“Jongen, wat een geld” - vervolg

De eerste bewoners aan het woord

Verteller: Hans van Mourik
Osdorp, Slotermeer

De eerste bewoners van Slotermeer aan het woord: op 7 oktober 1952 werd tuinstad Slotermeer officieel geopend door koningin Juliana. Na bijna zestig jaar spreekt de Westerpost met de pioniers. Dit keer Hans van Mourik die begin 1956 aan de Harry Koningbergerstraat een huis in de nieuwe flat Westereind kocht.

De dijk met uitzicht naar de De Roos van Dekamaweg De dijk met uitzicht naar de De Roos van Dekamaweg met rechts portiekwoningen en links sportvelden. Haaks op de De Roos van Dekamaweg de Multatuliweg. <br />Foto: Beeldbank Amsterdam,  27.08.1957, fotograaf: Rinus Knopper. Foto: Beeldbank Amsterdam, 27.08.1957, fotograaf: Rinus Knopper

Druk gemaakt
Een krantenartikel over de aanleg van de Schiphollijn over de dijk deed hem besluiten weg te gaan. “Als jongetje ging ik bij mijn tante bij de Haarlemmerhouttuinen op bezoek. Een gribusbuurt met zicht op de spoorweg. Dat wilde ik niet. Ik heb meteen mijn flat te koop gezet. Ach, ik ben ondernemend en ik neem makkelijk beslissingen. Voor 35.000 gulden kon ik de woning verkopen en in Osdorp vond ik een ruim huis met uitzicht op de plas. Uiteindelijk werd het spoor in 1982 geopend. Volgens mij is het achteraf allemaal wel meegevallen met hoe het is geworden. Ik heb nog jaren een vriendin in die flat gehad en dacht elke keer op bezoek: wat heb ik me toch druk gemaakt om die lijn.”

Goede herinneringen dus. Vorig jaar maakte hij er een rondleiding vanuit het Van Eesterenmuseum mee. En leerde nog meer over de architectuur. “Ik hoorde dat Westereind nu een monument is. En daar heb ik gewoond!”

Wilt u terug naar het eerste deel van dit verhaal? Klik dan hier.

Ook pionier?

Met dank aan Arnold Paalvast die belangeloos en met veel liefde de pioniers in deze serie portretteert