Sloop Jan Cupidohof niet!

Slotermeer

Brandbrief van mevrouw De Man Windrich aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Jan Cupidohof Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, mei 1958

Geacht dagelijks bestuur,

Op 31 Augustus 1955 zijn mijn man en ik en drie kleine kinderen in onze woning aan het Jan Cupidohof komen wonen.
Eindelijk een mooie woning met keuken, badkamer, slaapkamers, woonkamer, alles compleet, plus balkon, alles nieuw. Plus nog zolderruimte en fietsenbox. Voordien hebben wij drie jaar op een zolderruimte gewoond van ± 20 m². U begrijpt dat we dolgelukkig waren met deze nieuwe woning, waar we nog twee kinderen hebben bij gekregen.
Het was leuk en gezellig wonen in een mooie landelijke omgeving. Mijn kinderen zijn inmiddels de deur uit. We hebben hen een goede opvoeding gegeven met normen en waarden.
Het zijn volwassen mensen geworden met verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef, die goed functioneren in deze samenleving, dank zij de woonomgeving en een goed thuis in tevredenheid, eenvoud en natuur, aan de Noordoever op Jan Cupidohof 9¹. Ik woon nog steeds op hetzelfde adres, mijn man is in 1996 hier thuis overleden. Ik woon nu alleen maar voel me hier prettig, gelukkig en tevreden in dit huis.
Slotermeer, noordoever is de parel van Slotermeer en daar moet men zuinig mee omgaan en helemaal van afblijven.
Er is hier recreatie genoeg, mensen genieten hier van de rust en de natuur, meer is niet nodig.
Kunt u zich voorstellen hoe ik mij voelde bij het horen van het bericht over eventuele sloop van deze hofjes voor verstedelijking. Met mij zijn er heel veel bewoners die hier tevreden en gelukkig wonen en absoluut zij tegen de sloop. Ze willen hier rustig blijven wonen.
De huizen zijn prima en solide gebouwd. Nergens in Slotermeer of Geuzenveld ziet men deze aparte bouwstijl zoals deze drie hofjes Jan Cupido, Doris Rijkers en Frans Naerebout.
Geen blokkendozen van beton, maar huizen met aparte balkons en rode daken. Dat deze hofjes gesloopt zouden worden vind ik kapitaalvernietiging.
Slotermeer noordoever gaat er echt niet op vooruit, geen verstedelijking als het u blieft.
Ik dacht dat men op zoek was naar woningen voor monumentenzorg. Nou als u het mij vraagt zijn deze hofjes er geschikt voor.
Het stadsdeel en de woningbouwverenigingen willen alsmaar meer en meer, mooiere huizen, dure koopwoningen enz. enz., allemaal ten koste van de mens.
De één wil niet voor de ander onder doen. Nou vergeet het maar: Hoogmoed komt voor de val. En die het kleine niet eert, is het grote niet weert.
Laat ons niet altijd denken aan geld, geld, geld, maar ook sociaalvoelend door het leven gaan.
Mijn visie is niet slopen, laat ons rustig blijven wonen en gelukkig zijn.

Met vriendelijke groet;

E.L. de Man Windrich

dick wolkers

plezier

Ik heb hier ook met veel plezier gewoond, van 1963 tem 1981, bij mijn ouders.DDaarvoor woonde we aan de Saenredamstraat. Een slecht huis, vanaf het toilet kon je door de muur naar buiten kijken....

Pa had mazzel, we mochten naar het Jan Cupido. Ook toen was er woningnood.de fkats waren eigenlijk voor ambtenaren gebouwd. En voor ons best duur. Mijn ouders namen de gok en hebben hier tot in de jaren 80 gewoond. Wat een goed jeugd! het voetbalveld aan de overkant (nu bebouwd),  de jachthaven, de sloterplas. In de winter schaatsen, in de zomer zwemmen. Niet beseffende dat het gvb haar troep in de plas loosde.... Maar ach, ben al in de 60 dus zo erg was dat vast niet 😁

We woonden eerst op nr 10 4 hoog en later 5 2 hoog.

De 1e flat had nog een kolenkit op het balkon, gelukkig had ik een sterke pa die de kolen naar boven bracht. Hij had op Nr 5 zelf een douche gemaakt, dat bestond toen nog niet! Daarvoor zaten kinderen in een teil...

We verhuisden naar nr 5 omdat oma introk. Die flat had 2 kamers meer. We waren met totaal 5 mensen.

Op nr 10 was een hok middenin de flat, daar maakte pa zelf een kamer van. Voor het maken van een " raam" moest hij een kapitaal betalen. Zo ging dat toen.

In het Dorus Rijkershof woonde (de latere) wethouder Jan Schaeffer. Toen waren politici nog gewone vedreven mensen die voor de gewone man opkwam. Jan heeft zich o.a. ingezet voor woningbouw!

Ik ben een aantal jaar gelden weer eens gaan kijken daar. Ik trof heel blije bewoners. Zo mooi gelegen bij de jachthaven, voor velen nog steeds een weelde.

jan

Re: jancupidohof moet blijven

hallo ik vind het tof dat jan.cupidohof mag blijven

chenille

jancupidohof moet blijven

hallo ik ben chenille comvalius en ik woon in jan cupidohof ik zeg dat er nooit een sloop moet komen want het is een mooie buurt om te wonen. ik woon hier al5jaar en ik ben8

Ingrid (nee Kruyt)

... om te denken dat deze buurt er niet meer zou zijn. Mijn familie woonden op Frans Naerebouthof (ik denk op 31, drie hoog) en in 1960 toen ik tien jaar oud was, en mijn zuster twaalf, verhuizden wij naar California. Ik heb net voordat ik dit las, haar ge-emailed dat we echt een trip zouden moeten maken om die ouwe buurt weer eens te kunnen zien. Onze beste herinneringen zijn van onze jeugd die we daar zo vrolijk hebben gespandeerd, uren lang spelen met de andere kinderen die daar ook woonden. (Ook herinner ik een pakje slaag die wij kregen omdat wij alleen naar Sloterplas gingen om bij het water te spelen met een jonge neef van ons.) Onze vader neemde ons ook vaak naar Sloterplas om daphnae te vangen voor zijn aquarium vissen. Van mij zijn het alleen maar heimwee-hebbende gedachten, maar voor de mensen die daar nog gelukkig en vredig wonen, zou het een schande en een tragedie zijn.

Geen Sloop !

Helemaal mee eens ! k spreek namens de hele buurt ! jan cupido 3 ² hoog

Geen Sloop !

Sloopgajes

Goed zo mevrouw! We slopen het centrum van Amsterdam toch ook niet. Als dat zou gebeuren breekt de pleuris uit maar met die arbeiderswijken kun je lekker doen wat je wil , want het zijn toch maar arbeiderswoningkies. Respectloos gehak van gewetenlose regenten.