Slotermeer en de Burg. de Fockschool

8 Fans

Ik ben vandaag voor het eerst op deze site en ik moet zeggen, dat het ontzettend leuk is na zoveel jaren iets over mijn jeugdjaren te lezen, die door andere mensen ook zo ervaren is.

Copynieuwenhuysenstraat 1952 Nieuwenhuysenstraat 1952 Nieuwenhuysenstraat 1952 (foto beeldbank)

Ik ben, toen ik vier jaar was, van de Kuiperstraat (Zuid) naar Slotermeer (Nieuwenhuysenstraat) verhuisd. Van '59-'61 zat ik op de kleuterschool "de Meerkoet".
Wij kleuters moesten dan altijd de Vlugtlaan naar hotel Slotania oversteken, onder het tunneltje door, langs de snackbar en dan naar school.

Burgemeester de Fockschool

Tijdens de lagere school (Burgemeester de Fockschool) moest ik deze weg nog vele keren gaan om bij de sportschool van Tonnie Wagenaar te komen, waar ik dan na lange tijd de zwarte band judo heb gehaald. Van '61-'67 zat ik op de bovengenoemde lagere school. Het eerste jaar waren we in een houten noodgebouw ondergebracht, die later werd afgebroken. De gymlessen buiten werden dan op dit ontstane grasveld gehouden. Er zijn veel herinneringen aan deze school.
In de eerste en tweede had ik les van juffrouw Coenen. Nu laat mijn geheugen mij in de steek, want van de juffen en meesters kan ik me alleen nog aan juf Paleari-Ponte in de zesde herinneren.

De bovenmeeser heette v.d. Haar, deze kreeg altijd een sigaar als een leerling jarig was en mocht uitdelen. De congierge heette Koenhen en droeg altijd een stofjas, de gymleraar heette Blok. Met hem kon ik het niet zo goed vinden, hij was altijd vrij sarcastisch en kon zijn leerlingen behoorlijk onderdrukken.

Met de meisjes kon hij beter overweg. Ik zat in dezelfde klas met Josien Pootjes, die ook een reaktie in dit gastenboek heeft geschreven. Misschien wel leuk als ze mij eens een berichtje stuurt.

De school had de vorm van een "H". Aan de ene kant waren de 6 parallelklassen en aan de andere kant de aula, gymzaal en het speelwerklokaal. Aan de weerzijde van deze ruimtes was het kantoor van de bovenmeester, de congierge en een ruimte waar één keer per jaar de schoolarts en tandarts hof hielden.

Met angst en beven werden wij één voor één naar binnen geroepen. In de gang hiertussen stond een ridder, die uit lege conserveblikjes was vervaardigd. Een heel groot aquarium had hier ook zijn plaats gevonden. Ook hebben wij hier een bloembollententoonstelling gehouden. De hele school rook naar hyacinthen en narcissen.

Wij schreven toendertijd met pen en inkt. De inktpotjes zaten in de schooltafeltjes. Soms waren deze lek en alles wat in de kastjes er onder lag was blauw. Later kwamen de vulpennen. Deze waren soms ook lek en was weer alles blauw. Als we goede cijfers hadden, mochten we als beloning met groene of rode inkt schrijven.

Peter en de Wolf

Bij het afscheidsfeest heeft onze klas "Peter en de Wolf" opgevoerd met bovengenoemde in de hoofdrol. Apetrots was ik. Het jaar daarvoor was ik namelijk "boom" bij ons toneelstuk. "Peter" was dus duidelijk een opwaardering. Tegenwoordig zouden we "upgrade" zeggen. Met de leerlingen van de katholieke school op de Vening Meineszlaan hadden we altijd ruzie. "Katholieken, elastieken, hangen aan de molenwieken", plachtten we te zeggen. Het antwoord hierop weet ik niet meer, maar dit kan niet veel erger zijn geweest.

Op zondag was er altijd film (zwart/wit) op deze school. "De Dikke en de Dunne", cowboyfilms enz. We zaten op houten banken. Tijdens de pauze konden we snoepgoed kopen. Dit is tot op de dag van vandaag niet veranderd in de moderne bioscopen.
Het aanbod en de hoeveelheden waren toen alleen veel geringer. Wij hadden duimdrop en snoepkraaltjes i.p.v. 5 kg zakken popcorn.
's Winters (toen hadden we ze nog) hebben we geschaatst op de Haarlemmer Trekvaart bij de molen. Deze was toen zonder gevaar voor lijf en leden eenvoudig te bereiken. Ik had Friese Doorlopers. Je kent ze wel: deze moeten met veters worden ondergebonden. De schaatsen zaten me altijd op de enkels i.p.v. onder de voeten, zodat ik met mijn kleine vingertjes altijd aan het prutsen was om de bevroren veters los en weer vast te krijgen.

Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niet goed schaatsen, hoewel ik nu moderne instap schaatsen heb. Ben de Böck en Olga v.d. Berg (elders in het gastenboek) hebben ook verteld, dat er op het grasveld tussen de Slotermeerlaan en de Nieuwenhuysenstraat een ijsbaan was. Dit klopt. De onderste buren hebben dit grasveld onder water gezet. De volgende dag konden we schaatsen. Af en toe kwam er een plukje gras tussendoor, maar dit mocht de pret niet drukken. Vanaf ons balkon konden we hier op kijken. Wij konden ook op het begin van het Jan Zwanenburghof kijken.

Lex Goudsmit kan ik me ook nog herinneren. Een schoolvriendje (Frank Melchers) woonde hier ook. Op dit hof was een speelplaats en later werd hier een jeugdhonk gebouwd. Wij hebben altijd de gemeentewerkers geholpen het zand van de zandbak te vernieuwen. Met scheppen hebben we het oude zand op een transportband gedaan en later het schone zand weer verdeeld. Mijn vader heeft toendertijd een brommer bij v.d. Braak, naast de poliklinik, gekocht. Later werd deze Mazda dealer op de Burg. v. Leeuwenlaan. Er zat ook een juwelier "Nusselein". De alarminstallatie heb ik nog goed in herinnering. Om de haverklap ging deze af. Een filiaal van Albert Heijn zat op de hoek van de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan. Later is dit een ABN(?) bank geworden.
Hiernaast was het café "Paauwe". De rest van de winkels: Een brood- en banketbakkerij, een apotheek, Meilof Eijben (wat een naam!) had een boek- en schrijfwarenwinkel. Later kwam hier nog een postagentschap bij. Een winkel met kleding (Winters) zat naast de snoepwinkel van Zomerlust. Een slijterij (Gall & Gall) maakte het rijtje af. Waarschijnlijk ben ik het één of ander vergeten.

Plein '40-'45

Op plein '40-'45 ontstond een dagmarkt. Ook werd hier het nieuwe filiaal van Albert Heijn gevestigd, alwaar ik tijdens een vakantie de vakken heb opgevuld. Later kwam hier een grote meubelzaak bij. Het carillion speelde wijsjes.
Op dit plein werd ook altijd de Avondvierdaagse gehouden, die ik een paar maal heb meegemaakt. Op de laatste avond was de intocht dan bij de RAI. De lintjes zijn helaas door diverse verhuizingen verloren gegaan. Tegenover de markt op de Slotermeerlaan was hotel Slotania, een radiozaak, een meubelzaak, een kapper, een chinees, een bibliotheek en een benzinepomp van Caltex. Deze werd later Chevron. Aan de kant van de markt op de Vlugtlaan was een Gruyter (later Kijkshop), een schoenwinkel van van Haren. Binnen stond een kleine draaimolen voor de kinderen. Eén keer ben ik ontzettend misselijk op deze draaimolen geworden, omdat het zolang duurde voordat mijn moeder klaar was met schoenen kopen. Hiernaast was (is) een HEMA. Ik weet echt niet meer of deze zaken allemaal nog bestaan, aangezien ik al 25 jaar niet meer hier ben geweest. Verderop was een benzinepomp van Avia, een elektrowinkel van Kok, een vishandel, een slijterij, een speelgoedzaak. Vanaf hier speelt mijn geheugen niet meer mee. Mijn krantewijk had ik achter de "Kolekit" en "V&D".

Elke woensdag moest ik 800 kranten (Westerpost) verdelen. Dit hoorde al bij de Bos en Lommer buurt.

OSG

Na de lagere school ben ik naar de OSG in Osdorp gegaan. Een scholengemeenschap met ca. 2000 scholieren. Wij moesten dan met de fiets langs de Sloterplas. Heen en terug altijd tegenwind. De kids van tegenwoordig hebben natuurlijk nu allemaal een scootertje of worden met de auto gebracht. Wij niet! Deze school bestond uit houten noodgebouwen. Later werd er een school uit steen gebouwd. Ik heb alleen meegemaakt, dat de heipalen werden geslagen. Ik zou nog lang zo door kunnen gaan, maar in een tweegesprek is het waarschijnlijk veel leuker. Als er mensen zijn, die zich hieraan kunnen herinneren, dan kunt u graag een e-mail sturen.

ronaldmiddendorp@web.de

Cees Groot

nieuwenhuyzenstraat 17-3hoog

Mike Hogenes

Re: Re: Re: Slotermeer en de Burg. de Fockschool

marina Frederiks ( Rina):
Inge de Quack:Door een art ikel in Ons Amsterdam over oude buurtverhalen op deze site beland.Veel oude herinneringen kwamen boven. Heb zelf niet op de Burg. Fockschool gezeten maar op de st. Liduinaschool. Toch komt de naam van juffr.Kopp uit het verhaal van Hannie mij bekend voor, ook grappig te lezen dat zij herinneringen heeft aan Dhr. Quack daar ik zelf de achternaam de Quack draag en dit vroeger een erg gekke naam vond. Ik woonde in de Jan de Louterstr. aan de kant van de Ant.Moddermanstr. Tegenover deze hoek heb ik als kind een flatgebouw zien bouwen met daaronder een kapsalon genaamd "laRonde". Voor de bouw van deze flat poften wij daar aardappels boven een vuurtje op het veld. Ook kwam er zomers een ijskar door de straat waarvan de ijsman de merkwaardige kreet riep "sjakiroemijs", heb nooit begrepen wat dit was. Zelf ben ik uit het jaar 1951 en ik hoop dat mensen uit deze periode ook nog wat leuke herinneringen hebben aan deze buurt en periode en die ook willen melden op deze site. Ben zeer benieuwd! Verder hoop ik dat Hannie een leuke dag heeft gehad met haar vriendinnen bij het bezoeken van haar oude buurt en hangplekken.
Inge,
je naam komt me heel bekend voor, heb je ook een zus die Marijke heet?
Mogelijk heeft zij bij mij in de klas gezeten.
Ik heb ook op de Liduinaschool gezeten en ik ben van 1956.
Ik denk dat Marijke ook nog bij Albert Heijn heeft gewerkt op plein 40-45. Ik heb daar vanaf mijn 15e gewerkt op de gebakafdeling en daarna in de kantine.
Marina Frederiks

Marijke Quack komt mij ook bekend voor, maar dan van Mavo de Boom.

Marja

Burg. Fockschool

Wat vreemd dat je verschillende herinneringen kan hebben over bepaalde leerkrachten. Ik heb mijn hele lagere schooltijd op deze school gezeten en vond de gym leraar mijnheer Blok een heel aardige man. Daarentegen vond ik mijnheer v. der Haar een vreemde man als hij even moest waar nemen in de klas stond hij vaak aan zijn kont te krabben. Zodat je zijn broek op en neer zag gaan aan de voorkant. Ik vond school niet zo leuk zat liever naar buiten te kijken, in die tijd kon je nog mannen van de BVD zien oefenen met houten geweren in de aanslag.

marina Frederiks ( Rina)

Re: Re: Slotermeer en de Burg. de Fockschool

Inge de Quack:

Inge,
Marina Frederiks

Olga vd Berg

Herken veel.

Het ijsbaantje wat ik weet lag aan het Jan zwanenburghof, wat door de beneden bewoners van de Nieuwenhuisenstraat ondergespoten werd. Ja en de grasplukjes kwamen erdoor.
ook schaatsten we veel bij de molen, alleen als er dubbeltjes onder het ijs lagen mocht ik er van mijn vader op.

De juwelier werd later Bonewit.

Gall en Gall was heel lang Frits Fransen. (mijn broer heeft daar in de weekenden gewerkt)

Sjakiroemijs, was Vami roomijs.
Die melkfabriek stond aan de Overtoom.

Vroeger had ik mooi lang haar en de eerste keer werd dat in de la ronde afgeknipt en had een lekker kort koppie.

Leuk om het allemaal te lezen en veel te herkennen.

Loes Stift

schoen

De schoenenwinkel was van Huf, heb je misschien Ton van Slot nog gekent, ook uit de Nieuwe Huysenstr.?

roel de man

mijn herinneringen

ik heb heel andere herinneringen aan de buurt als mijn broertje. zo kan ik me bijvoorbeeld de ijsbaan op het grasveld niet terughalen, net als de markt op koninginnedag, ik weet alleen van 2 of 3 kramen op de slotermeerlaan waar ze gooiballetjes en knalerten verkogten. ik heb wel aan de markt op woensdag en zaterdag goede herinneringen, ik werkte bij "ome piet" de snoepboer en bij een kraampje waar ze worst verkochten. ook hielp ik bij het opzetten en afbreken van de kramen. ook het wilde land bij sloterplas was ik veel en graag (met de meiden) en het opgespoten land bij sloterdijk, daar crosten we met hele oude motoren. de "nozemrellen"weet ik ook nog goed, ik was er zelf bij als 12-13 jarige. wat me ook nog goed bijstaat zijn de melkboer en de schillenboer die langskwamen met respectievelijk een mechanische hond en een paard en kar. de kolenboer vond ik ook spannend, net als de man met zn handkar met verse waar voor de hond. ik was meer een soort crimineeltje denk ik achteraf, altijd dingen jatten, appels aardappels, lege flessen etc. ik had meest vriendjes in de van leeuwenlaan, het "rode dorp". die hielpen me altijd aan de beste ideen. mijn broertje is een keer bijna verzopen in de van tienhovengracht. daar vaarden we altijd stiekum met de schuiten mee. het fnv gebouw hebben we zien bouwen.
mijn sterkste herinneringen zijn nogal heftige; met een paar vriendjes uit de v leeuwenlaan heb ik eens een portemonnee gevonden met f85 erin, DIE KONDEN WE NIET OP KRIJGEN!! en we hebben ons best gedaan, sigaretten, exota, drop en een doos met 20 taartjes. vreten tot we doodziek waren. ook ben ik een in de haarlemmertrekvaart door het ijs gezakt, bij de molen. een man heeft me eruit gehaald door zn fiets naar me toe te steken. meer volgt

Reinier de Man

alsof ik het zelf schreef

Ik ben toen ik twee jaar was naar de Nieuwenhuysenstraat verhuisd. Dat was dus in 1955 of 56 ook ik heb mijn herinneringen.
Zo was op Koninginnedag de markt verandert in stalletjes waar je feest artikelen kon kopen en spelletjes kon doen, de carillon waar op 4mei werd herdacht, en ook alles stopte om 8 uur. Elke 5 mei was er feest ongeveer gelijk aan 30april. Vuurwerk bij de Sloterplas. De ringdijk waar we kilometers op liepen is nu eindelijk in gebruik. De muziekkorpsen op zaterdag middag over de burg.De Vlugtlaan. Ook ik zat op de Fockschool en elke dag er naar toe lopen met mijn 2 jaar oudere broer Roeland. De films in de Crypte van de kerk aan de Veningh Meineszlaan, we gingen er op een (zon)dag heen met mijn vriend Erik Frolich en toen we er uit kwamen lag er een dik pak sneeuw, en werd de tuin achter ons huis opgespoten met water en leerde ik schaatsen op deze "ïjsbaan". Later de nozem rellen bij Slotania, en herinner ik me ook luilak, waarbij we ontzettend vroeg de straat op gingen om kattekwaad uit te halen. Ja ook voor mij een mooie tijd.

Re: Slotermeer en de Burg. de Fockschool

Als bij toeval kom ik op deze site terecht!
Volgende week is het plan met twee vriendinnen de oude buurt op te zoeken, de markt te bekijken en de oude hangplekken....
Ik ben in 1954 als 4-jarige verhuisd naar Slotermeer vanaf een zolder aan de Amstelveenseweg. Naar de Maurits Kannstraat, geen mens weet waar dat ligt...de oude buren zijn, volgens mijn moeder nu allemaal verdwenen. De kleuterscholen waren te klein voor al het jonge grut en zo heb ik maar een 1/2 jaar daar doorgebracht.
Vervolgend 6 jaar op de Burgemeester Fockschool. Juffrouw Kopp die ik dank moet zeggen voor een leven lang leesplezier en dhr. Quack voor twee aangename jaren.
Al hoewel, een tikje meer de zweep was mij later op de Burgemeester Tellegenschool ULO beter van pas gekomen.
Deze school is later overgegaan in de OSD, maar zat in mijn tijd op het zg.'scholeneiland' tussen Slotermeer en Geuzenveld in.
Sinds alle kennissen en familie verhuisd zijn uit deze buurt ben ik er niet meer geweest.