Bomen en belangen

Auteur: T. Bosma

Voor de groenontwikkeling van de Bretten zijn 2000 tot 3000 bomen gekapt. Een verlies voor de vogelwereld. Maar het positieve is dat het met rioolwater vervuilde water van volkstuincomplex De Groote Braak nu gescheiden is van de rest van het gebied, en dat is weer goed voor de waterdieren.

De aanleg van de stadsverwarming in de Burgemeester Röellstraat. Links de Blauwe Boom van Mari Shields Foto: Jan van Zijp, 5 juli 2011

En het gebied blijft een natuurgebied. Ik kan iedereen aanbevelen daar een wandeling te gaan maken, want wat er van over is, is werkelijk schitterend.
Ik was aangenaam verrast te horen dat het stadsdeel van plan is de gekapte bomen zoveel mogelijk terug te planten. In het totaal zal het op een aardig park gaan lijken. Met zo'n 2000 - 3000 Bretten-bomen, plus de bomen van de Burgemeester Roëllstraat die gekapt zijn om stadsverwarming aan te leggen. En de op diverse plaatsen gekapte bomen voor woningbouw, inclusief het overige groen dat daarvoor moest wijken, de gekapte bomen voor het rondje Sloterplas, tezamen met de (enige jaren geleden) tot de helft versmalde boomgordel aan de noordkant van Sportpark Spieringhorn en de reeds vergeten gekapte bomen. Er zijn veel bewoners die spoedig hopen te horen waar onze groene long teruggeplant zal worden.

Misschien is het een goed idee om op de kaart van Geuzenveld/Slotermeer plekken te reserveren waar de bomen komen te staan die als compensatie dienen.
Als dat tenminste niet 'bijt' met het zoeken naar grond om te bouwen.

Bomen en belangen; wat moet zwaarder wegen?