takenpakket. “Het is leuk om te zien hoe actief sommige bewoners zijn!” Mensen helpen, ze vindt het heerlijk. “Het fijnste is als je iemand die met een probleem of klacht binnenkomt door te praten en een oplossing aan te dragen met een glimlach weer weg ziet gaan. Soms komen ze later terug om te vertellen hoe het nu gaat. Dat is zo fijn.”

Het Steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid Buurt 3 & 4 is gelegen aan de Slotermeerlaan 150. Normaal zijn de steunpunten elke dag open. Dit steunpunt is tot 1 december 2008 alleen open op maandag, dinsdag en woensdag. Het inloopspreekuur is van negen tot tien uur. Mail: SRappa@geuzenveld.amsterdam.nl Sandy Rappa. Tel.: 020 613 23 56.

ron

ron..!!!