Uit de verhalenwedstrijd: 'Eckeharthof'

Slotermeer

Het straatnaambordje was te lezen vanuit de huiskamer, maar toch wist mijn vader niet waar het Eckeharthof was.

Eckeharthof 1 Eckeharthof met het ouderlijk huis van Anita Florijn (met blauwe markies)

Het Eckeharthof had een gras- en straatgedeelte. Op de straatstenen zie je rechtsonder nog wat krijtkruisjes van een hinkelspelletje.
Het jongetje mocht “mijn pas gekregen rolschaatsen" wel gebruiken. Terwijl ik druk was met hinkelen zag ik dat hij er iets mee deed wat me niet zinde en ik wilde op stel en sprong mijn rolschaatsen terug. Hij wilde ze niet zo maar teruggeven. Boos geworden trok ik hem onderuit en wilde de schaatsen van zijn voeten halen, wat hij natuurlijk niet zomaar toeliet.

Eckeharthof 2

Eckeharthof 2

Hier lach ik nog, maar het liep uit op huilen, want ik kon het niet van hem winnen!

Als die muur waar we - vanuit huiskamer en tuin - tegenaan keken en de later geplaatste boompjes er toch eens niet waren geweest. Hier speelden we spelletjes zoals “Bordje Tik" een soort slagbal met rondjes. Je gooide dan de bal tegen het straatnaambordje en rende om zoveel mogelijk boompjes heen. Je kon er kaatsenballen of voetballen als de buurman (wonende achter die muur) niet thuis was. Als hij er wel was dan kwam hij naar buiten en riep: “Adoe, dat is hinderlijk". Je ging dan echt niet door!
Het straatnaambordje was te lezen vanuit de huiskamer, maar toch. M’n vader zit op een zomerdag in de tuin. Een vreemdeling vraagt mijn vader: “Weet u waar het Eckeharthof is"
Mijn vader wees de beste man totaal de verkeerde kant op, hij had geen idee! Hij loopt naar binnen en vraagt het mijn moeder. Die schiet in de lach en zegt: “Ik zal je laten zien waar het Eckeharthof is". Ze loopt de tuin in, met mijn vader op haar hielen, en wijst naar het straat- naambordje. “Daar is het Eckeharthof!" M’n vader ziet de man verderop in de straat, fluit op zijn vingers en maakte een gebaar waaruit de man begreep dat hij terug moest komen. Mijn vader bood hem lachend zijn excuus aan.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Frits de Vries

Toen 'Amsterdam nog Amsterdams' en 'West nog Groen' was! - HET VERVOLG -

...Herinneringen raak je niet kwijt. Waar is ie gebleven die tijd? (Bonnie St. Claire) Jaren geleden heb ik op dit platform een stuk geplaatst over toen 'Amsterdam nog Amsterdams' en 'West nog Groen' was als onderdeel van het Geheugen van Amsterdam-West. Dat ging over mensen/bedrijven/winkels die ik me kon herinneren met name uit het stadsdeel Slotermeer met als vertrekbasis het Eckeharthof en omgeving. Inmiddels zijn we alweer 14 jaar verder en zien ik dat het animo om iets neer te pennen sterk is afgenomen. Dit zal zeker aan de leeftijdsgroep toe te schrijven zijn.
De meeste mensen waar dit verhaal op terug kijkt zullen al wat jaren met pensioen zijn of bijna het werkzame leven tabé zeggen. Een enkeling zal nog ff moeten doorwerken. Helaas moet ik ook vaststellen dat in de loop der jaren, veel mensen ons zijn ontvallen door ouderdom, ziekte of onder andere omstandigheden. We zullen eraan moeten geloven, we worden er niet jonger op. En het is nog maar de vraag of iemand zijn geheugen wil opfrissen en laten werken om de herinneringen van de jaren '50, '60 en '70 van Amsterdam-West en dan met name Slotermeer nog op papier en/of internet te zetten?
Terugblik op een mooie tijd, de vroege jaren in Slotermeer en omstreken. Nogmaals mijn geheugen geraadpleegd wat ik me herinner? Om het oude verhaal bij te werken, aan te vullen met nieuwe of nog ontbrekende namen en verhaaltjes. Met dank aan de input van 'oud buurtbewoners'. Maar eigenlijk ook om voor het nageslacht te bewaren...
Vergelijkingen met de jeugd van nu gaan niet op. Wij hadden vrijwel niets! Ze hebben nu speelgoed volop, laptops, iPads, tablets en mobiele telefoons. Ze maken gebruik van de sociale media. Ze spreken over inches! Daar waar wij het hadden over enkele vierkante kilometers. We speelden altijd buiten. In de straat, op hofjes, pleintjes, aan de waterkant of op het weiland. De vraag rijst, hebben wij een onbezorgde en gelukkigere jeugd gehad dan de kinderen van vandaag? Het was er één van grote onbezorgdheid, vrijheid en vriendschap met én voor elkaar. Behalve dan bij de sneeuwbalgevechten...
Inmiddels verdwijnt dat mooie stukje Amsterdam-West/Slotermeer wat wij de onze mochten noemen steeds sneller. Verschillende straten en blokken zijn al geheel verdwenen en is nieuwbouw voor terug gekomen. Ze gaan een appartementencomplex van 9 hoog bouwen op het grasveld aan het water waar vroeger het viaduct van de Roëllstraat was.
'Echte Amsterdammers' moet je nu zoeken met een vergrootglas, ze zijn een speld in een hooiberg. De Mokumse mentaliteit is niet meer. Nu nieuwe generaties en andere culturen. 'Amsterdam is niet meer van de echte Amsterdammers'.
Hoop dat veel mensen die deze website bezoeken en wat we 'het Geheugen van West' noemen, een fijn gevoel/herkenning krijgen bij het lezen van al die namen en verhaaltjes? Bij leven en welzijn zullen we er vast nog eens gaan kijken? Koester de mooie herinneringen! Ons leven in Amsterdam-West/Slotermeer. I Amsterdam!

Toen ‘Amsterdam nog Amsterdams’ en ‘West nog Groen’ was! - juni 2009 -
Het geheugen van ….. AMSTERDAM WEST

Geboren en getogen! Een jeugd waar je nu nog alleen van kunt dromen en op terug kijken.
De jeugd van toen. De eerste zijn of gaan met pensioen en andere gaan afbouwen en sommigen moeten nog eventjes. Helaas…zijn er ook al een paar afgehaakt, die hebben het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild. Maar onze kinderjaren waren fantastisch.
Al ruim dertig jaar niet meer woonachtig in Amsterdam, maar de herinneringen zijn legio als de dag van gisteren met dank aan de verhalen en antwoorden van ‘oud buurtbewoners’ en in het bijzonder Anita Florijn wiens verhalen ik bij toeval op het internet tegenkwam en mij heeft geënthousiasmeerd om het volgende op te schrijven.
Hieronder mijn pennenvrucht. Gaan er weer lichtjes branden of belletjes rinkelen.
Ken je ze nog?

- DE AANGEPASTE VERSIE - juni 2023
Eckeharthof
1 - familie Smit.. Robert (Gitarist) - familie Bouwmeester
2 - familie Van Oosten (Militair c.q. Rode Kruismedewerker? familie van familie van Oijen)
3 - familie De Lange.. Dochter(s)? - familie Van Rossum.. Emmy
4 - familie Groot.. Rob? / ????? - familie Wisman.. Zoon (Was werkzaam bij het GVB)
5 - familie Braam (Meijnders).. Sylvia / Vinus (eerst 1 later 2 honden)
6 - familie …..? (vrouw in rolstoel) - familie Dinie en Henk van Oijen (boekbinderij).. Saskia (en de hond Sadie)(paardrijden) in 1973 verhuisd naar de Lijnden. - familie Wams
7 - familie Webster.. Jaap / Flip / Frans
8 - familie Odinot.. Martin / Tony / Joke - familie De Haan (klein hondje)
9 - familie Gijs en Annie Weehuizen.. Hans / Anneke en Nelis broer van Annie - familie Nico en Hennie van Leeuwen.. Hans (Hennie) / Helen (Dickie)(ballet of danslerares?) / (kleinzoon Mickey)
10 - familie Schoen.. Hannie (Fred v/d Berg - Marine) / Beppie (Cor) / Rina (Stefan?) / Mado - familie Annie en Karel Knaap.. Wim / Karel
11 - familie Hayje.. Nico (Indisch of Thaise vrouw?) / Inge (Peter Noorthoorn van der Kruyff) / Margriet (Piet van Waterschoot?/ Jan (Cisca Jonge) / (kleinkinderen Pier / Sascha) (en de hond Beaver en de katten Smokie en Poef)
12 - familie De Vries.. Harry / Ferry / Frits / Anneriena (en de hond Kazan)
13 - familie Jonker.. Nico / Ronald (Ronnie) / Johan (Anjo) / Maikel (en de hond Spankie)
14 - familie Hondeman.. (glashandel) Joop (Elly) / Ineke (Woonachtig in de regio Eindhoven) / Marijke (Woonachtig in de regio Tilburg / Carla (Richard) / Paula
15 - familie Jaap Vlug.. Ietje / Corry - familie Douwe / Corrie ter Schure.. Menno / Paul / Dominique - familie Johan / Tinie ter Schure.. Martin / Cochel / Evelien - familie Baltus.. Jordy

Het was normaal als er een veter of zelfgehaakt draadje uit de brievenbus hing om de deur mee te openen. Tegenwoordig hebben ze een videodeurbel om de boel in de gaten te houden.
Het hofje was een ideaal speelterrein. De meisjes en jongens hielden zich bezig met o.a. zelfgebouwde tentjes met poppen, elastieken, touwtje springen, knikkeren, stoepranden, hinkelen, tollen, verstoppertje/krijgertje spelen, slagbal, voetballen, badminton, vliegeren, steppen, rolschaatsen, zelfgemaakte trapauto's en karretjes met wielen van oude kinderwagens. En in de winter met schaatsen, glijden, sneeuwhutten, sleeën en sneeuwbalgevechten.
Wat mij nog goed bijstaat is Jan sleutelde altijd aan alles op twee of vier wielen. En op een keer wilde Vinus op zo'n opgevoerd brommertje van Jan een rondje hofje doen? Uitgelegd hoe het werkte en gaan met die banaan. Oké, zo gezegd maar niet zo gedaan. De hoek bij Hondeman/Ter Schure raakte hij net niet de lantaarnpaal. De volgende hoek ter hoogte van Epskamp had ie iets meer speling om de bocht om te gaan. Maar toen werd Vinus iets te enthousiast. De vraag was of hij nog het verschil wist tussen gas geven en remmen? Het werd dus gassen richting de hoek bij nummer één. En ja, die bocht haalde hij dus... net niet. Hij kwam zijdelings tegen de muur. Boem is ho! En hij lag in de bosschage. Gelukkig mankeerde hij niks behalve een paar schaafwonden. Maar het was wel lachen!
Vroeger werden jongelui die kattenkwaad hadden uitgehaald nog wel eens mee genomen naar het Politiebureau. Zal geen namen noemen. Maar 2 buurmannen hebben hun zoons eens in samenspraak met de dienstdoende agent tot 's avonds laat op het bureau laten zitten voordat ze hen ophaalde...
Op sommige feestdagen werd je wakker gemaakt door het orkest van het Leger des Heils. Liepen ze door de straat of stonden ze op het hofje hun riedeltje te spelen.
Het was een zonovergoten zomerdag. Veel mensen zaten in de tuin te genieten en plots hoorden wij knallen. Een schietpartij? Nee! De melkboer op vakantie en in z'n zuivelkar stonden nog enkele kratten met flessen 'Exota' die allemaal spontaan door de warmte zijn kapot gesprongen. En we weten hoe dat is afgelopen...
Ergens begin jaren '70 werden de schoorstenen vernieuwd. De aannemer van dienst was de firma Ludenhof. Laat zijn zoon nou net als honkballer bekend en actief zijn. Hij zou wel even voordoen hoe je de bal strak en laag over de grond kon slaan? Inderdaad een plaatje. Hard, strak en laag boven de grond. En toen glasgerinkel... Door het onderste raam van de voordeur van nummer 1! Hij kon er om lachen als een boer met kiespijn.
Wat we zeker niet mogen vergeten te vermelden als onderdeel van de 70e jaren is dat tijdens de viering van 'Amsterdam 700' op 25 juni 1975 volgens de schrijvende pers, één van de hoogtepunten die dag het in historische kledij gestoken huwelijk was tussen Elly Kleinhans en 'onze buurjongen' Joop Hondeman, in het nagebootste Stadhuisje in het Stadje Mokum in de Amsterdamse RAI.

WINKEL hoek Thomas A Kempisstraat / Bierens De Haanstraat - Vlug (Melkboer) - Ter Schure (Melkboer) Later winkel op Tussenmeer in Amsterdam Osdorp - Ter Schure (Melkboer) Later winkel in Wormerveer (Zaanstreek) - Baltus (Melkboer)

Bierens de Haanstraat
1e blok vanaf de Thomas A Kempisstraat
familie Vlaanderen.. Joke / Koos (denk aan voetbal, Amerika, spijkerbroeken reclame, lichtblauwe Jaguar E en oranje-roodachtige Porsche)
familie Bentelaar.. John / Ria - (dhr. Bentelaar later met 2e vrouw)
familie Hanema.. Wijnand / Ans / Ria (Lassie-hond)
familie Epskamp.. Petra / Monique / (Remy of Riny Epskamp uit een eerder huwelijk)
familie Beunk.. Johnnie / Minnie / Tivo - Tijdelijk Engelse familie met een Morris Minor - familie Hendriks.. Priscilla (Had verkering met langharige jongeman die De Telegraaf/Nieuws v.d. dag rondbracht op zijn Puch met hoog stuur) / Zoon (hondje)
familie Poelstra - familie De Wit (Zwemleraar en eigenaar sigarenwinkel annex bibliotheek op de hoek van de Bierens de Haanstraat en de Geert de Grootestraat?)
familie Habets.. Marian(ne) - familie Annie Priesterbach.. Anneke (Poedel)
familie Florijn.. Chris / Anita (buikdansen?) / Dochter uit een eerder huwelijk?

2e blok
familie Bodemeijer (Timmerman Zomers Buiten).. Zoon / Dochter / Zoon
familie Waal?.. Zoon?
familie Tuanhakota?.. 2 Dochters?
familie Bankert?

3e blok
familie Brugman
familie Couperus?
familie Jan de Bakker?
familie Visser?
familie Top

Rudolf Agricolastraat
familie Kanters.. Edu / Robert / Roland / Constance (Stans) / Peggy
familie Lagas.. Peter / Freddy? / Perry / Dochter?
familie Spijkers.. Harry / Frits / Winnie? / Nesje?
familie …..? - familie …..?.. Zoon / Dochter
familie Willem Fransen
familie Klaas? Kiers (De Olieman).. Yvonne / Bram
familie Huivenaar.. Louis / Dochter / Zoon
familie Ettenes.. Martin - was werkzaam bij de politie (later woonachtig in Zuid Amerika) (Een grote Deense Dog)

WINKEL hoek Bierens de Haanstraat / Rudolf Agricolastraat - De Coöperatie ‘Blokker ‘ - Rijschool Hulshof? - Van Kampen Assurantiën?

Anselmushof
Familie Henk en Cisca Smit.. Marga / Ria? (denk aan vertegenwoordiger, tennissen, voetbal en Peugeot)(tennisvrienden van familie Giesler)
familie Blokker.. Jopie
familie Weber.. Carla
familie Marsman?.. Peter? / Dochter

Arnold Geulincxpad
Voddenboer Eb Vlug (Met zijn eeuwige sigaar en altijd de nieuwste Mercedes).. Ria? - familie Vlug woonde eerst in Overtoomse Veld / Later in Callantsoog
Schoenmakerij annex Smederij? - Opslagplaats patatwinkel Savornin Lohmanstraat
Drukkerij? - Werkplaats Tenza

Geert de Grootestraat
familie Breebaart?.. Marja?
familie Klein (verloskundige)
familie Spruit
familie Roelofs?

Albert Magnushof
familie Van Gelder.. Jack(ie)?

Thomas van Aquinostraat
familie Mell?.. Erna
familie v/d Wal.. Elly?
familie Enters.. Loes? / Donald

Wessel Gansfortstraat
1e blok hoek van de Thomas A Kempisstraat
familie Wouters? Verzekeringsman (Vrouw en Dochter overleden) 2e vrouw (meisjesnaam Kroes?) familie van Mevrouw Jonker?
familie Van Leeuwen (Eigenaar slagerij op de Burgemeester van Leeuwenlaan)
familie Van Leeuwen (Zoon slagerij - zie boven)
familie …..? Vader was schoolmeester/decaan.. Meerdere dochters waaronder Anneke (Stewardess Transavia)

2e blok
familie …..? Werkzaam bij Vinolia? (familie van familie Ten Cate?)
familie Bosman (Souvenirwinkels?).. Rudi? / Saskia
familie.....? Vader was octrooigemachtigde en de moeder arts.. Dochter?

3e blok
familie Weisz?

Aan het eind van de Wessel Gansfortstraat hoek Thomas van Aquinostraat stond de Roëllschool. Daar was ook de brug die toegang gaf tot het weiland (een braakliggend terrein dat lag tussen de Westoever en de sportvelden Ookmeer). Aan de kant van de Sloterplas was drijfzand, daar mocht je niet komen. Later hebben ze van dat deel een wandelgebied gemaakt. Aan de kant van de sportvelden richting Scheepvaartschool lag het ruige stuk weiland met een heuse berg. Dat was een fantastisch speelgebied. We bouwden daar hutten, stookten vuurtjes, pofte aardappelen en verbrandde in de winter kerstbomen. Iedereen nam wel wat mee van huis. Lucifer(s), aardappel(en), water, noem maar op. Het is ook hier waar mijn broer op een paar plankjes in een boom ging zitten als een soort Geronimo. Ugh... En plotseling hoorden we hout kraken en het volgende moment lag hij op de grond. Was uit de boom gevallen met zijn hoofd bijna op een rots! Bleek die rots gewoon een stel keien te zijn. Maar toch...
Voor velen was vakantie in de jaren '50, '60 niet weggelegd. Die gingen dan ook steevast in de zomer met de kinderen één of meerdere dagen richting Sloterplas, Amsterdamse Bos of een dagje Schiphol. Later Zandvoort, Wijk aan Zee, Bakkum en Voorthuizen.
En nu we het toch over de Sloterplas hebben, wie herinnert zich nog het 'Monster' van de Sloterplas? Ongeveer halverwege de jaren '60 bedacht door een paar kwaaijongens en later ooit als een 1 april grap gebruikt.
En dan hadden we ook nog het vuurwerk aan de Sloterplas. Dat was ter afsluiting van Koninginnedag om negen uur 's avonds. Half Slotermeer liep richting Sloterplas...

Thomas A Kempisstraat dwarsblokken
familie Miep / Cees Molenaar.. Ronald (Miep Verheul - later woonachtig op de Burgemeester Roëlstraat met dochter Michelle) - familie Annie / Cees Molenaar.. Robert / Ellen
familie Reep.. Eric
familie Sawade.. Yvonne (engeltje) - ze kwam aan deze naam nadat ze bij een schooloptreden in een roze jurkje met vleugels als een vlinder had opgetreden. En vanaf school naar huis danste.
familie v/d Pol?
familie (Huis)stede? (Mevrouw zag onder andere toe dat er geen wasgoed op zaterdag na 12 uur buiten hing en kinderen niet in de bosjes speelden)
familie Elzinga.. Dochter / Dochter
familie Tavenier.. Sjors
familie Smink.. Zoon
familie Jansen (Reclamebureau?) De familie Jansen hebben ooit een hazewindhond weten te vangen die was ontsnapt bij het hazewindhondenrennen op sportpark Ookmeer. Na enkele verwoede pogingen van de buitenlandse eigenaar om de hond te vangen zijn ze onverrichter zake vertrokken. Na rondgezworven te hebben bij de Sloterplas en op het Weiland belandde de hond vermagerd en uitgeput in de Thomas A Kempisstraat. Met moed en beleid en de nodige stukjes vlees is mevrouw Jansen er uiteindelijk in geslaagd om de hond te vangen. En ze hebben nog jaren van deze mooie hond kunnen genieten.

Thomas A Kempisstraat vanaf de Wessel Gansfortstraat langs het water
familie Busken? (Begrafenisondernemer / Westgaarde).. Peter getrouwd met dochter Ultee (slagerij uit de Burgemeester de Fockstraat) - familie Maas (Bloemenhandelaar?).. Sylvia / Zoon?
familie Van den Berg (Oma Van den Berg).. Johnny / Zoon - familie John van den Berg
familie Staal (directeur tankopslagbedrijf Comos).. Bennie / Roel / ????? (één van de tweeling)
familie Dekker (Aardappelboer / Groothandel)
familie K. Steensma (Gezagvoerder KLM).. Thijs / Frans / Anneke (Stewardess KLM) was bevriend met Jopie Wentzel. - de heer Steensma vloog eind jaren '60 met één van de eerste Boeings 747 boven Amsterdam-West - familie …..?
familie …..? (Dominee, was getrouwd met de zuster van dr. Weddepohl) - familie Koper (Dominee).. Hans / Annelies? - familie …..? (Marktkoopman)
familie Oei (Dokter) - familie Govers (Groothandel markthallen).. Eric / Sandra / Patrick? (zijn geëmigreerd naar Canada) - familie Bakker (Kapsalon en Autoverhuur op o.a. de Hoofdweg en Burgemeester Fockstraat)
familie Kraak (verzekeringsagent).. Lex / Suze / Gerda (Woonachtig geweest op Curacao?) Dhr. Kraak reed eerst een Daf, later een Volkswagen Kever.
familie Ten Cate.. Jan (drogisterij? op de Radioweg?) verhuisd begin jaren 70 naar Roosendaal met vrouw en kinderen. Later gevolgd door zijn ouders. - familie …..?
familie mevrouw Stolk van Rijn.. Zoon (Huisarts op de Heemstedestraat in Overtoomse Veld/Slotervaart)
familie Verkerk.. Zoon (was woonachtig in Rhodesië / Zimbabwe)
familie Jaap Vlug (Melkhandel).. Ietje / Corry -familie Dick / Ietje Doggenaar.. Michel / Kevin?
familie Warners? (Architect van de flats met gekleurd glas - in de volksmond de Verfdoos).. Dochter
Op de sloot (dit was de natuurlijke grens tussen Slotermeer en Geuzenveld) achter de huizen aan de Thomas A Kempisstraat werd in de winter geschaatst. De vaders brachten lampen aan en er werd een mooie baan gemaakt, wakken gemarkeerd, soms warme chocolademelk en er was toezicht van de ouders. En zo konden we dan tot in de avond schaatsen. Later was er ook een heuse schaatsbaan op een ondergespoten veld op sportpark Ookmeer. Moest je wel voor betalen maar je kon niet door het ijs zakken. Het was veilig en met koek en zopie. Nou ja veilig? Als je op je schaatsen bleef staan... En dat ging dus net fout bij een schooluitje van mijn zus. Een meester was enthousiast rondjes aan het rijden en bij het stoppen bij de bankjes ging het mis. Hij viel met zijn kin op een ijzer van een schaats. En ja, een ziekenauto moest er aan te pas komen.

Savornin Lohmanstraat, het gedeelte in Geuzenveld over de brug links
Geuzen/paardeneiland - de ezel hoorde je in de zomer altijd balken. Een heuse Speeltuin en gebouwtjes/verzamelplaats van de tuinmannen die in Slotermeer en Geuzenveld het groen onderhielden, het gras maaiden en de straten onkruidvrij maakten. En rechts bevond zich het Rosarium, de Pieter Jelles Troelstraschool en de Roerdomp.
In het Rosarium kwam je altijd wel mensen tegen met honden. Eén van die honden is me altijd bijgebleven. Een gigantische Sint Bernard genaamd Caesar. Zijn baasjes woonden op de hoek van de Savornin Lohman- en Ellert Vlieropstraat. familie Rijnaars.. Betsy / Robbie (liep zoals ze dat toen noemde 'op zijn tenen') - de moeder was al vroeg in haar leven gediagnosticeerd met MS. De man des huizes werkte bij de Nederlandse Spoorwegen en was een PvdA-man in hart en nieren. Bij elke verkiezing hingen er grote PvdA-borden aan het hek van de tuin.

Thomas A Kempisstraat over de Savornin Lohmanstraat heen langs het water
familie Bosman (Bosman Letters).. Zoon / ????? - familie Jansen (Sportschool).. Dochter
familie Spee - familie …..? familie …..?(vrouw in de buurt ‘de rooie’ genoemd, man was kapper).. Wim(pie)
familie Lettinga (Tandarts).. Annemarie / Tjeerd (tandartspraktijk van z'n vader voortgezet) / Eric / tweeling Sander / Berend
familie …..? - familie Fliers (Fysiotherapeut).. Zoon / Dochter
familie …..? (Duitse mevrouw met nichtje)
familie …..?
familie …..? (Eigenaar Slagerij Jan Evertsenstraat?) - familie …..?
familie …..? - familie …..? (Eigenaar Chinees Restaurant) - familie Kropholler (Fietsenwinkel in de Lodewijk van Deijsselstraat tegenover Politiebureau, later op de Slotermeerlaan/gebouw de Verfdoos).. Zoon / Dochter
familie Van Eldik (Tandarts).. Irene / Maudi - familie …..? (2 mannen die samenwoonden)

In de flat aan de Thomas A Kempisstraat woonden onder andere
familie Wentzel.. Jopie (vriendin van Anneke Steensma) / Pierre?
familie .....? (de moeder en broer? of neef? van Annie Molenaar)
familie Schoots.. Peter / Joke / Rob (Vader was werkzaam bij de Politie en moeders was bevriend met mijn moeder) - dhr.Schoots zijn auto, een Renault Dauphine, deed het niet. Mijn moeder was al een keer langs gelopen en de tweede keer vroeg ze of ze even moest helpen? Nou het was aardig bedoeld maar er zat geen leven meer in. Mijn moeder toch plaatsgenomen achter het stuur en de sleutel omgedraaid. Effe wachten en gaspedaal ingedrukt. En wat denk je? Vroem... vroem... Als een zonnetje!
familie Hendriks.. Priscilla / Patrick
familie Hopman? (oudere vrouw met oudere zoon - deze zoon liep vaak met een zwart mondkapje op waardoor kinderen bang voor hem waren)
familie Van Dijk.. 4 kinderen?
familie Gerrit / Thea? Willems(e).. Dochter (Opel GT en 2 bouviers)

Op de hoek Thomas A Kempisstraat / Rousseaustraat
familie .....? Vader was werkzaam bij Wit&Bruingoed Magazijn Stok.. 2 dochters. Zijn later verhuisd naar Badhoevedorp?

Op het einde van de Thomas A Kempisstraat hoek Kierkegaardstraat / Descartesstraat stond het gebouw van het Leger des Heils. Hier vonden allerlei activiteiten plaats. En in de Descartesstraat (links stonden bejaardenwoninkjes) en rechts was een verzamelgebouw van allerlei bedrijfjes en groeperingen. Daar waren onder andere de activiteiten van de padvinders en de zeeverkenners. Er was een majorette - fanfarevereniging. Fysiotherapeut Rodenburg en een drukkerij waren er gevestigd. Er zat ook een jeugdhonk in de Diderotsstraat, Buddha? Daar was het af en toe hommeles in het weekend... En er waren de werkplaatsen van v/d Braak op het eind van de Descartesstraat en er was ook begin jaren 60 in één van de ruimtes onder de woningen aan de Rousseaustraat een schoenmaker gevestigd.

In de flat aan de Kierkegaardstraat woonden onder andere
familie Van Duijkeren.. Ton / Hans / Johnny / Herman / Ellie / Marianne / Manja / Saskia? - Opeens was daar een ziekenauto met loeiende sirene op de stoep langs het water richting viaduct Roëllstraat. Bleek dhr. van Duijkeren onwel te zijn geworden tijdens het vissen.
familie …..? (Van Indische komaf)
familie De Leeuw.. Jolanda / Marcel
familie Snel - Van of De Rooy of Royen.. Dries / Lydia?
familie Mayenburg - familie Licht (dhr. Licht was brugwachter).. Helen / Debby
familie Van Deelen
familie Knaap.. ????? / Wim - was werkzaam bij een sportwinkel in de Raadhuisstraat - familie De Vries.. Carla (getrouwd met haar buurjongen Rudi) / Paula / Wim - familie De Haan.. 3 zonen
familie Minnen.. Friedjof / Hans
familie Giesler (fanatieke tennissers).. Tom (gymleraar?) / Carla
familie Sijmons.. Maya / Rudi (getrouwd met zijn buurmeisje Carla) / Yvonne / ?????
familie Steiger (PSP).. Marion / Annemiek(e) / Mark
familie Vredenburg.. Moeder en Jan (zanger van 'Champagne' o.a. met Paulette Bronkhorst)
familie Visser?.. Hans? / Robbie?
familie Saarloos (vader was werkzaam bij Mazda v/d Braak).. Irma / Michael / Ilse
familie Appelboom

Op het Herbert Spencerhof achter de Kierkegaardstraat woonde een drieling. Later één van hen, Jolande? ontmoet. Ze was toen werkzaam voor het Foster Parents Plan.

Savornin Lohmanstraat gedeelte voor de brug richting Confusiusplein
familie Van Dorth (Glashandel).. Zoon?
familie …..? Dochter / Dochter - familie Jonge?.. Cisca (Jan Hayje) / Zoon - Cisca had een vriendinnetje, Margaretha, die woonde richting Sloterplas.
familie Blauw.. Zoon / Dochter?
familie …..?.. Sjors? / Dochter? (een colliehond)
familie Emiel Stam (Eigenaar patatzaak) - familie Rinus en Gerrie Ockhuyzen (latere eigenaar patatwinkel)
familie Tante Annie …..? (Eigenaresse van Sigarenwinkel)
familie Henk en Agnes ten Zijthoff.. Henk(ie)(Wit en Bruingoed Electra Tenza)
familie Boucher (Steenhouwerij/Beeldhouwer).. Ethel / Esther / Etienne
familie Dolman.. Wim
familie de Joode
familie Fahrenhorst
familie Faddegon (leraar).. Arjan
familie Letscher.. 5 kinderen (Fredje?)
familie Jaap en Dirkjen Dijkstra.. (dhr. Dijkstra was werkzaam bij de Politie) - Dirk / Robbie / Jellie
familie Kruit (dhr. Kruit was verzekeringsagent).. Lieneke / Dikkie / Piet
familie v/d Mast.. Anneke / Henk
familie Teunissen.. 4 zoons (o.a. Hans / Cor)
familie Sonneveld.. Eddy?

Winkels Savornin Lohmanstraat tussen Thomas A Kempisstraat en Confusiusplein
Wit en Bruingoed Electra Tenza - In den beginne was de halte van lijn 19 bij Tenza voor de deur - één keer in het jaar werden alle TV's die waren ingeruild en weer opgeknapt in de etalage gezet om te verkopen. De TV was toen nog geen gemeengoed. Dus dat was altijd een drukte van belang om de eerste TV aan te schaffen voor een kleine prijs!
Behang-tapijtwinkel Couprie (Jantje) - Later is de winkelruimte bij Tenza getrokken
Sigarenwinkel Tante Annie - Bloemenwinkel - Uiterwijk Electra - Later één zaak met de patatwinkel van Rinus en Gerrie Ockhuyzen
Patatwinkel Emiel Stam - Patatwinkel Rinus en Gerrie Ockhuyzen

Tegenover de patatwinkel in de flat aan de Henri Bergsonstraat woonden onder andere
familie Gerritsen - moeder heette Leen.. 2 zonen - Martin / .....? De ouders waren verwoed postzegelverzamelaars. De bijnaam van de man des huizes was 'kelderduiker'. Hij dankte deze naam aan een val in het keldertje bij de bouw van een zomerhuisje.
familie Oud?

Winkels / Bedrijven Confusiusplein en Socratesstraat
Vloerbedekking Van de Berg - Ergens begin jaren 70 is de halte van lijn 19 verplaatst naar de van Leeuwenlaan bij v/d Berg voor de deur
Boek en Kantoorhandel West.. (Moeder en Zoon)
Patatzaak
Bakkerij Hoeve
Kolenhandel Goes
Drogisterij Plomp (later gevestigd op Tussenmeer Osdorp) - Naaimachinewinkel?
Verfwinkel (Groothandel)?
Schoenenwinkel Arno Snoeren.. Edward / Dochter? (Zoon had winkel in Zaandam) - Joegoslavisch Restaurant?
Beddenmagazijn Jurgens.. Kees / Ans
Huishoud en Speelgoedwinkel Compier.. Simon / Mona
Drukkerij?
Stomerij?
Kledingzaak Loek v/d Kar.. Dochter / Zoon en Oma v/d Kar - Bloemenwinkel Erna Mell?
Kapperszaak Pot - Deze kapper heeft zijn naam eer aangedaan. Veel kinderen zijn daar getraumatiseerd vandaan gekomen met de haarlijn/kapsel van een...? Je raadt het al, een bloempot! Gelukkig was er nog een kapperszaak over de brug in Geuzenveld.
Kaashandel Strijk Bergh.. Karin (ging met Nico, zoon van sigarenzaak De Jong) Met de feestdagen altijd actuele etalage-invulling (kuikentjes met Pasen - Sinterklaas en Zwarte Piet met schoentje zetten en een Winters tafereel met de Kerst)
Bakkerij v/d Heijden? - Bakkerij Harte.. 3 Dochters - In de bakkerij op zaterdag altijd heerlijke luxe broodjes (gevlochten in een 8 vorm) Een broer van mij was nogal gecharmeerd van een meisje dat daar in de bediening stond. Hij ging dan ook bijna elke dag een roze koek kopen.
Groentewinkel Peter Tabak.. 4 kinderen, Manuela / ????? / ????? / Jules (familie Tabak later woonachtig in Krommenie) - (Liesbeth?)
IJzerhandel Olgers.. Dochter - in de zomervakantie vertrokken ze met bovenop de auto (Opel Commodore GS/E) een speedboot en achter de auto de caravan richting Italië (Gardameer?)
Textielwinkel Viool (Man met dikke brilglazen) - Nijlonpoort (familie van Breevoort).. René? / Loes(je) - Fysiotherapeut praktijk.. Sylvia Sint
Café Hesterman.. Dochter Lenie - Café Richard

Winkels Burgemeester van Leeuwenlaan
Fotowinkel Drost
Banketbakkerij Scheepstra (behoorde tot de beste banketbakkerijen van Amsterdam) - Banketbakkerij Mens - De tijd dat je voor een kwartje een softijsje uit de automaat haalde.
Lederwinkel annex schoenmaker? familie Swinkels.. Mirjam / Anita / José
Kippenboer? Eric?
Bloemenwinkel?
Nijlonpoort (van Breevoort) bij de onderdoorgang met de Paulus van Hemertstraat
Fietsen en Autohandel (Trabant en Mazda) Ab van de Braak.. Dochter
Stomerij Palthe
Tapijten / Gordijnen e.d. De Zon
Juwelierszaak van Elst?
Kolenboer van Heezik?
Schoenenwinkel Leemans
Viswinkel Gebr. Molenaar
Dames Kledingzaak De Bron (familie Mannaert) - Dierenwinkel
Sleutelmaker en later annex schoenmakerij?
Sigarenwinkel De Jong
Slagerij Van Leeuwen
Drogisterij Rab
Melkboer Kruidenier Galessloot (voortgezet door Peter Erpelinck)
Jamin - Later één zaak met bovenstaande Melkboer Kruidenier

Op de Roëllstraat schuin achter buslijn 19 richting stad stond een vrijstaand gebouwtje. Hier was de Boerenleenbank / Rabobank. De vestigingsdirecteur was dhr. Friggen? en de bankmedewerksters Anita? en Karin?

Burgemeester van Leeuwenlaan over de Roëllstraat heen
De Gruyter
Bloemenstal (Later stond eigenaar op de Haarlemmermeerstraat)
Kapsalon
Brillenwinkel
Melkboer de Rijke?
Wijnhandel Van Wees?
Autorijschool Dorland - Sigarenwinkel annex girokantoor
Fietsenwinkel van Voorneveld - Patatwinkel Buddy’s Grillbar (familie van Huiberts)
Bakkerij Huiberts - de luilakbollen waren elk jaar om naar uit te kijken. Overheerlijk!

Winkels Lodewijk van Deijsselstraat
Groentewinkel Harder
De Spar Staphorst - later De Spar Dick Hoetmer
Boekhandel Haverman
Fietsenwinkel Kropköller
Politiebureau
Een vestiging/verdeelstation van De Telegraaf - Nieuws v/d Dag
Juwelierszaak Strego
Bakkerij
Naaimachinewinkel?

Winkels Slotermeerlaan
Supermarkt
Apotheek van Sprang
Café
Speelgoedwinkel
Muziekhandel / Grammofoonplatenwinkel - eigenaar wist echt veel van muziek
Kapsalon (met kapster Rita)
Groentewinkel
Aan het einde van de Slotermeerlaan richting Vlugtlaan is rechts Plein '40-'45 met toen een markt en het mooie Carillon. Was fijn om naar te luisteren.

Scholen
Het was vroeger normaal als er 35/40 (als het er al niet meer waren) kinderen in een klas zaten. Nu klagen ze al bij 17 kinderen dat ze ze niet allemaal aandacht kunnen geven.
Burgemeester Roëllschool - lagere school
Pieter Jelles Troelstraschool - lagere school en 4 klaslokalen met Montessori-onderwijs. In 2008 50-jarig bestaan gevierd. Het oorspronkelijke H-gebouw, is inmiddels vervangen door nieuwbouw en de PJT bestaat in 2023 - 65 jaar.
Lourdesschool - Katholieke lagere school aan de Sloterplas
Timotheusschool - lagere school
De Roerdomp - kleuterschool
De Meerkoet - kleuterschool

Huisartsen / Tandartsen / Apotheken in de wijk
Dr. Weddepohl - huisarts
Dr. Eskes - huisarts
Dr. Koedijk - huisarts
Op de Slotermeerlaan - Apotheek Van Sprang
In de Nolenstraat - Apotheek
Tandarts van Eldik
Tandarts Lettinga

Stadsreiniging - straatvegers met hun afvalbakfiets (een soort driewieler) die Slotermeer Spic en Span hielden. En de afval in hun bakjes werd aan het einde van de dag gedeponeerd in de afvalboten van Stadsreiniging gelegen achter Plein '40 - '45 ongeveer ter hoogte van het Sape Kuiperplantsoen.
Her en der stonden er in de wijk ouderwetse reclamezuilen. Zogeheten 'Peperbussen' waar de reclame-uitingen op werden geplakt.
En op een ochtend in de jaren zestig bij het ontwaken was Slotermeer ingenomen door de 'BB' (Bescherming Bevolking) met alle daarbij horende toeters en bellen. Bijna een week lang militaire oefeningen in de straten... 'De tijd van de koude oorlog'

Openbaar vervoer
Buslijn 19 - Mercatorplein richting Pieter Calandlaan v.v. - later eindhalte op Sloterweg (molen van Sloten) vlak voor de brug naar Badhoevedorp
In de spits - een sneldienst Buslijn 47 (deze bus stopte niet bij elke halte)
Tramlijn 13 - Centraal Station richting eindhalte aan het Sloterplas v.v. tot eind jaren 60 - later eindhalte op het Lambertus Zijlplein
Buslijn 21 - Vanuit Geuzenveld naar Centraal Station v.v.
Er schijnt een nachtbus lijn 57 te hebben gereden?

Ans Pruis

Re: Eckeharthof

Ans Pruis:
Beste Anita,
Ik werd door mijn tante geattendeerd op dit verhaal
Het jongetje van de rolschaatsen is mijn neef Peter van MIerlo,.
Zijn ouders waren vrienden van jouw ouders

Nu wonen ze al ruim 40 jaar op Schouwen Duiveland
.mocht je nog iets willen weten, de redactie heeft mijn emailadres..

WM van Vroenhoven-Hondeman

Overleden

Hi, papa is 06-10-15 overleden mama op 15-06-10.
Wij zijn verdrietig.

Frits de Vries

Eckeharthof-Toen ‘Amsterdam nog Amsterdams’ en ‘West nog Groen’ was!

Beste Ineke, Marijke, Carla en Paula,
Van harte gefeliciteerd met de 93e verjaardag van jullie vader Joop (vermoedelijk één der laatste der Mohikanen van de vaders en moeders uit die tijd). Wens jullie vader een fantastisch feest tussen zijn kinderen, klein en achterkleinkinderen.

Ineke Hondeman

Aan Peter

Ha die Peter, kan nog verdere details aanvullen, was echter zoveel dat ik nu ook even moet laten bezinken, familie in de Rudolf Agricolastraat heten namelijk Spijkers, en met Winnie zusje, was ik bevriend. Maar ik kan inderdaad van Leeuwenlaan en Confusiusplein, Bierens de Haanstraat uitmeten, ken bijna alle namen. Familie Oei met Ingetje, Kompier, Tabak, ik p[aste op de 4 kinderen, Bakkerij van der Heyden met heel veel zoons en dochter Elly met wie ik bevriend was. En inderdaad textiel zaak met man dikke brillenglazen. Als mama me stuurde voor klosje wit garen, dan pakte hij blauw en vroeg mij of het wit was, bizar! De olieman. Ach.

Ineke Hondeman

Eckeharthof

Tja, iets kwam niet duidelijk over. Onze Joop stierf 22 augustus 2001. Vandaag wordt onze vader 93 jaar. Feest morgen. Onvoorstelbare man. Helder van geest, lichaam werkt tegen. Wij meiden, dus ik , Marijke, Carla en Paula, met respectievelijk 2 kinderen, 3 kleinkinderen, Marijke 0 kinderen maar moeder voor duizenden, Carla 4 kinderen ( waarvan Pamela, met 2 jaar 3 maanden overleden, en Paula met 2 zonen, gaan morgen feesten.

Ruurd

Vele nog onbekend

Hallo Bart,
Ik heb nog een klassenfoto op Schoolbank gezet met alle namen. I.p.v. vele nog onbekend wordt het nu alle bekend.
1e rij: Jan Bruna, Els v.W. Commelin, Inge van Strien, Joke Louwerink, Silvia Joustra, Louis Koppelle,
Johnie van Duykeren, Hans Siljade
2e rij: Coby Bakker, Anneke Priesterbach, Hanneke Scherjon, Carla Gisler (??), Eefje Hendriks, Bertie Siebeler, Jopie Harms, Ruurd Bosma (ik dus), Robbert Kanters, Ferdie Lutke
3e rij: Liesje Biere, Henny Schreuder, Silvia Engbrenghof, Lydia Kap, Marjanne de Graaf, Regina v.d. Velde, Robbie Visser, Jaap Mering, Lex van Wolde
4e rij: Anne Schotanus, Hans de Borst, Bart v.d. Meulen, Bertus Haling (??), Henne Lammers, Bouwe van Solkema

Ik heb de namen opgeschreven toen ik nog op de Roellschool zat en niet alles is even goed meer te lezen. Ik had niet echt een mooi handschrift, maar ik denk dat het nu redelijk volledig is.

We hadden trouwens al een keer met elkaar gemaild via de site van Schoolbank. Ik weet nog dat ik een keer bij je thuis was en de stoomapparaten heb bekeken.

Carla

Re: Re: Re: Eckeharthof

Carla:
Ien (Ineke) van Vroenhoven-Hondeman:Ellen van Leeuwen:Wat leuk om dit te lezen, ik kwam bij toeval op deze site.Vooral om al die namen weer te zien die je bijna vergeten was.Beppie Schoen heb ik nog wel eens gezien, maar ik wist niet dat Marijke en Sylvia nog steeds elkaar zien. Erg leuk!Onze ouders zijn inmiddels overleden, mijn broer Hans woont met zijn vrouw Henny in Winterswijk en hebben 2 zonen en 2 kleinzonen.Ikzelf woon nog in Amsterdam in het centrum met mijn man Dicky en wij hebben 2 zonen en 2 dochters en 1 kleindochter.We zijn vaak in Italie en hebben daar ook een huis.Mijn studio voor yoga en zwangerschapsbegeleiding zit in de Jordaan, waar ik ook nog andere lessen geef. Geen dans maar wel aerobics.Zo, dit moet ik ff laten bezinken. Ik weet nog heel veel en heb contact met de hele familie Schoen, inclusief mama. Hanny nog steeds mijn grootste vriendin, woont in Australië. Mijn mama is in 2010 overleden in het Leo Polak. Mijn pa leeft nog steeds is op weg naar 92 en woont tegen Leo Polak aan op Ookmeerweg. Onze Joop besloot in 2011 niet meer te willen ;leven, een gemis dat ons nog steeds parten speelt. Zus Marijke en Paula wonen naast elkaar in Tilburg en ik inderdaad in Eindhoven 2 kleinzoons en 1 kleindochter rijker. Ineke inmiddels 61 jaar oud.

Ik ben al jaren op zoek naar de familie Schoen uit geuzenveld, als klein kind mocht ik daar vaak logeren, de vader heette Chris, de oudste dochter volgens mij Ria...misschien kan iemand mij hier verder helpen..

Irma Saarloos

Re: nog wat aanvullingen

PEter de Moor:
Eckeharthof
2 - familie Van Oosten (Militair c.q. Rode Kruismedewerker? En familie van familie van Oijen)
3 - familie De lange.. Dochter(s)? - familie Van Rossum.. Emmy
4 - familie Groot.. Rob? / ????? - familie Wisman.. Zoon (Werkzaam bij het GVB)
5 - familie Braam (Meijnders).. Sylvia / Vinus
6 - familie …..? (vrouw in rolstoel) - familie Dinie en Henk van Oijen.. Saskia (en de hond Sadie) - familie Wams
8 - familie Odinot.. Martin / Tony / Els - familie De Haan?
9 - familie Gijs en Annie Weehuizen.. Hans / Anneke - familie Nico en Hennie van Leeuwen.. Hans / Helen (ballet of danslerares?) / (kleinzoon Mickey)
10 - familie Schoen.. Hannie (Fred? v/d Berg - Marine) / Beppie (Cor) / Rina (Stefan?) / Mado - familie Annie en Karel Knaap.. Wim / Karel
11 - familie Hayje.. Nico / Inge (Peter Noorthoorn van der Kruyff) / Margriet (Piet van Waterschoot?/ Jan (Cisca Jonge?)/ (kleinkinderen Pier / Sascha) (en de hond Beaver)
13 - familie Jonker.. Nico / Ronald (Ronnie) / Johan (Anjo) / Maikel (en de hond Spanky)
14 - familie Hondeman.. Joop (Els?) / Ineke (Woonachtig in de regio Eindhoven?) / Marijke (Woonachtig in de regio Tilburg? / Carla (Richard) / Paula
15 - familie Jaap Vlug.. Ietje / Corry? - familie Douwe / Corrie ter Schure.. Menno / ????? / ????? / familie Johan / Tinie ter Schure.. Martin / Cochel / Evelien - familie Baltus.. Jordy
1e blok
familie Vlaanderen.. Joke / Koos (Dan denk ik aan voetbal, Amerika, spijkerbroeken reclame, Jaguar E en Porsche)
familie Bentelaar.. John? / Ria - (later met 2e vrouw)
familie Hanema.. Zoon / Dochter
familie Epskamp.. Petra / Monique / (Remy of Riny Epskamp uit een eerder huwelijk?)
familie Beunk.. Johnnie / Minnie? - Tijdelijk Engelse familie - familie Hendriks.. Priscilla / Zoon
familie …..? - familie De Wit (Zwemleraar en eigenaar sigarenwinkel annex bibliotheek op de hoek van de Bierens de Haanstraat en de Geert de Grootestraat?)
familie Annie Priestenbach.. Dochter
familie Hendrickx
2e blok
familie Bankert?
3e blok
familie Brugman
familie Couperus?
familie Jan? de Bakker?
Familie Visser?
Familie Top
familie Kanters.. Edu / ????? / ????? / Angelique?
familie Lagas.. ????? / ????? / Perry
familie Spijker.. Harry / Frits
familie Kiers (De Olieman).. ????? / Bram? + Yvonne
familie Ettenes.. Martin (Port of Spain - Trinidad Tobacco - Zuid Amerika?)
Anselmushof
Familie Henk en Cisca Smit?.. Marga / Ria? (hierbij denk ik aan vertegenwoordiger, voetbal en Peugeot)
familie Blokker.. Jopie?
Arnold Geulincxpad
Voddenboer Eb Vlug
familie Spruit
familie Roelofs?
Albert Magnushof
familie Enters.. Dochter / Donald
1e blok
familie Wouters? Verzekeringsman (Vrouw en Dochter overleden) 2e vrouw familie van Mevrouw Jonker?
familie …..? Vader was schoolmeester.. Anneke (Stewardess Transavia)
2e blok
familie Bosman (Souvenirwinkels?).. Zoon / Saskia
Thomas A Kempisstraat
familie Miep / Cees Molenaar.. Ronald (Miep Verheul later woonachtig op de Burgemeester Roëlstraat met dochter Michelle) - familie Annie / Cees Molenaar.. Robert / Ellen
familie Reep.. Eric
familie Sawade.. Dochter (Hier denk ik steeds aan het woord ‘engeltje’)
familie v/d Pol?
familie …stede? (Mevrouw zag onder andere toe dat er geen wasgoed op zaterdag na 12 uur buiten hing en kinderen niet in de bosjes speelden)
familie Jansen (Reclamebureau?)
familie Staal (directeur Comos).. Bennie / Roel / ????? (één van de tweeling)
familie K. Steensma (Gezagvoerder KLM).. Thijs / Frans / Anneke (Stewardess KLM) - familie …..?
familie Oei (Dokter) - familie Govers (Groothandel).. Eric / Sandra / Patrick? (Zijn geëmigreerd naar Canada) - familie Bakker (Kapsalon en Autoverhuur op de Hoofdweg)
familie Kraak.. Lex / Gerda (Woonachtig geweest op Curacao?)
familie Ten Cate.. Jan - familie …..?
familie Stolk.. Zoon (Huisarts?)
familie Verkerk.. Zoon (was woonachtig in Rhodesië - tegenwoordig Zimbabwe)
familie Jaap Vlug (Melkhandel).. Ietje / Corry? -familie Dick / Ietje Doggenaar.. Michel / Kevin?
familie Warnaar? (Architect).. Dochter?
Thomas A Kempisstraat over de Savornin Lohmanstraat heen
familie Spee - familie …..? familie …..?(vrouw in de buurt ‘de rooie’ genoemd, man was kapper).. Zoon Wim(pie)
familie Lettinga (Tandarts).. Irene? / Tjeerd / Eric / tweeling Sander / Berend?
familie …..?
familie …..? - familie …..? (Eigenaar Chinees Restaurant) - familie Kropholler (Fietsenwinkel).. Zoon / Dochter
familie Van Eldik (Tandarts).. Irma / Maudi - familie …..? (2 mannen die samenwoonden)
In de flat aan de Thomas A Kempisstraat woonden onder andere:
familie Wentzel.. Dochter (vriendin van Anneke Steensma?) / Zoon
Als ik mij goed herinner Jopie en Pierre
familie Schoots.. Peter / Joke / Rob
familie Hopman? (oudere vrouw met oudere zoon)
familie Gerrit / ????? Willems(e).. Dochter (Opel GT en 2 bouviers)
Op het einde van de Thomas A Kempisstraat hoek Kierkegaardstraat / Descartesstraat stond het gebouw van het Leger des Heils. En in de Descartesstraat / Diderotstraat daar waren de activiteiten van de padvinders en de zeeverkenners.
In de flat aan de Kierkegaardstraat woonden onder andere:
familie Van Duijkeren.. 6 kinderen? (Hans? Herman?)
familie De Leeuw.. Jolanda? / Marcel
familie Snel - Van of De Rooy of Royen.. Dries
familie Mayenburg - familie Licht.. Helen / Debby
familie Van Deelen
familie Knaap.. Wim? - familie De Vries.. Paula / Wim - familie De Haan
familie Giesler.. Tom (gymleraar?) / Carla
familie Sijmons.. Maya / Rudi / Yvonne / ?????
familie Steiger.. Irma? / Dochter / Zoon
familie Vredenburg.. Jan (zanger van Champagne o.a. met Paulette Bronkhorst)
familie Saarloos.. Irma / Zoon / Dochter
familie Appelboom
WINKEL hoek Thomas A Kempisstraat / Bierens De Haanstraat - Vlug (Melkboer) - Ter Schure (Melkboer) Later winkel op Tussenmeer in Amsterdam Osdorp - Ter Schure (Melkboer) Later winkel in Wormerveer (Zaanstreek)- Baltus (Melkboer)
Savornin Lohmanstraat
familie Van Dort(h)(Glashandel).. Zoon?
familie …..? Dochter / Dochter - familie Jonge?.. Cisca (Getrouwd geweest met Jan Hayje) / Zoon
familie …..?.. Sjors? / Dochter? (Hadden een colliehond)
familie Emiel …..? (Eigenaar patatzaak) - familie Rinus en Gerrie Ockhuyzen (Eigenaar patatwinkel)
familie Zadelhof?(Wit en Bruingoed Electra Tenza).. Henk(ie)
Familie Boucher
Familie de Joode
Familie Fahrenhorst
Familie Faddegon
Winkels Savornin Lohmanstraat (Tussen Thomas A Kempisstraat en Confusiusplein)
Wit en Bruingoed Electra Tenza
Behangwinkel? - Later is de winkelruimte bij Tenza getrokken
Sigarenwinkel Tante Annie - Bloemenwinkel? - Uiterwijk Electra? - Later één zaak met de patatwinkel
Patatwinkel Emiel - Patatwinkel Rinus en Gerrie Ockhuyzen
Winkels / Bedrijven Confusiusplein / Socratesstraat
Vloerbedekking Van de Berg
Boek en Kantoorhandel West.. Moeder en Zoon
Patatzaak
Bakkerij Hoeve
Kolenhandel Goes
Drogisterij Plomp - Naaimachinewinkel?
Schoenenwinkel Arno Snoeren.. Zoon / Dochter? (Zoon heeft winkel in Zaandam) - Joegoslavisch Restaurant?
Beddenmagazijn Jurgens.. Zoon / Ans
Huishoud en Speelgoedwinkel Compier.. Simon en Mona
Drukkerij?
Stomerij
Kledingszaak Loek van der Kar.. Dochter / Zoon – Bloemenwinkel Erna Mell?
Kapperszaak?
Kaashandel Strijk Bergh.. Dochter (ging met zoon van sigarenzaak De Jong?)
????? - Bakkerij Harte.. 3 Dochters
IJzerhandel Olgers.. Dochter
Textielwinkel Viool (Man met dikke brilglazen) - Nijlonpoort (Breebaart?)? - Fysiotherapeut praktijk.. Sylvia Sint?
Café Hesterman - Café Richard
Fotowinkel Drost
Banketbakkerij Scheepstra - Banketbakkerij Mens
Lederwinkel Swinkels.. 3 Dochters?
De Spar
Slagerij van Leeuwen
Groentewinkel ?
Kippenboer?
Bloemenwinkel?
Nijlonpoort (Breebaart?)
Fietsen en Autohandel Ab van de Braak.. Dochter
Stomerij Palthe
Dames Kledingzaak De Bron (familie Mannaert) - Dierenwinkel?
Schoenmaker annex sleutelmaker
Drogisterij Rab
Melkboer Kruidenier (overgenomen door Peter?)
De Gruyter
Kapsalon
Brillenwinkel
Melkboer Sol?
Autorijschool Dorland
Sigarenwinkel annex girokantoor
Fietsenwinkel? - Patatwinkel Buddy’s Grillbar
Bakkerij Huiberts
Scholen
Burgemeester Roëllschool
Pieter Jelles Troelstraschool (In 2008 - 50 jarig bestaan gevierd)
De Roerdomp
De Meerkoet
Artsen / Apotheken in de wijk
Dr. Weddepohl
Dr. Eskes
Apotheek Van Sprang?
Tandarts
Eldik
Lettinga
Openbaar vervoer
Buslijn 19
In de spits? een sneldienst Buslijn 47?
Tramlijn 13
Buslijn 21
Nachtbus 57

Leuk om al die bekende namen te lezen, heel erg bekend ik ben Irma

Irma Saarloos

Re: vele nog bekend

Bart van der Meulen:
Met heel veel van deze namen ben ik bekend. Of ze zaten bij mij op school of ze hadden broertjes of zusjes waarmee we omgingen.
Het 'engeltje' van de familie Sawade is nu mijn vrouw. Na onze verkering in onze tienertijd ieder met een ander getrouwd, zitten we nu (na bijna veertig jaar onderbreking samen en nu met elkaar getrouwd dit stuk te lezen en foto' te bekijken.Het is 1 groot feest van herkenning! Zo ga ik de namenlijst uitprinten en kom met wat aanvullingen terug, waar soms vraagtekens nu staan.
Wat namen: bovenste rij van links naar rechts:
Robbie de Bruin?, Elsje van Wickevoort Crommelin, onbekend, Lydia van Son?, onbekend, Sjakie ?, Johnnie van Duijkeren, Rudi ?.
tweede rijd van boven. l n r:
Coby Bakker (niet op scan), Anneke Priesterbach, Eslje Scherjon, Carla Giesler, Eefje Visser?, Indisch meisje onbekend, onbekend, Rudi Bosman, Rudi Kanters, Ferdi ?.
Een na onderste rij, van l n r: onbek, onbek, onbek, Lidya Kap, Annemarie? onbekend, Rudi Bosma, onbekend, Lex?
Onderste rij, van l n r:
Anne Schotanus, Hans de Borst (vader had Febo), ik zei de gek, onbekend, Henne Lammers en als laatste Bouwe van Solkema.
herkent iemand de andere, die ik niet meer ken?

Ans Pruis

Eckeharthof

Beste Anita,

Het jongetje van de rolschaatsen is mijn neef Peter.
Zijn ouders waren vrienden van jouw ouders.
mocht je nog iets willen weten, de redactie heeft mijn emailadres..

Ien van Vroenhoven-Hondeman

Re: Re: Eckeharthof

Ien (Ineke) van Vroenhoven-Hondeman:

Foutje, Joop stapte eruit in 2001.

Ien (Ineke) van Vroenhoven-Hondeman

Re: Eckeharthof

Ellen van Leeuwen:
Wat leuk om dit te lezen, ik kwam bij toeval op deze site.
Vooral om al die namen weer te zien die je bijna vergeten was.
We zijn vaak in Italie en hebben daar ook een huis.

Vera van den Burg Lutke

Re: vele nog bekend

Dirk Dijkstra

Re: nog wat aanvullingen+Lijst van Frits de Vries, oa de Sav.Lohmanstr.

Eckeharthof
1e blok
familie Hendrickx
2e blok
familie Bankert?
3e blok
familie Brugman
familie Couperus?
Familie Visser?
Familie Top
familie Kanters.. Eduw / Robert / Roland / Peggy /Stans
Anselmushof
Arnold Geulincxpad
Voddenboer Eb Vlug, dochter Ria
familie Spruit
familie Roelofs?
Albert Magnushof
1e blok
2e blok
familie Reep.. Eric
familie v/d Pol?
familie Lettinga (Tandarts).. Irene? / Tjeerd / Eric / tweeling Sander / Berend? Praktijk nu in de Pieter van der Doesstraat 45--47
familie …..?
familie Van Deelen
familie Appelboom

familie Emiel Stam (Eigenaar patatzaak) - familie Rinus en Gerrie Ockhuyzen (Latere eigenaar patatwinkel)

familie Ten Zijthof (Wit en Bruingoed Electra Tenza) Henk / Agnes en zoon Henk(ie)

Familie Boucher, beeldhouwer, dochters Ethel /Ester / zoon Etienne

Familie Boucher,Steenhouwerij, ouders van hierboven
Familie Dolman, zoon Wim

Familie de Joode
Familie Fahrenhorst

Familie Faddegon, zoon Arjan
Familie Letscher, 5 kinderen, zoontje Fredje?
Familie Dijkstra, Jaap (politie), moeder Dirkjen, Zoon Dirk (ikke) en Robbie, dochter Jellie
Familie Kruit, Verzekeringsagent, dochter Lieneke, zoons Dikkie en Piet
Familie vd Mast, dochter Anneke, zoon Henk
Familie Teunissen, 4 zoons, oa Hans en Cor

Behang-/tapijtwinkel Couprie zoon Jantje - Later is de winkelruimte bij Tenza getrokken
Sigarenwinkel Tante Annie - Bloemenwinkel? - Uiterwijk Electra - Later één zaak met de patatwinkel

Patatzaak
Bakkerij Hoeve
Kolenhandel Goes
Drukkerij?
Stomerij
Kapperszaak?

Textielwinkel Viool (Man met dikke brilglazen) - Nijlonpoort (Breebaart?) Dochter Loesje - Fysiotherapeut praktijk.. Sylvia Sint?

Fotowinkel Drost
De Spar
Groentewinkel ?
Kippenboer?
Bloemenwinkel?
Stomerij Palthe
Drogisterij Rab
De Gruyter (nu fitness app, verkoop)
Kapsalon
Brillenwinkel
Melkboer Sol?

Fietsenwinkel Voorneveld - Patatwinkel Buddy’s Grillbar

Bakkerij Huiberts
Scholen
De Roerdomp
De Meerkoet
Dr. Weddepohl
Dr. Eskes

Dokter Koedijk

Tandarts
Eldik
Lettinga
Openbaar vervoer
Buslijn 19
In de spits? een sneldienst Buslijn 47
Tramlijn 13
Buslijn 21
Nachtbus 57

Ellen van Leeuwen

Eckeharthof

Beppy Schoen

Beppy Schoen Eckeharthof 10

Ik wil alle oude buurtjes langs deze weg de hartlijke groeten doen.
Na al deze correspondentie gelezen te hebben kwamen er allemaal herinneringen boven.
Hopelijk komen er nog wat reacties van iemand.
Ben ook erg nieuwschierig naar Ferry de Vries.

Roland Kanters

Re: Eckeharthof

Eric Reep:
Op de hoek woonde de familie Kanters. In de Rudolf Agricolastraat. Destijds woonden daat, in het laatste stuk van de straat, veel Indische mensen.Fantastische tijd.

Hallo Eric dat wa het zeker.

Bart van der Meulen