De jeugd van tegenwoordig

Ook deze maand weer een uit het leven gegrepen column van Shirley Brandeis.

Nova-leerlingen bij AH Alleen maar druktemakers?

We hebben hier van alles. Jongeren, ouderen, ondernemers, Turkse mensen, Nederlanders, Marokkanen… Dat dat allemaal zo naast en met elkaar leeft, bekijk ik altijd met grote interesse. En als het goed gaat, ben ik helemaal blij. En als het niet goed gaat, dan komen er gelukkig veel mensen in actie.

Intimideren
Zo ook bij de leerlingen van het Nova die in hun schoolpauzes het winkelcentrum Plein ’40-’45 onveilig maken. Nou ja, onveilig. Ze zijn aanwezig, erg aanwezig. Soms word je een beetje omver gelopen. Soms plagen ze de caissière van Albert Heijn of erger, intimideren ze haar. Soms stelen ze zelfs. Soms doen ze ook ‘niks’, maar dan kan zelfs hun vrolijkheid op anderen bedreigend overkomen.

Sprinkhanen
Gelukkig pakten Albert Heijnmanager Harold Stolwijk, het stadsdeel, de buurtregisseur en de school zelf het probleem na enkele klachten en observaties bij de kern aan. In februari werd een film over dit fenomeen – sprinkhanengedrag genoemd, omdat de jongeren van hot naar her in supermarkt en winkelcentrum ‘springen’ – gemaakt. In de hoofdrol: de jongeren zelf. Gefilmd door: de jongeren zelf. Straks getoond aan: de jongeren zelf. Hoe ver kan een leermoment gaan.

Mentos
School, stadsdeel, supermarkt en politie hopen dat de jongeren ervan leren. Dat ze inzien dat hun gedrag storend kan zijn. Nog strenger: dat ze inzien dat als ze het te bont maken – bijvoorbeeld door te stelen – ze daar later zeker spijt van zullen krijgen. In de film zien we dan ook dat Khalid met zijn strafbladje (pakje Mentos gejat) een stageplek op het stadsdeelkantoor wel op zijn buik kan schrijven. Jammer.

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Nova-leerlingen bij AH Leuk is anders!