Marktzicht

Oud-West, Kinkerbuurt

Laat de crisis maar komen!

Café Marktzicht Foto: Ruud van Koert, 1 april 2009

Onze winterbanden worden bij Ridders op de Jacob van Lennepkade vervangen door de zomervariant. Dat duurt een uurtje en dus geniet ik van een kop ouderwetse koffie in café Marktzicht op de hoek van de Ten Katemarkt en de Hasebroekstraat. Binnen hangen foto’s van vroeger en ik vraag wat rond. Marktzicht blijkt al zo’n honderd jaar oud te zijn.
Buiten druilt de regen, af en toe in vlagen opgejaagd door de wind. De bezitters van de paar marktkramen die het weer trotseren proberen amper het geringe publiek enthousiast te maken voor hun waar.
In het begin van de 90-er jaren woonden we iets verder om de hoek op een woonark (geen woonboot, want hij was van beton en kon niet varen), de markt ideaal dichtbij, maar nooit zaten we bij Marktzicht. Als ik om me heen kijk begrijp ik dat met terugwerkende kracht niet, want het is een ideaal café om even tot rust te komen, en nu bijvoorbeeld de crisis de crisis te laten. Zou de markt juist profiteren van de crisis? Ten slotte was uw en mijn gulden daar altijd een daalder waard.

Vandaag is het grote lenteschoonmaak. De grijze kok (en dus niet de eigenaar hoor ik later) wast en wist met grote vaardige slagen zorgvuldig de ruiten van binnen en van buiten.
Een jonge blom met paardenstaart schrobt bevallig hurkend vanwege haar korte spijkerrokje de onderkant van de toog. Een stamgast maakt prikkelende opmerkingen over hun schoonmaakenthousiasme en krijgt een scherpe Amsterdamse sneer terug. Of ie niet effe moet kijken of het goed gaat met moeder de vrouw. Uit de speaker boven mijn hoofd bezweren Diana Ross en Marvin Gay dat ‘You are everything’.

Twee slopers uit een huis aan de overkant, een jonkie en een wat oudere, stampen binnen, het wit van de weggehakte muren in hun haar. ‘Doe mij een koffie en een melk, en voor me maat hetzelfde’, zegt de oudste van de twee vaderlijk. ‘O ja, en doe er ook maar een uitsmijtertje bij.’ Een uitsmijter? Ik moet nog even niet aan lunch denken, maar deze mannen hebben natuurlijk al een uurtje of wat achter de slopershamer.

Even later is mijn uurtje om en ik betaal de gevraagde 1,25 (inclusief koekje!). De ramenwasser geeft me bij de deur de raad mee om ‘vooral rustig aan te doen’ en veegt met een laatste zwierig gebaar de knoppen van de fruitautomaat af.
Zo, klaar voor de lente en laat de crisis maar komen. Hij lust ‘m rauw.

Lees ook de andere verhalen van Ruud's Rondje.

Markt in de Ten Katestraat vanaf de Kinkerstraat Foto: Ruud van Koert, 1 april 2009

Ten Katemarkt vanaf de Kinkerstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, mei 1964