Geen dag heimwee gehad

Deel 2

Slotervaart

Wij betaalden 8,13 gulden per maand voor dit huis. Dat was veel geld. Aan de deur werd dat door iemand van je woningbouwvereniging opgehaald

Aandeel
Daar bovenop kwam dan nog tuingeld, watergeld, geiserhuur en ook een lidmaatschapsaandeel van honderd gulden. Dat bedrag stortte je niet in ene. Dat spaarde je per maand, met kleine beetjes. Had je de honderd gulden volgestort, zoals dat heette, dan ontving je een aandeel. Toen de Dageraad fuseerde en overging in de Alliantie werd het bedrag – min administratiekosten – teruggestort.”

Gehecht
“De Dageraad beloofde de kleine duplexwoningen binnen tien jaar, als de woningnood was opgeheven, samen te voegen tot grote eengezinswoningen. Ik woon er nu bijna zestig jaar, onveranderd. Klein, maar fijn. Ik heb zelf veel verbouwd in huis. Op een sombere winterdag heb ik een gat tussen de voor- en achterkamer gemaakt. Hup, een raam erin en we hadden meer licht. Ik wil hier niet weg, ik zit lekker in mijn kleine woninkje. Ik ben vierentachtig, hoeveel jaren zijn me nog gegeven? Ik heb hier alles wat ik nodig heb. De Alliantie heeft veel plannen voor de buurt. Levensbestendige woningen komen er misschien vlakbij. Daar heb ik wel oren naar, als ik de huur op kan brengen. Dan blijf ik tenminste in de buurt. Al is het anders dan vroeger en gaat het burencontact niet verder dan elkaar groeten, ik ben hier wel gehecht. Ik hoop dat het groen blijft en dat er geen kaalslag komt, zoals in Geuzenveld, met al die lelijke nieuwbouw. En ik hoop dat het pleintje voor mijn deur wordt opgeknapt. Dat het beeld Kore, dat nu ietsje verderop staat, er komt te staan. Met een bloemenperkje erbij. Dat zou mooi zijn.”

Wilt u terug naar het eerste deel? Klik dan hier.

Ook pionier?

Met dank aan Arnold Paalvast die belangeloos en met veel liefde de pioniers in deze serie portretteert