Schopenhauerhof in winter en zomer

Slotermeer

Ons gezin bestaande uit vader, moeder en 6 kinderen kwam in 1953 vanuit de Bilderdijkkade ( 2 kamers ) in het Schopenhauerhof in Slotermeer wonen. Wij kregen toen een benedenhuis met 6 kamers .

Schopenhauerhof 1 's Winters schaatsen in de achtertuin van het Schopenhauerhof en het Hegelhof. (1955)

Een flinke vooruitgang voor ons natuurlijk. Ik was de jongste en 6 jaar. Toen de Burgemeester Roëllschool gereed was gingen wij daar naartoe.
Wij liepen van het Schopenhauerhof via de Descarterstraat over het Confusiusplein naar de Burg. Roëllschool . Naast onze school stond een katholieke lagere school die op een dag in vlammen is opgegaan.
Langs de achterkant van onze school lag een weiland en een sloot, als het goed gevroren had zei meester Taalen, ‘ Als jullie vanmiddag je schaatsen en een briefje meenemen van thuis gaan we met z’n allen schaatsen’. Meester Taalen kon niet meer stuk, vooral omdat hij het veel zei..
Zomers gingen we met de klas ook veel naar het weiland, we kregen dan les tussen de zuring en de boterbloemen er was daar veel te beleven voor kinderen.
De school bestaat nog wel, maar heeft een andere naam. Het weiland is veranderd in een park.
’ S avonds na het eten mochten we even buiten spelen, en deden in ons hof met alle kinderen en kinderen uit andere straten SLAGBAL MET RONDJES, ik weet zeker dat alle personen die meededen het zich nog kunnen herinneren, want het ging er zeer fanatiek aan toe. Met mooi weer gingen we natuurlijk zwemmen in de veel geprezen Sloterplas, het was toen nog geen zwembad, maar spannend was het wel.
Als het erg vroor maakten de vaders uit het hof een ijsbaan in de achtertuinen van het Schopenhauerhof en het Hegelhof. Mijn vriendin Anneke woonde in het Hegelhof , we hebben daar veel gespeeld en
geschaatst.

Vanwege de reacties opnieuw gepubliceerd op 5 augustus 2006

Schopenhauerhof 2 En zomers spelen op dezelfde plek (Achtertuin Schopenhauerhof en Hegelhof, 1955)

Fenna Gout-Stuivenberg

Schopenhauerhofstraat in winter en zomer

Hierbij wil ik ook graag reageren op het verhaal.
Op 2 maart 1963 ben ik in de schopenhauerhofstraat geboren.
Het huisnr weet ik niet meer precies, maar het was op een hoek, 2de of 3de verdieping
Ik heb daar ongeveer 6 jaar gewoond samen met nog 4 zussen en 2 broers, waarvan er 5 ouder waren dan ik. Ik vraag mij af of er misschien mensen zijn die ons nog kan herinneren?
Mijn oudste zus heet Johanna en dan nog de tweelingen Alie en Sjoukje, mijn broer Thomas en dan nog een zus Karin en mijn jongste broertje Albert.

Ondanks dat ik erg jong was, heb ik leuke herinneringen aan de straat.
Zo hadden we achter een veldje waar veel kinderen speelden en aan de andere kant van het huis was een zandbak waar ik ook veel kwam. Ik kan mij ook een school herinneren, weet alleen de naam niet meer, waar ook achter een soort van weiland was en waar we ook een keer met enkele klassen paaseieren gingen zoeken. Het is fijn om te lezen dat er nog meer mensen zijn die daar leuke herinneringen aan hebben overgehouden!

Groetjes,
Fenna

a.schoonrok

Re: Re: Schopenhauerhof in winter en zomer

Anita Florijn, florveer@planet.nl:
Wat leuk om op deze site iemand die ook op de Burg. Roëllschool heeft gezeten tegen te komen. Meester Taale kan ik me ook nog herinneren, ik heb niet bij hem in de klas gezeten; dat wilde ik wel graag. De naam van de juffrouw van de derde klas kan ik me niet meer herinneren wel meester Groeneveld en Groen daar heb ik bij in de klas gezeten en meester de Heus. Ik kan me juffrouw "Spek" die handwerk les gaf ook nog herinneren en niet te vergeten meneer de Vries de concierge. Juf Spek is als ik het me goed herinner met meester Groeneveld getrouwd.Hoewel mijn ouders in 1954 in de B.de Haanstraat kwamen wonen ging ik pas in 1956 naar de Burg. Roëllschool omdat de school nog niet klaar was (volgens mijn moeder) Kun jij me misschien vertellen wanneer de B.Roëllschool in gebruik werd genomen/klaar was? Het antwoord op deze vraag zou voor mij heel verhelderend kunnen zijn.Ik ben in 1961 van school gegaan en heb als herinnering daaraan nog steeds mijn lepel en vork met een ingegraveerde haan "Cantecleer",de naam van de schoolkrant. Ik vond je stukje heel leuk om te lezen en hoop op een reactie van jouw kant.

Hoi Anita Florijn
Jou ken ik nog wel
Heb denkelijk nog een foto ook van die trouwerij ben daar heen geweest met de klas van de juf/of meester
De exacte bouwjaar van de Burg .Roellschool.
Daar kan ik je wel mee van dienst zijn die heb ik hier liggen die gegevens
de eerste bouwplannen waren in 53 /54 dus toen is het gebouwd
de bouw was klaar in 54
hoor van je groetjes Ans Canten

monique visser vd lugt

schopenhauerhof

HOI IK BEN MONIQUE VISSER,en vraag me af waar het hofje lag.
ik heb op de hoek burg van leeuwenlaan,burgemeester roelstraat gewoond.boven de viswinkel.
en ook ik heb op de roelschool gezetenin 1966 bij meester young,5de klas en de 6de klas meester postno.
bij ons werd ook een grasveldje tussen de huizen opgespoten,daar heb ik leren schaatsen.er woonde daar een gezin die dacht ik dinkgreve heten.
misschien dat iemand mij herkend groetjes monique van der lugt visser

Cynthia van Duijl

HEGELHOFBEWONERS

Zie de reacties bij het hoofdstukje DESCARTESSTRAAT! Daar staan een aantal reacties van (vroegere) Hegelhofbewoners!
Ikzelf woonde met mijn familie van 1954 tot 1966?67? op Hegelhof nr. 12hs

Rietje

Hee die Ron,

Ik woon niet meer in Amsterdam ben ooit wel eens terug geweest naar Slotermeer maar vond het helemaal niets meer, idd verpauperd..
Ik heb in verschillende plaatsen gewoond Alkmaar, Lisserbroek en ook 4 jaar op Ibiza toen naar Hoofddorp waar ik nog steeds woon.
Greet heb ik, een tijdje terug, nog gezien ze werkt nog steeds in de Bijenkorf in Amsterdam, het gaat volgens mij heel goed met haar.
Ik dacht dat Eefje nog op een klassefoto staat op de Burg. Roëlschool?
Nou, Ron, dat was het weer anders is de site gelijk vol als ik zo door ga en ik heb al iedere keer 2 plaatsjes nodig, haha.
groetjes, Rietje

Ron Rademaker

Hallo Rietje

Leuk dat je reageert. Ik kan me voorstellen dat je je mij niet herinnert. Het was zo'n korte periode en als je jong bent dan gebeurt er zoveel.Eefje was inderdaad een heel mooi slank meisje met lang blond haar. Ik weet niet wat er van haar geworden is. In mijn gedachte leek ze erg veel op Marianne Faithfull in die tijd. Ik realiseer mij nu dat Carla Pelk niet op het Hegelhof maar op het Herderhof woonde, tegenover Eefje. Heb jij enig idee wat er van Greet is geworden? Ik ben in 1980 verhuisd naar Nieuwegein waar we nog steeds wonen. Vanaf 2003 heb ik 4 jaar in Engeland, Oxfordshire gewoond. Ik ben nog weleens een enkele keer terug in Slotermeer maar ik vind het er wel wat verloederd uitzien. Woon jij nog in Amsterdam?

Groetjes van Ron

Rietje

Hee die Ron,

Oeps hij was ineens weg...Leuk dat berichtje van jou te lezen!
Ben me suf aan het piekeren wie jij ook alweer bent?maar de radertjes zijn aan het werk.........
Eefje Hendriks zegt me wel wat, volgens mij een slank mooi meisje met blond haar en Greet Souren, ken ik wel zij heeft bij mij in de klas gezeten.
Jij hebt nog lang in Slotermeer gewoond, ik, geloof ik tot 1971.
Ron, leuk wat van je te lezen!
groetjes, Rietje

Ron Rademaker

Vandaag kom ik heel toevallig op deze site terecht en lees tot mijn verbazing (en groot plezier) over een buurt waar ik van 1958 tot 1980 gewoond heb: Slotermeer. Ik woonde in de Plutarchusstraat. Vergeleken met het Schopenhauerhof, aan de andere kant van de Descartesstraat en de Socratesstraat. In de zomer van 1964 (ik was 15 jaar) was ik met een vriendje: Jacques Bloemkolk aan de Sloterplas waar we op het strand achter 2 meisjes lagen die we natuurlijk heel interessant vonden. Eén van hen was Rietje Horsten van het Hegelhof. We hebben misschien een paar keer met elkaar gesproken, meer niet maar ik weet nu nog dat dat heel veel indruk op mij maakte. Ik reed regelmatig over het fietspad langs de Burg. Roëllstraat op mij 'opoe' fiets in mijn spijkerbroek met mouwloos bont vestje en zwarte alpinopet. Mijn haar -dat van thuis niet te lang mocht zijn- naar voren gekamd en net iets over de oren. Als ik heel stil bleef zitten dan leek het heel wat. En maar hopen dat Rietje op het pleintje stond en mij zou zien...... Het heeft niet zo mogen zijn. Verliefdheid was in die tijd iets voor de zomer periode en een jaar later, inmiddels in het bezit van een heuse Puch, reed ik weer langs maar zag haar niet meer. Enige jaren daarna heb ik via via (Greetje Souren) nog wel eens van Rietje gehoord en ook op Schoolbank las ik haar verhaal. Van het Hegelhof in 1964 naar het Herderhof in 1965 was niet zo'n grote stap. Weer was het zomer en weer was ik verliefd. Ditmaal op Eefje Hendriks. Bij haar ben ik zelfs een paar keer thuis geweest en we zijn een paar weken (?) met elkaar opgetrokken. Hoe zou het met haar zijn? Op het Hegelhof woonde ook Carla Pelk met wie ik een aantal jaren bevriend ben geweest en met wie ik via haar zuster op Schoolbank een aantal jaren geleden weer email contact kreeg. Erg leuk om via deze site weer allerlei herinneringen uit de 60-er jaren op te halen.

Re: Schopenhauerhof in winter en zomer

Hallo Ineke,
Leuk om te horen dat het Anneke Horsten is. Ik ga nu zelf op vakantie en hoop dat na mijn vakantie er een berichtje is. Met vriendelijke groeten en bedankt voor je reactie.

Ja Aad Haesakkers, het klopt
ik bedoel ook Anneke Horsten.
Ze is nu met vakantie maar geef je e-mailadres door, dan vertelt ze zelf hoe het met haar gaat.
Anneke is het meisje met de strik op de foto.

Hallo Ineke en als je meeleest Anneke!

Mijn naam is Aad Haesakkers en ik ben benieuwd of Anneke van de Hegelhof toevallig Annke Horsten is van de Hegelhof 17hs te Amsterdam. Als jongen van 17-20 jaar heb ik met haar gecorrespondeerd, ben alleen maar nieuwsgierig als dat DE Anneke Horsten is hoe het met haar gaat.

Aad Haesakkers

Hallo Anita, bedankt voor je leuke reactie, ik had van jou ook al verhaaltjes gelezen in Geheugen van West, leuk hoor. Je weet ook nog veel van vroeger, alles wat je schrijft herken ik ook. In 1959 ging ik van school af, dus we moeten elkaar wel eens gezien hebben. Om op je vraag terug te komen, bij mijn weten ging de school in '53 open want ik heb alle zes klassen gevolgd en ging in '59 van school af. Ik weet niet of je bekent bent met www.schoolbank.nl maar daar staan veel leerlingen van onze school. Natuurlijk vind ik het leuk om iets van je te horen.

Hallo Anneke en Riet, wat leuk om van jullie een reactie te krijgen. Ja, het klopt we hebben een heerlijke tijd gehad in Slotermeer. Leuk dat jullie mij nog kennen. Het wordt misschien tijd voor een
dagje uit naar Slotermeer en de school, ik hoor het nog wel. liefs Ineke.

He die Ineke,
Als ik geweten had dat jij van die leuke verhalen kon schrijven had ik je vroeger op school mijn opstellen laten maken. Wat hebben we een leuke tijd gehad in Slotermeer! Ik weet nog dat mijn vader voor muziek zorgde (op het balkon bij het kolenhok) als wij aan het schaatsen waren. Weet je nog dat we met oudejaar altijd de kerstbomen verzamelden en dan een lekker fikkie stookte?
Blijf vooral je leuke verhalen schrijven! Liefs Anneke

Hi Ineke,
Ik ben dus Rietje, het meisje links op de foto, Leuk joh! dat verhaal ,heel herkenbaar voor mij natuurlijk, mijn zus Anneke attendeerde mij op deze site.

Ik heb ook bij meester Taale (vlgns mij zonder N?) in de klas gezeten, Eddy E.A.B. Taale of zoiets...zo schreef hij zijn handtekening, ik ben nog eens bij hem op bezoek geweest, toen hij gorderloos had en heb toen ook zijn vriend ontmoet, hij woonde toen boven Slotania in de flat.Wat ik mij ook herinner dat ik na mijn zus Anneke in zijn klas kwam en omdat hij zich steeds vergiste in mijn naam noemde hij maar Anneke, raarrrrrrrr vind ik dat nu maar toen was je trots.
Ineke ik ga maar stoppen anders wordt dit een verhaal op zich er komen nu idd allerlei dingen boven zoals van die "gordelroos"dat ik dat nog weet?
groetjes en suc6! Rietje

Wat een leuke reactie van je Bee, het meisje links is Rietje
en dan ik in het midden, en An rechts.
Wij hebben het heerlijk gehad
in Slotermeer, maar in Oost was het ook erg gezellig, lijkt me, groetjes van Ineke.

Wat enig om jou verhaal te lezen over deze buurt. Ik woonde zelf in oost, maar had toen ook familie in west. Wie is het meisje links, ze heeft een bekend gezicht.