Een goed gearchiveerd leven

De eerste bewoners aan het woord

Verteller: Gerda Swierstra
Slotervaart

Op 7 oktober 1952 werd tuinstad Slotermeer officieel geopend door koningin Juliana. Daarna volgden de andere tuinsteden. Na bijna zestig jaar spreekt de Westerpost met de pioniers. Dit keer maken we even een uitstapje naar Slotervaart, waar Gerda Swierstra vertelt over de verdwaalde paarden, de driewielerrage en hoe zij nog zonder kinderen toch een woonvergunning wist te bemachtigen.

Gerda Swierstra Foto: Arnold Paalvast, 2012

Tien adressen heeft Gerda Müller in haar studententijd bewoond
Veelal zolderkamertjes, soms op prachtige adressen, bijvoorbeeld aan de Amstel. Het was economiestudent Tjerk Swierstra die haar naar zijn studentenwoning aan de Overtoom haalde. “Handig, want ik liep mijn coschappen in het Wilhelmina Gasthuis,” vertelt de 86-jarige zes decennia later in haar woning in Slotervaart. Een woning die het pas getrouwde stel in 1955 kocht vanuit een folder. Immers, er was nog niets dat op een wijk leek in de beloofde tuinstad Slotervaart. Liever had Gerda Swierstra nog even gewacht met de enorme aankoop, vanwege haar artsexamen. Maar Tjerk vond het een buitenkans. En met het predicaat huisarts dat Gerda al snel zou krijgen, konden ze ook de felbegeerde, maar nimmer aan kinderloze stellen gegeven, woonvergunning krijgen. Meer bewoners waren op dit idee gekomen. “In een klein stukje wijk zag ik wel tien bordjes met ‘huisarts’ bij de voordeur hangen!”

Erg ver weg
‘Uw eigen huis in Tuinstad Slotervaart’. Zo klonk de titel van de brochure die gelukzoekers in te krappe woningen naar een nieuw deel van Amsterdam moest lokken. ‘Aan de oever van de Sloterplas in Tuinstad Slotervaart wordt thans een complex aantrekkelijke eengezinswoningen gebouwd.” Ideaal gelegen, lokte de folder. Royaal van opzet. Met moderne keuken. Zeventienduizend gulden. Tjerk sloeg aan het rekenen, bekeek en onderzocht de plattegronden en kwam uit op woningtype X, met tuin op het westen. ’s Avonds of in het weekend fietste het jonge stel van de Overtoom naar de plek waar ooit het zo gewenste huis zou komen te staan, aan de Pieter Borstraat, achter de Johan Huizingalaan. “Als je over de brug bij het Surinameplein fietste, had je echt het gevoel dat je de stad uit ging. Het voelde ver weg en vrienden vonden het érg ver weg, terwijl het maar tien minuten fietsen was.”

Afstapje
Honderden foto’s maakte Tjerk - alles nu nog steeds goed gearchiveerd - van hoe het lege gebied tot een woonwijk werd. We zien Gerda met fiets, 26 juni 1955. “Daar sta ik, precies op de plek waar ik nu zit,” vertelt Gerda in haar stoel bij het raam. De foto’s van zomer 1956 tonen al een echte straat. De woning werd in dat seizoen opgeleverd. Gerda was zes maanden zwanger van de eerste zoon en Tjerk ging ondertussen door met het vastleggen van de bouw van de rest van Slotervaart. Het viaduct aan de Lelylaan, de eerste bus in de wijk (lijn 22, naar het Surinameplein) en ook binnenshuis van menig gezinstafereel. Zuinige mensen zijn het, die Swierstra’s ...

Wilt u de rest van het 'zuinige' verhaal lezen? Over 'verdwaalde paarden' en de opgeheven dokterspraktijk. Klik dan hier.

Ook pionier?

Met dank aan Arnold Paalvast die belangeloos en met veel liefde de pioniers in deze serie portretteert

Op deze website gepubliceerd op 1 juli 2012