Een schril contrast

Slotermeer

Op een bewolkte dag in augustus rijden we met de auto, voor een ander verhaal naar het Confuciusplein om foto’s te maken van de betonnen paaltjes.

Confuciusplein 2006 Het Confuciusplein nu

Een maand eerder fietste ik hier op een mooie zonnige dag en stapte toen af om eens goed om me heen te kijken. "Hoe lang ben ik hier niet geweest?" Er is veel veranderd! Eén blok winkels is helemaal verdwenen, ongeveer op die plek staat een kooi (om in te sporten?). De winkels onder de flat die aan de Senecastraat grenst hebben allemaal een andere bestemming gekregen, dat ziet er nog verzorgd uit. Ik zag ook dat er lang niets meer aan de winkels en de bovengelegen woningen, die aan de Bierens de Haan straat grenzen, was gedaan. Er is niet één winkel over uit betere tijden. Zelfs het café, wat al een andere naam had, is dicht. Bah, wat ongezellig!

De ramen zijn afgeschermd zodat je niet meer naar binnen kunt kijken. De winkel op de andere hoek waar ooit een herenmodezaak in zat is volgestouwd met rommel. De winkel van "Malle Pietje" uit Swiebertje zag er netter uit. Wat een ongezellige boel! Na het maken van de foto wandelen we het plein rond en belanden bij Lidl op het hoekje van de Burgemeester van Leeuwenlaan. In de rij bij de kassa raak ik in gesprek. Meneer woont al sinds 1954 in deze buurt, in hetzelfde huis wat zijn ouders destijds hebben gekocht. Hij had op de door bewoners opgespoten ijsbaan geschaatst in het Eckeharthof. Datzelfde hof waar ik schaatste, sneeuwballen gooide en zomers op het gras in tenten speelde. "Het deed hem zeer" dat de omgeving zo verloederd was, misschien gaat hij wel verhuizen. Ik sprak hem moed in, en nog een aantal jaren geduld te hebben, er wordt zoveel vernieuwd en dan heb je misschien spijt. Over één punt waren we het eens "we woonden in een fantastisch leuke buurt!"
Thuisgekomen vergelijk ik oude foto’s met die van vandaag. "Wat een schril contrast!"

Lees ook dit verhaal over het Confuciusplein

Ans Canten

Heb je het gezien

De hele wijk veranderd , mijn ouders wonen er nog steeds al 55 jaar of langer
Heb alke verandering met lede ogen aangezien ook nu met alle leegstand in de huizen achter het confuciusplein .
Als ik al de oude foto's bekijk word ik wel eens een beetje malangoliek.
Ja het was een heerlijke buurt , voor kinderen en de Burg,Roellschool en de Meerkoet zijn door vele bezocht die in de wijk zijn opgegroeid.
Leven gaat door , maar soms kijk ik terug waar het gebleven is.

Re: Een schril contrast

Ja Anita ik kan me voorstellen hoe je je moet voelen als je dat zo ziet.
Ik zie het pleinte nog zo als ik het ken met de winkels waar we met de melkboer Joop die ik hielp als ik vrij was langs kwam.
Je kwam langs de slager en ik kreeg wel eens worst of kaas dan de bakker die het eind van de dag nog gebak overhield en mocht ik er wat uitzoeken voor thuis en de andere winkels tot aan het cafe waar we onze ronde afsloten.
Ik ben ook niet van plan om het plein te gaan bekijken ik zie het nog steeds vanuit mijn jeugd als een mooi gezellig plein met mooie winkels.