Een sieraad in West

Ruud's Rondje brengt ons deze keer naar een markant gebouw in West.

Ingang restaurant aan de Kostverlorenvaart Foto: Ruud van Koert, april 2011

‘We kunnen wel bij Edelwise gaan eten’, zei onze vriendin toen we haar en haar man uitnodigden. ‘Edelwise’. Het klonk me in eerste instantie in de oren als een of ander Oostenrijks schnitzelparadijs. ‘Nee,’ vervolgde ze, ‘het ligt aan de Postjesweg nummer 1, je weet wel, net voor de brug naar de Kinkerstraat, aan de Kostverlorenvaart. Kijk maar even op de internetsite http://www.edelamsterdam.nl. Zo geadviseerd, zo gedaan, en de site zegt het volgende:

EdelWise combineert een leuke sfeer, lekker eten en gezellig borrelen op een prachtige en unieke locatie middenin het historische pand ‘Het Sieraad‘. EdelWise experimenteert en onderzoekt op het gebied van eten, drinken en entertainment en is daardoor iedere maand anders.

Mmm, dacht ik, weer zo’n nieuw trendy ding. Maar waar lag het nou precies. Ik ging terug in mijn geheugen en bedacht me dat het enige gebouw dat ik kende op die plek de oude ambachtschool was. Een gebouw dat ik vooral kende, omdat we, aan de Surinamestraat wonend, veel op de Baarsjes kwamen. De garage waar we onze Renault 4 F6 kochten, door ons grappend F16 genoemd, maar waarvan de eerste dag de remmen niet helemaal in orde bleken en we het rode licht bij het Surinameplein voorbijschoten. En een van de eerste Aldiwinkels in Amsterdam. Lekker eenvoudig en goedkoop voor een startend gezin met twee kinderen.

Baarsjesweg 224 (voorgrond) Gezien naar (midden): Postjesweg 1, Ambachtschool; voorgrond en rechts: Kostverlorenvaart en links: Admiralengracht en brug 358 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 21 oktober 1959

De ambachtschool werd later een vakschool voor edelsmeden en is tegenwoordig een broeinest van kennis, kunst en werken … ach natuurlijk, edelsmeden, Edelwise.
Dat moest de connectie zijn en nieuwsgierig togen we er op vrijdagavond naartoe.
Ik wist niet wat ik zag. Van buiten nog steeds het robuuste baksteen van de Amsterdamse School. Van binnen een overweldigende oase van veelkleurig glas, licht, water en muziek.
O ja, en nog lekker eten ook.

Lees hier alle verhalen van Ruud's Rondje door Amsterdam.

Bouwstijl Amsterdamse School Foto: Ruud van Koert, april 2011

Vanaf de Baarsjes Foto: Ruud van Koert, april 2011

Vanaf de Kinkerstraatzijde Foto: Ruud van Koert, april 2011

De ingang aan de Kinkerbrug Foto: Ruud van Koert, april 2011

marc lattmann

voetballen bij de ambachtsschool

Wat heb ik ontzettend veel gevoetbald op het plein bij de hoofdingang. denk zo van 1964 tot 1972. voetbalde daar met allemaal jongens uit de Witte de With-straat. De namen die ik me kan herinneren zijn, Gerrit Hofman en Ferry en Klaas Witting. Wij woonden allemaal op de even nummers waar nu de halte van tram 7 is. Aan de overkant op de onevennummers woonden 2 broers wiens namen ik niet meer weet, ze voetbalden bij Blauw Wit.
Er sneuvelde nog al eens een ruit. er ging ook nog wel eens een bal het water in. We trokken dan tegels uit de stoep en braken die in stukken om naar de bal te gooien. Verstoppertje spelen ging heel goed rondom de Ambachtschool.