De verfdoos krijgt een likje

Slotermeer

De verfdoos - een van de kleurrijkste gebouwen - in Slotermeer ondergaat een opknapbeurt. Annick van Ommeren-Marquer kon het niet laten om daar een paar sfeerfoto's van te maken.

Prachtige kleuren als achtergrond van een natuurlijk patroon. Foto: Annick van Ommeren-Marquer.

De architect van de Verfdoos (eigenlijk 2 verfdozen) is Albert Warners (1914-1981) en de flat is in 1956 gebouwd.

Ondanks dat het gebouw lang niet is onderhouden en een aantal bouwkundige gebreken heeft, is de staat nog redelijk.
Om de woningen aan te passen aan de eisen van deze tijd is een zeer ingrijpende renovatie gaande. Er komt een galerij met liften in plaats van portieken en de woningplattegronden worden aangepast. Zo blijven de gebouwen voor langere tijd behouden.
De huidige 96 woningen worden omgevormd tot 94 sociale huurwoningen, waarvan 24 Wibo’s (Wonen in beschermde woonomgeving), 3 rolstoelwoningen en 6 grote woningen. De winkels op de begane grond worden slechts beperkt bij de renovatie betrokken; zij kunnen open blijven tijdens de werkzaamheden. In principe kan iedereen die dat wenst na de renovatie terugkeren. De renovatie is begonnen in 2007 en duurt ongeveer anderhalf jaar.

Kijk ook bij De Stijl van Amsterdam Nieuw-West.

Gepubliceerd: 9 maart 2008

Bekijk meer afbeeldingen

In de meest gefotografeerde noordelijke kopgevel lijken de kleuren soms wel op te lichten. Foto: Annick van Ommeren-Marquer.

Achter de hekken wordt hard gewerkt aan de nieuwe indeling. Foto: Annick van Ommeren-Marquer.