Een cowboy in Geuzenveld

7 Fans

Rob van den Broeke is opgegroeid aan de rand van de stad, tussen de bouwterreinen. Zijn vader werkte bij de bruggenbouw en Rob had als jongetje alle ruimte om te spelen en te dromen.

Rob van den Broeke en Atie Holsboer in de Sam van Houtenstraat September 1958, Sam van Houtenstraat Foto: collectie Rob van den Broeke, september 1958

Ik ontmoet Rob in het gebouw van de Brug, vlakbij de plek waar hij is opgegroeid, de Sam van Houtenstraat nummer 209.
Rob heeft goede herinneringen aan zijn jeugd in Geuzenveld, vooral aan de vele bouwplaatsen. Zijn vader werkte bij de op de tekenkamer bij de Dienst Publieke Werken. Hierdoor kwam Rob als klein jongetje vaak op het bouwterrein. “Mijn vader werkte mee aan nieuwe bruggen en viaducten in de buurt en ik mocht als klein jongetje mee naar de keet van de bouwopzichter. Ik vond dat natuurlijk prachtig! Ik dronk koffie met de mannen en voelde me heel wat. Ik mocht niet op het bouwterrein komen, dat was te gevaarlijk".
Gelukkig was er buiten genoeg avontuurlijks te doen voor kinderen in die tijd. Dat is te zien op de foto’s die Rob heeft meegenomen. “We woonden aan de rand van de stad, achter de Sam van Houtenstraat was het nog helemaal leeg. Er stond alleen een noodgebouw van de katholieke kerk op het terrein voor ons huis. Het dijklichaam werd opgezet, de Sam van Houtenstraat werd bestraat, we bouwden hutten van bielzen en straatstenen en waren altijd aan het scheppen in het zand van het lege terrein tegenover ons huis". Een heerlijke tijd vond Rob het. Hij betreurt het dat de kinderen van nu zo weinig te doen hebben op straat.
Er waren ook wel gevaarlijke situaties, herinnert Rob zich. Een keer onder het avondeten zagen ze een jongetje ‘van achter’ op het bouwterrein van het Koggeschip in de modder wegzakken. Rob’s vader kon hem nog net redden, hij zat al tot zijn nek vast. Toen ze het jongetje thuis afleverden kreeg die op zijn donder omdat hij zijn schoenen was kwijtgeraakt, die waren in de modder blijven steken.
Ook heeft Rob levendige herinneringen aan de films die in een geïmproviseerde buurtbioscoop ‘aan de andere kant van de dijk’ in de Ewout Worststraat werden gedraaid.
“In de winter kon je daar op zondagmiddag naar de film. In een leegstaande bedrijfsruimte werd eerst een tekenfilm en daarna een cowboyfilm gedraaid. Het was er altijd erg druk, de kinderen zaten tegen elkaar aangepropt in het zaaltje". Rob is het gevoel na al die jaren niet vergeten: “Na de film ging iedere jongen als een cowboy naar huis".

+++Gepubliceerd: 30 januari 2006

Bekijk meer afbeeldingen

Rob van den Broeke (2) November 1958, herbestrating Sam van Houtenstraat Rob, Freddy en Lidus bij de herbestrating van de Sam van Houtenstraat, november 1958

Rob van den Broeke (3) Lambertus Zijlplein, flat in aanbouw

Hans Staphorsius vz De Brug

Cowboy Rob

Leuk om hier het verhaal van Rob te lezen. En nog veel leuker dat hij ook nu nog elke week dichtbij deze plek de Multiculturele Huiskamer van "de Brug" bezoekt. Hij heeft zelfs geholpen met een tekening op schaal voor de vergunning aanvraag voor ons jaarlijkse tuinfeest van de Pasar Jembatan. Met een vader als bruggenbouwer, echt een kind dat in de voetsporen van zijn vader is getreden. Alleen de cowboyhoed is nu een grijze haartdos geworden.

Leonie holsboer

Cowboy in geuzenveld

Hallo Sofhia Dijkstra,
Mijn vader is de nicht van uw moeder
Jelle Holsboer is mijn opa.
Maar leuk dat er familie uit alle hoeken
Tevoorschijn komt.
Ook ik zou graag in contact willen komen.

Groetjes Leonie Holsboer

Sophia Dijkstra

Re: dochter van Atie holsboer

leonie holsboer:
Wat kicken zeg dat ik mijn vader op google zie als klein jongetje op zijn driewielertje...zijn er nog meer foto's van mijn papa als kleine indo?
mvg leonie holsboer

Dag Leonie, ik zie dat jij de nicht van mijn moeder (Jeanne Dijkstra - Holsboer) bent. Haar vader is Frederik Christiaan Holsboer (mijn opa), de broer van jouw vader Jelle Cornelis Hendrik Holsboer. Ik zag op een stambomenoverzicht eenzelfde familiefoto die mij moeder ook in haar bezit heeft! Wellicht leuk om met elkaar in contact te treden? Ik zie dat dit wel een oud bericht van jou is en hoop dat mijn bericht je bereikt.

joop Colmans

Ik woonde op 203 4hg

De fam Egging woonde toch op 1 hg
Dan moet jij ook Adje Colmans kennen en mijn zuster Yvonne

Dag Leonie Holsboer

Er zijn in het fotoalbum van de familie nog meer foto's uit de jaren vijftig. Foto's van atie (kleine indo), japie, jopie, freddy, roy (een wat grotere indo) en andere kinderen uit de buurt.
Ik zal mijn broertje vragen dit fotoalbum eens op te zoeken.
Verder zijn mijn broertje en ik door jou opa (jelle holsboer) geportreteerd.
In dezelfde techniek is in het boek "Een kwestie van macht" ook een potrettekening van de hand van jouw opa (jelle holsboer) afgebeeld.

leonie holsboer

dochter van Atie holsboer

mvg leonie holsboer

(Atie) Aad holsboer

Bob van den Broeke

ik moet toegeven,dat waren leuke tijden.
een kinder paradijs met 15 kinderen in de flat.

Re: Een cowboy in Geuzenveld

Per abuis heb ik geschreven dat de familie Eggink woonde op nr. 209-1.
Hans Eggink woonde op nr. 207-1.
De gezinnen van het eerste uur op onze trap waren ;
fam. Van der Zouw 209-1
fam. Rietveld 209-2
fam. Van den Broeke 209-3
fam. Holsboer 209-4
fam. Witmer 211-1
fam. Oudhuiz(s?)en 211-2
fam. Baars 211-3
fam. Have 211-4

Over cowboy's gesproken. In het begin van de jaren 60 waren er nog niet zoveel televisie's. Op woensdag middag en zaterdagmiddag zaten allerlei vriendjes dan weer daar en dan weer daar in een groep voor de buis. Als het ware een huisbioscoop voor kinderen. We zaten dan op de grond en keken aandachtig. Bij mijn weten werd er ook gereageerd op wat we zagen. Er was de verrekijker, pipo de clown, maar ook rawhide, tex tukker en bonanza op de buis.

Het vriendje op het fietsje op de voorgrond van de eerste foto heet Atie Holsboer.
Atie woonde in de Sam van Houtenstraat op nr. 209-4.
Wat een uitzicht trouwens vanaf de
Sam van Houtenstraat richting Albardagracht. Dit uitzicht komt na sloop van het (oude) Koggeschip tijdenlijk terug.
De twee jongens waarmee ik tussen de stenen burcht sta zijn Freddy Oudhuiz(s?)en en en Hans Eggink.
Freddy woonde Sam van Houtenstraat 211-2 en Hans woonde Sam van Houtenstraat 209-1.