Het Confuciusplein, kapper Pot en ik

Slotermeer

'Het was zeer waarschijnlijk een prima herenkapper maar als meisje zijnde had je daar niks te zoeken.'

De winkel van kapper Pot Confuciusplein, met Herenkapper Pot
Gemeentearchief Amsterdam, collectie: Bouw- en Woningtoezicht, dienst; afdeling Reclametoezicht Confuciusplein, met Herenkapper Pot

Op dit plein haalden we boodschappen, stond ik tijdens die hele koude winter 1962/1963 in de rij voor kolen en daar was feest op 5 mei. Dan kon je zaklopen, koekhappen, verspringen en dan kocht je voor een paar dubbeltjes een met stro gevuld balletje aan een elastiekje, een toetertje en een vlaggetje, en dan was het ook echt feest! Kinderen van winkeliers zaten bij mij op school (de Burgemeester Roëllschool) of waren klasgenoten. De zoon van de groenteman staat nog in mijn Poëzie album. Bij Strijk haalde ik op zaterdag boodschappen voor mijn moeder. Van mijn zakgeld kocht ik dan een puntje oude kaas en bij de bakker ernaast een hard puntje. Bij Strijk stond ik voor Pasen met mijn neus tegen het raam gedrukt naar levende kuikentjes in de etalage te kijken. Eens kijken of ik van hoek tot hoek nog weet welke winkels er waren. Eerst had je Café Hesterman, daarnaast de winkel van meneer Viool “Vitex" de “Jansen en Tilanus winkel" zoals mijn moeder het ook wel noemde. Dan volgden Olgers IJzerhandel; Radio Beethoven, Strijk; groentewinkel v.d Pas; bakker v.d. Heijde; herenkapper Pot en herenmodezaak Van de Kar.

Eén van mijn minder leuke herinneringen is aan “Herenkapper Pot". Over kapper Pot werden flauwe grapjes gemaakt, je kunt ze zo bedenken. Het was zeer waarschijnlijk een prima herenkapper maar als meisje zijnde had je daar niks te zoeken. Ik hoefde daar ook nooit heen, ik ging altijd met mijn moeder mee naar de dameskapper. Tot op een warme zomerdag! Vraag me niet waarom maar mijn haar werd op een dag “lekker kort" geknipt door kapper Pot. Eerst zat ik onbeweeglijk stil en met mijn ogen dicht, bang om haartjes in m’n ogen te krijgen, en daarna met mijn kin op mijn borst voor de achterkant. Maar oh wee toen hij klaar was. Met een knalrood hoofd van schaamte en met tranen in mijn ogen rende ik naar huis. Toen mijn moeder de voordeur open deed flitste ik langs haar heen, rende de trap op naar mijn kamertje en huilde uit. Na enige tijd in mijn kamertje vertoefd te hebben deed ik een sjaaltje om mijn hoofd en ging weer naar beneden. “Waarom heb je dat sjaaltje om?" vroeg mijn moeder. “Omdat ik nu ook een Pothoofd heb, ze zullen me allemaal uitlachen!" Mijn moeder keek onder het sjaaltje door en zag toen ook dat de zij- en achterkant van mijn haar was opgeschoren tot aan de bovenkant van m’n oren. De mussen vielen dood uit de boom van de hitte maar ik ging de deur niet uit zonder sjaaltje! Hoezo kapperstrauma?

Bart van der Meulen

Confuciusplein

Strijk zat echt op het Confuciusplein, hoor. Ik heb vaak genoeg naar de kuikentjes staan kijken, op weg naar de Roellschool. Vanaf de Geleijn Bouwenssstraat, door de Savornin Lohmanstraat (ondertussen even bij de voddenboer kijken in het steegje naast de nachtwinkel en de sigarenboer) naar de Confuciusplein. Uit school om 12.00 even een stokbroodje kopen bij de bakker op het plein en dan thuisgekomen al de helft opgeknaagd.
Meisje Elsje? Jurgens (van de beddenwinkel naast de Chinees) zat bij mij in de klas, net als Joke Schoots, Carla Giesler en achter het plein Ineke (rood haar met haar kunstzinnige moeder), broertjes Kanters en nog veel meer.

mieke cornelissen

Hoi allemaal,
Wat leuk om te lezen allemaal! Ik ben zelf ook wel eens geknipt bij Pot, dan moest ik met mijn broers mee...als ik later "Jip en Janneke bij de kapper" voorlas aan mijn zoons had ik altijd die kapperszaak in gedachten...Bij de Jansen en Tilaneswinkel kocht mijn moeder ooit een pyama voor mij met allemaal appeltjes, ik kon niet wachten tot het bedtijd was...Ik heb echt een leuke jeugd gehad in Slotermeer!
Groetjes,
Mieke (Cornelissen, ik woonde Albrecht Rodenbach hof 19)

Re: Het Confuciusplein, kapper Pot en ik

Hoi Ineke, de kaaswinkel op het Confuciusplein zat naast bakker van de Heijden. De kaaswinkel heeft de naam Strijk nog jaren gehouden maar mevrouw en meneer Bergh waren de eigenaars. Weet je nog die kaaswinkel die voor de pasen jarenlang kuikentjes in de etalage had? Als je boven in de site "Bergh" typt dan zie je een interview met mevrouw Bergh.Heel leuk om te lezen! Sorry, Ineke en Rietje, maar ik moest zo lachen toen ik las dat ook jullie haar door kapper Pot verknipt is. ERg toch, dat je zoiets 50 jaar later nog niet vergeten bent!Bedankt voor jullie reactie. Ik was daar volgens mij ook op woensdag-middag want dat was de dag dat hij kinderen knipte. Dat het een gulden kostte dat wist ik niet meer! Nu begrijp ik waarom ik daar opeens heen moest. Gelukkig bleef het bij één keer!

Hallo Rietje en Anita, ik moet wel lachen, het is op de foto echt te zien dat we naar de zelfde kapper moesten. Je zusje Anneke had meer geluk met haar mooie krullen.
Groetjes van In.

Hoi Anita,
Als je de foto van Ineke bekijkt kan je zien dat ik ook naar kapper Pot moest en wel op woensdagmiddag dan kostte het maar één gulden. Volgens mij zeiden ze daarom dat ik pietjepeen haar had omdat het zo geknipt werd....
Leuk verhaal!
groetjes Rietje

Hallo Anita, zoals jij het schrijft gebeurde het echt. Alle trauma's over kapper Pot komen weer bij mij
naar boven.
Toen ik klein was moest ik er ook heen, het eindresultaat
was altijd vreselijk, het leek dan net of hij een bloempot op je hoofd had gezet en wat er buiten viel werd afgeknipt, vreselijk.
Ik ben kapster geworden, maar nog steeds mag geen enkele kapper mijn ponny knippen, ik doe het zelf want de trauma was te groot in mijn jeugd.
Over Strijk gesproken, je zal wel gelijk hebben maar ik dacht dat hij op de Burg. v Leeuwenlaan zat, op het rijtje van bakker Hubert. Ik vind je verhaaltjes leuk om te lezen. Je weet vast nog veel meer.Groet.