Column: Mijn collega's

1 Fan

Jaren werken in de Westelijke Tuinsteden heeft een boek opgeleverd. Wie nog niet weet dat ik niet alleen gouden bruidsparen bezoek en daar stukjes over schrijf, komt dat te weten in mijn boek Fr€€lancen.

Presentatie boek 'Fr€€lancen' De boekpresentatie met overhandiging van het eerste exemplaar aan de Burgemeester van
Noordwijk, Harry Groen (Noordwijk is de woonplaats van Linda Versteege, midden op de foto)

Een boek over, u raadt het al, het freelance vak. Een vak dat soms onderschat, soms overschat wordt. Als freelancer kun je uitslapen, werken wanneer je wilt, verdien je heel weinig, sommigen denken juist heel veel, ben je altijd eenzaam thuis aan het werk en zie je nooit collega’s. Nog mooier: je hebt ze niet eens!

Mis, allemaal mis. Ik heb een hele grote werkkring met allemaal lieve collega’s. U bent daar een van. Ja, u, de lezer van dit stukje. Als freelancer sta ik dan wel niet een paar keer per dag bij een koffieautomaat bij te kletsen en borrel ik niet iedere vrijdag in de kroeg. Maar ik cross wel dagelijks voor mijn nieuwsgaring door de buurt en spreek dan met buurtbewoners (u?), oud-buurtbewoners (u?), medewerkers van bedrijven in deze buurt (u wellicht) en politici (u misschien). En dus bent u mijn werkkring. Gezellig hè.

Het boek is een hart onder de riem voor andere freelancers. Zowel toekomstige als gevestigde. Het moet een feest der herkenning zijn door de verhalen van mijn medeauteur Linda Versteege en mij, door de cartoons en de verhalen van andere bekende en minder bekende freelancers en opdrachtgevers. ‘Als freelancen nog niet bestond, had ik het uitgevonden,’ vertelde Midas Dekkers mij in zijn werkkamer.

De werkkamer van Midas Dekkers

Het boek bevat ook veel — soms erg voor-de-hand-liggende — tips. Het is een echt vrouwenboek, denk ik. Linda en ik geven u een kijkje in de keuken van een (lokale) journalist die thuis werkt in opdracht van verschillende opdrachtgevers. Kortom, wij werken freelance en zijn niet zielig, zo laten we duidelijk merken.

Maar wat dit alles met het Geheugen van West te maken heeft? Niet veel. Maar één keer maak ik graag gebruik van mijn netwerk — deze website dus — om onbeschaamd reclame voor mezelf, mijn boek dan, te maken.

Voorkant van het boek 'Fr€€lancen'

Normaal hoef ik mezelf niet te verkopen. Dat gaat wel lekker zo in deze buurt. Maar nu moet dat even wel. Bedankt voor uw aandacht voor deze ‘spam’. Hier komt ie: koop mijn boek! Mail me voor een exemplaar of ga naar boekwinkel Meck en Holt op Tussen Meer. Prijs: €14,50.

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)