Stoepranden

Amsterdam-West, Slotermeer

In Amsterdam-West begon stoepranden omstreeks 1955

Op een enkele opmerking na dat het stoepen of stoepranden al in 1940 werd beoefend zijn de meeste herinneringen die ik kon achterhalen aan dit spel van na 1960.

Ik herinner mij in elk geval dat in de Guus Trestorffstraat dit spel al vóór 1960 werd gespeeld. Eerst met stenen, maar al gauw met een bal. Helaas waren de ballen van een slechte kwaliteit zodat ze nogal vaak stuk gingen van de harde scherpe stoepranden.

Toen ik logeerde bij mijn oom, tante en nichtjes in Alphen aan den Rijn was dit spel daar niet bekend. Dit terwijl mijn nichtje een soort Peppermint Patty van de buurt was en dus volledig op de hoogte van de laatste rages. Het spel werd dan ook snel geïntroduceerd. Andere vriendjes uit die tijd kwamen bij familieleden in Brabant en Friesland, dus ook daar kon het spel zich snel verbreiden.

Dus al zou het spel niet op die tijd en op die plek zijn uitgevonden, volgens mij was Slotermeer wel het begin van de rage.

Redactie: Wie heeft er een foto van het spel Stoepranden van vroeger?
Stuur deze per e-mail aan de redactie.

Joop Komen

stoepranden

Toen ik een jaar of 15 was, omstreeks eind 1945 werd in de van Beuningenbuurt het "stoepranden" fanatiek door ons beoefend.
Er reden toen nog geen auto's door de straat, of hoogstens 1 auto per uur, zodat we vrijwel ongestoord konden stoepranden.
Ik denk dat het spel wel eerder opgang zou hebben gemaakt, maar door die vervloekte oorlog kon je het wel vergeten dat je een bal kon kopen, zelfs een tennisbal kon je toen niet meer scoren.