Remy de winkelwagenman

Verteller: Remy Dos Santos

“Dit vak is meer dan het ophalen en terugbrengen van winkelwagentjes."

Remy Dure winkelwagens terug waar ze horen.

Ze vervuilen het straatbeeld, halen de leefbaarheid en sfeer in de wijk naar beneden en beschadigen al rondslingerend geparkeerde auto’s. In Geuzenveld en omgeving brengt Remy dos Santos de winkelwagens naar ‘zijn’ klanten terug. “Dit vak is meer dan het ophalen en terugbrengen van winkelwagentjes”, aldus de directeur van SantosXKAB.

Remy op de blauwe scooter, Remy de winkelwagenman. Hoe ze hem noemen maakt niet uit, als maar duidelijk is dat Remy dos Santos bloedserieus is in zijn vak. “Je kunt mensen niet opvoeden”, verzucht hij. “Maar ik probeer ze wel duidelijk te maken dat die winkelwagen die zij meenemen een serviceartikel is van hun supermarkt.”

En een duur serviceartikel. Een winkelwagen kost al snel 400 à 500 euro. Geen gek idee dus, die winkelwagenman. Iemand die voor de supermarkten de winkelwagens opspeurt, klanten er waar mogelijk op aanspreekt en de verloren wagens weer naar het eigen nest brengt. Supermarkt Lidl in Geuzenveld werd Remy’s eerste klant. Doel was enkele jaren geleden om kinderen middels een zakgeldproject aan het winkelwagentjes-terugbrengen te krijgen. Het project kwam echter niet van de grond, maar buurtconciërge Dennis Kalijan zag er wel heil in en vroeg Remy om zelf aan de slag te gaan. En zo ontstond SantosXKAB, een zoek-, ophaal- en terugbrengdienst van bedrijfseigendommen. Winkelwagens, trolleys en winkelmandjes dus.

Na Lidl volgde al snel supermarktketen Vomar en kon Dos Santos zijn werkgebied uitbreiden met de stadsdelen Slotervaart en Bos en Lommer. Toekomstplannen? “De hele stad, desnoods nog verder weg.” Maar voorlopig draagt hij zorg voor de winkelwagens die nu onder zijn verantwoording vallen. “Die dingen veroorzaken veel overlast.” Maar waarom slingeren ze dan rond in de straten? “Mensen nemen het voor het gemak mee en brengen het dan uit gemakzucht niet terug. Of ze geven het aan kinderen, die het in plaats van netjes terug te brengen, gebruiken om mee te spelen. Het muntstuk peuteren ze eruit voor ze de winkelwagen dumpen.”

Hij is geen politieagent, maar kan wel mensen aanspreken en zorgen voor sancties, tot aan winkelverbod aan toe. Hij is de ‘oren en ogen’ van de buurt. “Ik wil dat het leefbaar en veilig is op straat. Niet alleen mensen moeten elkaar met respect behandelen. Ook de winkelwagens, de eigendommen van anderen, moeten met respect behandeld worden.”

Bron: Westerpost; hier gepubliceerd op 18 februari 2006