“Ik was een gelukkige zandhapper”

Bewoner sinds 1955

Verteller: Kurt Löb
Slotervaart

In januari 2013 werd hij 87 jaar, maar Kurt Löb wilde geen feestje. Kurt Löb: de kunstenaar/illustrator, die nog niet zo lang geleden een carrière als schrijver begon, woont sinds 1955 aan de Nicolaas Japiksestraat.

Kurt Löb en Truusje Vrooland Foto: Shirley Brandeis, januari 2012

Kurt Löb en Truusje Vrooland Foto: Shirley Brandeis, januari 2012 Door: Shirley Brandeis

Een kunstenaar in Slotervaart. Daar komt vast niks van terecht, dachten zijn collega’s van Arti et Amicitiae toen kunstenaar Kurt Löb in 1955 naar de Westelijke Tuinsteden verhuisde. Het gloednieuwe Slotervaart was toch geen buurt die tot grote artistieke daden kon inspireren? Maar het gezin Löb genoot van de ruime woning – met voor vader een atelier op zolder - in een groene buurt. Tot op de dag van vandaag werkt Kurt Löb daar op die zolder (“het begint een puinhoop te worden, het is nu het atelier van een rommelaar die ooit schilder was”) en gezien zijn loopbaan heeft woonomgeving Slotervaart zijn artistieke talenten niet in de weg gezeten. Löb heeft een indrukwekkende carrière achter de rug . Of het geen tijd is om met pensioen te gaan, vroegen we hem in 2005 tijdens een interview. “Ja, als ik dood ben.” Kurt Löb is nog altijd niet met pensioen.

Vrijheid
Kurt Löb (geboren in Berlijn) bouwde na de Rijksacademie in Amsterdam, waar Karel Appel en Corneille studiegenoten van hem waren, zijn carrière in eerste instantie op als grafisch ontwerper en illustrator. “Deze nieuwe baan fascineerde mij en bracht ons jonge gezin ook een bescheiden maandsalaris.” Toch lokte de vrijheid en Löb stortte zich na enkele jaren op het kunstenaarsvak, dat hij afwisselde met lesgeven. Hij gaf les in verschillende steden, ook buiten Nederland, en heeft met name aan de tijd in Slotervaart, eind jaren vijftig, goede herinneringen. “Het was van het begin tot het eind verrukkelijk. Nooit hoefde ik een kind de klas uit te sturen. We mochten elkaar. Ik leerde hen hun fantasie te gebruiken en hun onbevangenheid uit de vroegere jeugdjaren te durven uiten.” Wie bij Löb (met pijp in de klas) tekenles kreeg, kreeg ook een dosis literatuur- en muziekkennis mee. Lachend: “Kun je het je voorstellen, pubers in de eerste of tweede klas van de ULO die van mij onderwijs kregen in Gottfried Kellers Der grüne Heinrich! Artistieke disciplines mengen, daar ging het me om.”

Vervormd
Het is de rode draad in zijn leven. Want, is Kurt Löb – het prille auteurschap nog even daar gelaten - nu illustrator (‘boeken’) of schilder (‘doeken’)? Löb vertelt in zijn zeer autobiografische boek ‘Ik ben die ik was’ daarover: “Deze slechts schijnbaar ver van elkaar verwijderde gebieden rukten in de loop der jaren steeds meer naar elkaar op.” Illustreren doet hij met net zoveel passie als schilderen. “Illustreren is schilderen voor mij.” En Löb illustreerde veel. Circa honderd boeken werden met zijn pennenstreek voorgoed verbeeld. Nu schrijft hij ook. “Ik heb altijd geschreven,” zegt hij. Hij deed ‘pogingen’, maar vond het nooit goed. Tot hij, op 69-jarige leeftijd, promoveerde over de geschiedenis van de boekkunst en zijn proefschrift door zijn promotor, Prof.dr. A. von Bormann, als ‘compleet standaardwerk’ werd geroemd. Het woekerde zijn schrijflust aan en nam enige ontevredenheid over zijn kwaliteiten als auteur weg. Löb – geschoold door de pen van auteurs waarvan hij werk illustreert - ging zélf schrijven. In 2011 het boek ‘De schilder en andere verhalen’; eind vorig jaar de boeken ‘Vertelsels’ en ‘Het model’. Pakkende verhalen, beeldend (want, geschreven door een schilder), een beetje vreemd, met licht erotisch getinte illustraties – uiteraard van zijn hand – die de vraag oproepen: is dit autobiografisch? Bijvoorbeeld het intrigerende Breckpoot, over een uitgesproken lelijke studiegenoot waarmee de schrijver bevriend was. Löb : “Zonder autobiografische impulsen kan ik niet werken. Er zit dus altijd iets in dat ik heb meegemaakt. Maar alles vervormd.” Hoe hij begint te schrijven? Löb : “Net als bij een schilderij, met niets. Als ik schilder begin ik altijd met mijn signatuur. Dan staat er iets op het doek. Dat scheelt enorm.”

Wilt u weten hoe het Kurt Löb verder verging? Klik dan hier.

Het model en andere verhalen, Kurt Löb , uitgeverij De Republiek, € 14,95, ISBN 9789086050093
Vertelsels, Kurt Löb , uitgeverij Tienstuks, € 25,00, ISBN 9789088600807

Bent u ook een bewoner van het eerste uur? Woont u ook (ongeveer) vanaf het begin in Nieuw-West of heeft u er toentertijd gewoond? U kunt Shirley Brandeis bereiken op 06 26 14 02 55 of via shirley@brandeis.nl.