De ene na de andere rage (deel 1)

Geuzenveld

Wie kent nog de feestwinkel in de van Karnebeekstraat in Geuzenveld? De winkel zal ongetwijfeld een naam hebben gehad, maar die weet ik niet meer.

Wat ben ik daar in de jaren 60 vaak geweest met mijn broers, vriendjes en buurtgenoten om bijvoorbeeld klappertjes of vuurwerk te kopen. Astronauten waren onze favoriete knallers. De winkel lag zowat tegen de polder aan en het was in mijn beleving het laatste winkelpand in de Van Karnebeekstraat. Achter de toonbank stond meestal een man met een bril en baardje of snor. Soms stond er een vrouw, wellicht was het een echtpaar?

Rages
Eens in de zoveel tijd was er in onze buurt weer een of andere rage aan de gang, pijltjesblazen, rolschaatsen, voetballen of sommigen waren bezig om een kar te maken van een oude strijkplank, kinderwagenwielen en een stukje waslijn voor het stuur. Een andere keer liep er een jongen met een echt lijkende cowboy revolver in zijn zak. Het pistool was voorzien van een draaiende cilinder waarin je van die rode klappertjes/kogeltjes kon stoppen. Al gauw werd bekend dat de revolver bij de feestwinkel werd verkocht waarna wij ons naar de feestwinkel begaven en voor je het wist liepen al de kinderen uit de buurt ermee.

Joost Mulder met zijn broer Frans in de door hun moeder zelf gemaakte cowboy-pakken met zijn broer Frans in de door hun moeder zelf gemaakte cowboy-pakken Foto: van het verhaal De Jordaan in Geuzenveld

Er werden door de jeugd in onze buurt vaak hele bendeoorlogen gevoerd, op de dijk, op de galerijen, in de trappenhuizen, enzovoort. De luide knal die het pistool gaf was natuurlijk het mooiste wat er was. Helaas mochten we er niet mee binnen schieten van onze ouders. Na een tijdje werd het weer rustig en was het tijd voor een nieuwe rage.

Naar deel 2 van dit verhaal.

Frans van Meetelen

Feestwinkel Geuzenveld

'Het feestwinkeltje' zoals wij hem noemden was van 'Ome Ab'. De winkel was vaak alleen op woensdagmiddag open want ome Ab had nog een feestwinkeltje elders in de stad. Behalve eind december want dan werd er vuurwerk verkocht en was hij 7 dagen open. Ik kocht er dikwijls van die vogelfluitjes, een klein zeemleren lapje, met een gespannen stukje plastic er tussen. Door die op je tong te houden kon je heel hard fluiten. Ook de muntdrop van de Koning kochten we ook inderdaad vooral omdat die toen veel harder waren dan nu en je er heel lang mee deed.

Tom Spee

Re: Feest winkel

Tom Spee:
Zeker weten alleen wat de naam van de winkel was weet ik niet meer.Wel wat ik daar kocht zoals van die sigaretten die niet echt waren maar wel rook uit kwam, speelkaarten (mini) die heb ik nog een geel pakje en grote groene stuiterballen en natuurlijk stinkbommen. En dan muntdrop halen bij de koning de snackbar.

Tom Spee

Feest winkel

Zeker weten alleen wat de naam van de winkel was weet ik niet meer.
Wel wat ik daar kocht zoals van die sigaretten die niet echt waren maar wel rook uit kwam, speelkaarten (mini) die heb ik nog een geel pakje en grote groene stuiterballen en natuurlijk stinkbommen voor in lijn 13.
En dan muntdrop halen bij de koning de snackbar.

Jan Luiten

Pillendraaiers

Ja, die feestwinkel herinner ik me nog wel. We liepen helemaal vanuit de ZW-hoek van Osdorp er naar toe om 'pillendraaiers' te halen. Dat waren kleine poppetjes, in gehurkte houding, die drolletjes konden produceren. Hoe het precies werkte, weet ik niet meer.