Hup Dobbebuurt, hup!

Slotermeer

Je bent journalist en ook bewoner. Soms zijn deze twee zaken moeilijk te scheiden. De verpaupering van de Dobbebuurt gaat journalist Shirley Brandeis, getogen aldaar, dan ook aan het hart. In haar werk spoort ze het stadsdeel aan de buurt schoon te maken. Hier spreekt ze tot de bewoners zelf.

Er zijn geen woorden voor. Foto: Shirley Brandeis

Wethouder Tys de Ruijter moet een punthoofd van me krijgen. Al jaren bestook ik het stadsdeel via de Westerpost met artikelen over de schoonheid (of beter gezegd; het gebrek daaraan) van buurt 2, de wijk rondom de Theodorus Dobbestraat. Ook per mail en telefoon neem ik regelmatig contact op met het stadsdeel om een verloederingshoekje te melden of op foto’s een minivuilnisbelt te tonen.

Vroeger was het beter en dat klopt. Vroeger hadden we Theo de Buurtverzorger, een mannetje in dienst van het stadsdeel dat de buurt meer dan gewenst (door hoger hand) schoon hield. Dagelijks en tot in de puntjes/bosjes. Theo verdween uit beeld en elke keer als ik zijn naam laat vallen zucht het stadsdeel. Theo zal niet terugkomen en we moeten het doen met wat we nu hebben.

Dat is te weinig. Zeker de laatste maanden erger ik me enorm aan het zwerfvuil, de veel te volle containers, het vuil wat zich ernaast ophoopt en de troep die de veegploeg achterlaat na gedane zaken. Gelukkig zitten ze daar momenteel niet stil. De eerste zaterdag van deze maand ontwaarde ik de wethouder zelf op straat. Een heel blik stadsdeelmedewerkers was opengetrokken om die dag bewoners aan te spreken over de herinrichting van de openbare ruimte in hun buurt. Men sprak over meer dan alleen vuil. Ook parkeren en speelruimte zijn knelpunten. De eerste dinsdag van deze maand kreeg men weer bezoek, dit keer van de Buurtvoorlichters. Deze mensen vertelden alles over zwerfvuil, hoe dat te voorkomen, hoe men het eigen vuil moet aanbieden en wat de consequenties zijn van onjuist vuil dumpen.

De Dobbebuurt lijkt verwaarloosd, maar wordt dat dus niet. Er wordt vanuit het stadsdeel hard gewerkt om de buurt schoon en mooi te krijgen. Maar daarmee zijn we er niet. Immers, de buurt raakt vervuild omdat we (bewoners en ondernemers) daar zelf niet meewerken aan het onderhoud. Dus hier eens een noodkreet naar u, bewoner en winkelier. In elke buurt natuurlijk, maar bent u Dobbebewoner, help me. Gooi geen vuil op straat, gooi het vuil waar het mag weg en zet het grof vuil neer wanneer het mag.
Hup, we kunnen het.

Bewoners van buurt 10, iets verderop, kregen onlangs een bloemetje omdat zij in Amsterdams schoonste buurt wonen en zich inspannen om die titel te houden. Dat moeten wij in de Dobbebuurt ook kunnen!

Gepubliceerd: 2 maart 2008

Lees ook de andere columns van Shirley.

Theo Theo de buurtverzorger.

Buurt 10 in de bloemetjes Foto: Shirley Brandeis, 7 februari 2008

vincent

Hup Dobbebuurt Hup.

Misschien wordt het tijd als er nwe. Theo`s opstaan!!

Pak die bezems en wacht niet op iemand die niet meer terug kan komen, maar wordt De Nwe. Theo`s v/d Dobbe!!
Kom op samen sterk!!

Roosje

het zal feest zijn als Theo terug is.

Roosje, 8 Mar 2009, 11:26
Theo is niet te vervangen, hij maakt een buurt
leefbaar kent de ondernemers de buurtbewoners en
kinderen en zij kennen hem. Waar in Slotermeer is
dat nog dat persoonlijke contact? Waarom moest
hij van het toneel verdwijnen? Kan iemand mij dat
vertellen? af en toe kom ik hem nog wel eens tegen
en nog steeds heeft hij er ook moeite mee.

Roosje

Theo is niet te vervangen, hij maakt een buurt leefbaar kent de ondernemers de buurtbewoners en kinderen en zij kennen hem. Waar in Slotermeer is dat nog dat persoonlijke contact? Waarom moest hij van het toneel verdwijnen? Kan iemand mij dat vertellen? af en toe kom ik hem nog wel eens tegen en nog steeds heeft hij er ook moeite mee.

cg van hest

theo van moet terug komen

de herman coen radistraat is nog steets smerig ze maken het nooit schoon vroeger was het een schonen straat nu niet meer