Herinneringen van een bewoonster Eendrachtsparkbuurt

Geuzenveld

In 1970 verhuisden wij vanuit de Indische buurt met twee jongens van 10 en 12 jaar naar Geuzenveld. De 5-kamer benedenwoning in Geuzenveld was niet op straat niveau gebouwd dus moesten we eerst een stoep op en daarna nog een trap alvorens het huis te kunnen betreden. Wat een ruimte vergeleken met de vorige woning en wat een luxe, de kinderen een eigen kamer en in de badkamer zelfs een ingebouwde wasmachine met centrifuge.

Schaatsen Albardagracht

De beneden gelegen slaapkamers grensden aan de privé-tuin en daarachter de grote gemeenschappelijke tuin die echter niet betreden mocht worden. Dus voor voetballen moest je naar het Eendrachtspark. Daar was genoeg gras, een grote zandbak en over het bruggetje was een kiosk die ijsjes, koeken en frisdrank verkocht.
Bij de woningen waren kleine speelplekken voor kleuters met een klimrek en zandbak. Grotere kinderen gingen naar een club, vereniging of het buurthuis.
Zo was er een speeltuin met toestellen in de Sam van Houtenstraat, toegang 10 cent en een jongerensoos met film en muziek in de Ruys de Beerenbrouckstraat, met bekende popgroepen als Spargo en Fruit Cake. Bij het buurthuis Geuzenveld had je de volgende activiteiten: knutselclub, taallessen, naailes, fotoclub, jongerenkamp en het vrouwenwerk 2e feministische golf. Moeders hadden vaak thuiswerk of deden vrijwilligerswerk voor de kerk, voor de school als voorleesmoeder of “klaar-over", extra hulp bij feestjes, enzovoort. Vaders gingen naar hun werk, ook op zaterdag ochtend. Op zaterdagmiddag en op zondag werd er gesport, uitgegaan met het gezin op de fiets en met de auto naar het strand.
In de wintermaanden werd er gewandeld in het Amsterdamse Bos, gingen we op familiebezoek en werd er geschaatst op de Alberdagracht. De kinderen hielden ook de stoepen sneeuwvrij.
Het buurtcontact was goed. Bijvoorbeeld Oudejaarsavond gingen de buren elkaar Gelukkig Nieuwjaar wensen na het afsteken van het vuurwerk met een slokje, koffie, slaatje of oliebol.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Schaatsen 2 Albardagracht

willem van 't Wout

Kerstbomenfik

Die fik kan ik mij wel herinneren. We hebben eens moeten rennen voor ons leven .
Ik woonde in de Kenau Simon Hasselaarstraat

Kerstbomenfik

Op die zwart wit foto hierboven zie je de Alberdagracht. links aan het eind was een aantal jaren een gigantische kerstbomenverbranding. Voel de hitte nog, parachtig.