Sloop Bakemabuurt

Foto’s van de renovatie welke momenteel plaatsvindt in de Sam van Houtenstraat in de Bakemabuurt.

Doorkijkje Foto: moeder Riet en broer Hilbert, 12 juni 2009

De foto’s zijn afgelopen vrijdag 12 juni door mijn moeder Riet en broer Hilbert geschoten.
Het laatst bekende nieuws wat over deze buurt is dat de maisonnettes aan de Sam van Houtenstraat en de Dr H. Colijnstraat gerenoveerd worden. De rest van de woningen zal de komende jaren worden gesloopt.
De voor de oud-Geuzenvelders zo bekende winkels en woningen zijn helemaal gestript, alleen het skelet staat nog overeind.

Tijdelijk trappenhuis Foto: moeder Riet en broer Hilbert Steensma, 12 juni 2009

Okko Steensma

Re Re: Herkenning

Olga van Campen:

Zie nu pas de reactie was er een tijde uit. Weet jij wat er van de familie terecht is gekomen of waar ze naar toe zijn verhuisd?

reactie:
Olga ik weet niet waar de familie Wierema gebleven is. Wel is er een zekere Leon de Laat, welke bij de Gemeente of het Gemeentearchief werkt en vaak een reactie geeft op deze rubrieken als iemand iemand zoekt. Wellicht leest hij dit en kan hij je verder helpen. Hij kan aan diverse verhuis- en archiefkaarten zien waar iemand woont of andersgezegd wat zijn/haar laatst bekende adres is/was.

Verder wil ik je wijzen op het verhaal: Bijna 50 jaar later! van Rob van den Broeke. Hierop is een klassefoto te zien van de Hervormde school Geuzenveld. Op deze foto is o.a. Stienie Wierema te zien.

Olga van Campen

Re: herkenning

Okko:
Wierema?Van Stienie Wierema? Heeft bij mij in de klas gezeten op de Timotheusschool.

Golstein Robert

goeie oude tijd !!!

Opgegroeid in de Sam van Houtenstraat op nr. 51 van m'n 5 e tot 20 e levensjaar !
Mooie tijd op de Timotheusschool bij Horneman mijn ouders waren concierge op die school !
Leuke buren Rijnders, de winkeliers waren toen nog persoonlijk ! van Wees de slijter, de kapper, de Jager ( die nooit wat had maar wel kon bestellen ) de spar ! Ben laatst terug geweest en stond met tranen in de ogen ! Waar is alles gebleven ? Ik moest wat folders afgeven en er werd mij gevraagd of ik ze ook in het arabisch had ? Pfffffff zou er nu niet meer kunnen wonen de mooie herinnering blijft !
Succes met de renovatie maar maak er geen menselijke legbatterijen van !

Okko Steensma

Bakemabuurt in betere tijden

Hier nog een aantal foto's van de Bakemabuurt in betere tijden. Het betreft een aantal foto's afkomstig van de beeldbank van het Nederlands Fotomuseum, genomen in o.a. 1957 en een exemplaar afkomstig van Relikwi.nl en genomen begin jaren 60.

Dirk Sonoystraat richting Sam van Houtenstraat (1957) wie, wat, waar, wanneer

Dirk Sonoystraat richting Sam van Houtenstraat (1957) wie, wat, waar, wanneer Door: Okko Steensma

Dirk Sonoystraat trappenhuis met zicht op de Jan van Duivenvoordestraat (1957) wie, wat, waar, wanneer Door: Okko Steensma

Dr H. Colijnstraat, trappenhuis in aanbouw (1957)

Dr H. Colijnstraat, trappenhuis in aanbouw (1957) Door: Okko Steensma

Winkels in de Sam van Houtenstraat (1957)

Winkels in de Sam van Houtenstraat (1957) Door: Okko Steensma

Dirk Sonoystraat richting Sam van Houtenstraat (1957 Zie het elektrische bakkerskarretje van Vermaat linksonder. Door: Okko Steensma

De 1e en 2e verdieping van de Sam van Houtenstraat (1957) Links op de foto de droogruimten en/of fietsenboxen. Door: Okko Steensma

Dr.H. Colijnstraat met zicht op Sionskerk (begin jaren 60) wie, wat, waar, wanneer

Dr.H. Colijnstraat met zicht op Sionskerk (begin jaren 60) wie, wat, waar, wanneer Door: Okko Steensma

Ivette

Wel werk, geen huis

Om even te reageren op Piet hieronder.
Nee, ik ben niet blij met deze vernieuwing. Ik moet binnenkort mijn huis uit en waar moet ik heen? Ik ben een alleenstaande jonge vrouw met een nét aan modaal salaris (ik werk overigens fulltime) maar dat is in Amsterdam echt niet genoeg voor een fatsoenlijke huur/koopwoning. Voordat de gemeente dit soort woningen gaan slopen en/of vernieuwen mogen ze ook wel eens naar de doelgroep kijken die dus wél werk heeft maar waarbij de nieuwe woningen gewoonweg niet te betalen zijn...

Piet

Blij

Ben ik nou de enige hier die de stedelijke vernieuwing een verbetering vind? Geuzenveld bestaat op dit moment voor een groot deel uit kansloze werklozen die niet veel anders doen dan rondhangen, hun troep op straat gooien en op straat klussen aan aftandse oude auto's. Het wordt tijd dat er hier qua inkomen en opleiding eens wat kansrijker volk komt. Mensen die bereid zijn te werken en belasting op te brengen. Met andere woorden. Flink doorbouwen aan hele dure appartementen en eensgezinswoningen. Far west is goed bezig!

Okko

herkenning

Wierema?
Van Stienie Wierema? Heeft bij mij in de klas gezeten op de Timotheusschool.

Olga van Campen

Herkenning

Hallo, ik zit hier de verhalen te lezen over Geuzeveld. Ik heb er gewoon in de periode 1960-1970 aan de Sam van Houtenstraat boven de winkel en denk op nr 137 of 139 dag zegt me iets. Was op de 2e verdieping in het midden. Woonde daar met mijn ouders mijn oudere broer Paul en in 1965 is mijn zusje Linda daar ook nog geboren. Onze buren waren o.a. fam Kapteijn, fam Wouters?? fam, Wierema, fam. Jansen. Wie zegt dit misschien nog iets ??
Groeten,
Olga van Campen

JAN

WAT EEN ZOOITJE

WAT EEN ZOOITJE IN DE BUURT
HET WORD ELKE JAAR ERGER, DRUKKER EN DRUKKER, EN VUILER.
OF HET IS DE BOUW, OF DE WEGEN ZIJN ALLEMAAL OPENGEBROKEN.
ER WORD HELEMAAL GEEN REKENING MEER GEHOUDEN MET DE MENSEN.

abdel

schandalig

Ben in 1974 in geuzenveld komen wonen, en woon nog steeds.
Het was vroeger veel gezelliger en leuker dan nu.
Dat kwam omdat het in de buurt veel rustiger was, met veel groene veldjes waar er gevoetbald werd door de hele buurt.

Ik vind het gewoon schandalig dat er op elke vierkante meter gebouwd word, en dat bijna de hele buurt word gesloopt voor hoog bouw, zodat er meer mensen in kunnen, en dat betekent dat het nog drukker zal worden, en de criminaliteit zal toenemen, en te vergeten het verkeer. doordat er meer mensen bij zullen komen, zal op ten duur ook parkeerproblemen ontstaan, en dat komt de gemeent weer goed uit. Want dan kan de gemeente betaald parkeren gaan invoeren, terwijl zij zelf het probleem creeren......wat is er mis met laagbouw, de meeste mensen hebben liever een gezinswoning met een leuke tuintje. ipv op 4hoog te wonen. een mooie uitzicht heb je toch niet meer met al de "wolkenkrabbers".
De gemeent wil natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen met elke stukje grond en heeft lak aan de mensen, en er is niemand die z'n bek opentrekt. Het lijkt wel of iedereen slaapt.

Nogmaals ik vind het gewoon schandalig!!

groetjes

naar gezicht

VIND HET NIET LEUK HOOR OM TE ZIEN.MAAR HET ZAL WEL NODIG ZIJN .BEN ALLANG BLIJ DAT ER NOG IETS HERKENBAARS BLIJFT STAAN IN DE BAKEMABUURT DAAR IK TOCH 15 JAAR LANG MET PLEZIER IN DEZE FLAT HEB GEWOOND.

sloop bakema buurt

Joke,

Zie het concept uitwerkingsplan uit 2005, hieronder.
Hierin is nog niet het definitieve plan tot sloop bekend.

Alleen de maisonnettes (onder wonen, boven slapen) aan de Sam van Houtenstraat en de Dr H. Colijnstraat blijven bestaan en wat gebouwtjes zoals de dansschool Daniels. Op de plek van de Jan Bongastraat en er achter komt over enkele jaren de nieuwe Timotheusschool.

Joke van der Eems-Holkamp

sloop bakema buurt

Zelf heb ik in de Jan Bongastraat gewoond, daar zijn wij in voorjaar 1956 komen wonen.Die huizen zijn ook gesloopt en nu de Sam van Houtenstraat ook lijkt mij zo!!!!!!
Het wordt tijd dat ik weer eens ga kijken, is al weer te lang geleden zie ik wel. Er zullen wel dure koop woningen komen of hoogbouw???

groeten van Joke Holkamp

Riet Steensma

Nare ervaring

Ja, dit is een hele nare ervaring, als je na jaren weer eens een kijkje gaat nemen waar je in 1956 je eerste nieuw gebouwde woning betrok en daar heerlijk woonde in de D.Sonoystraat met een ruim uitzicht naar 't Lambertus Zeylplein.
Nu is de Dijk weg,waar onze kinderen zo heerlijk op konden spelen 't hele jaar door,grote blokken huizen naast en voor ons gewezen woning. Alles op en in elkaar. Nee 't mag dan nieuw,mooi en modern zijn, maar de sfeer is weg.
Ook de gehele omgeving is niet meer wat 't was.
Helaas vergane glorie.