Verdwenen Stukjes Amsterdam

Amsterdam, Oud-West

Ik heb de laatste tijd wat met liedjes en herinneringen. Nu weer: ‘Amsterdam Zuid, Rivierenbuurt, straten stromen door mijn hoofd’. De rollend allitererende liedregels van Herman van Veen nestelden zich in m’n kop na zijn laatste voorstelling. Het staat ook op de cd van een jubileumshow uit 2000, evenals het weergaloze verhaal van de kleine Herman die voor het eerst met papa Van Veen mee mag naar het badhuis. Het deed me denken aan stukjes Amsterdam uit mijn jeugd en dus ging ik maar eens op zoek naar een paar plekjes.

Huidige ingang badhuis Foto: Ruud van Koert, 22 oktober 2008

Een van de laatste authentieke badhuizen in Amsterdam bevond zich in de Zocherstraat aan de achterkant van Autopon, toen Autopon nog de blik vanaf de Overtoomse Sluis beheerste met in de glazen uitbouw een blinkende ‘kever’ en soms een Porsche. Later nam Sanders Meubelstad er haar intrek en keek je vanaf de brug een lege slaapkamer binnen.
Ik heb zelf het badhuis nooit bezocht, want wij hadden toen thuis al een douche.

Een Zocherstraatbewoner van mijn leeftijd die zijn (eveneens authentieke) Mini Cooper staat op te poetsen wijst me de vroegere ingang van het badhuis en vertelt me dat hij vroeger door Autopon heen de tram over de brug kon zien aankomen en zodoende altijd precies op tijd bij de halte was.
Ik zat in dezelfde Zocherstraat op school. De ‘Havo Zocher’, nu een ROC. In onze middagpauze voerden we het van thuis meegekregen brood zorgvuldig aan de eendjes en karpers van het Vondelpark en voedden ons vervolgens (ja, ook in 1970 al!) met patat van snackbar Oase op de Overtoom. De snackbar met de meest kindvriendelijke eigenaar uit de omgeving en de meest knapperig bruingefrituurde friet in Amsterdam (vonden mijn vriendjes en ik).
Ik durf in deze tijd van steeds meer biologisch gekeurmerkte etenswaren niet te bedenken waar de fraai gesneden aardappelreepjes in werden gebakken om die kleur te verkrijgen, maar wat was het lekker!
Voordat deze oase voor schoolgaande pubers werd overgedragen aan een volgende eigenaar zijn we er met onze inmiddels volgroeide kinderen nog eens wezen ‘lunchen’. Onze toenmalige oase is inmiddels omgetoverd tot restaurant Zus en Zus. Best origineel met een knus interieur. Misschien moeten we er eens gaan eten.

Badhuis in 1985

Badhuis in 1985

Ingang HAVO/ROC Zocherstraat Foto: Ruud van Koert, 22 oktober 2008

Rob van Willigen

Al vele jaren ben ik in het bezit van een legerkist met naam erop van A.C.H..Kanters.
(zie foto) Was deze A.C.H.Kanters dezelfde als Henk Kanters, de toenmalige (50-er jaren) concierge van de 2e 3-jarige HBS in de Amsterdamse Zocherstraat?

Legerkist

Legerkist

Henk Kanters

Henk Kanters

Ferry Groothedde

Snackbar Oase

Ik woonde als kind op het Cremerplein en wij waren vaste klant bij "Smidje", want de naam Oase kende bijna niemand.  Nu ben ik o.a. musicus (King Fred II) en schrijver (Fred de Koning). En Smidje heb ik verwerkt in een verhaal dat ik geschreven heb: een persiflage op Bob Evers. Zie www.superurl.nl/?Bob+Evers

Gerda Wiesell

Patat van Oase

Leuk te lezen over de inmiddels gesloten Havo Zocherstraat. Weer een stukje jeugdherinnering weg. De patat van Snackbar Oase was uniek, want werd gemaakt van gepureerde aardappel, die door een soort stamper werd geduwd. In de jaren '68 uniek in Amsterdam... En inderdaad erg lekker!!!

Rob

Badhuis Zocherstraat

Helaas is het gebouw nu volledig gesloopt.

ivanos

Re: ha ha De Oase

hans rijnsburger:
Hij maakte zijn patatjes van aardappelpuree ! en hij kon rekenen als de pest !

maar zijn patatjes waren heerlijk

koos

Re: erg leuk

J.Lagas:
mijn naam is koos lagas
tot mijn dertiende in de zocherstraat(53) gewoond.tot 1973

laatst nog is terug geweest oase is er niet meer,
wel de kleine patatzaak aan de overkant .
en ook veel gebruik gemaakt van het badhuis
enkele namen uit die tijd fred v/d laan zoon melk boer
frans blok peter jansen hennie de haan zoon glazzenwasser,
willem en eddy van doorn joop delfsman
groetjes

R. de Lavalette

Re: autopon

H.M.Eldering:
Heb in de 60-er jaren vaak gewerkt in de hoek direkt naast de ingang van het badhuis bij Autopon.
Kan me nog goed herinneren dat er vlak voor de dagelijkse openingsuren er een rijtje wachtende stond met een rolletje onder hun arm of een tas.
Het was voor mij toen toch al bijzonder te ontdekken dat in de stad er toch heel veel huizen waren zonder bad of douche,gezien de toeloop op het badhuis.

De eigenaar van "AutoPon" Ben ( Bernardus) Pon, een dienst vriend van mij, woont nu in California.
Eigenaar van een wijngaarde en een vacatie resort in Monterey.

J.Lagas

erg leuk

tot mijn dertiende in de zocherstraat(53) gewoond.(tot 1978)
groetjes

H.M.Eldering

autopon

HBS Zocherstraat

Omdat ik op de gewone lagere school niet echt handelbaar was, kwam ik op de 1e opnluchtschool in de Frederikstraat.
De speelplaats voor klas 4 t/m 6 was dezelfde als die van de toenmalige HBS en we schrijven de jaren 1950-1957.
Ja die HBSers, daar hadden wij ontzag voor, dat waren al bijna volwassenen. Dat ontzag is er later wel afgegaan.

hans rijnsburger

ha ha De Oase