Lang haar

Regels waren regels

Geuzenveld Slotermeer, Amsterdam Nieuw West

Toen ik 10 jaar was zat ik op de Burgemeester van Leeuwen school, een openbare lagere school aan de Lodewijk van Deysselstraat in Nieuw-West. Het was 1964 en ‘Beatlemania’ hield de jeugd in zijn greep.

Lodewijk van Deysselstraat 106. Een beeldengroep met dieren als fonteinen voor de Burgemeester van Leeuwenschool. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Roerige tijden waren het, beat-muziek, weg met de regels, leve de vrijheid en ….lang haar (voor jongens wel te verstaan). De nieuwe tijd klopte ook op de deuren van de Burgemeester van Leeuwen school, maar die gingen in 1964 nog niet helemaal open…

Stel je voor, je zit in de klas en de juf roept twee jongens naar voren. Beiden staan voor het schoolbord en ten overstaan van de hele klas zegt de juf: “Jullie haar is te lang, jullie gaan naar de kapper en zo niet, dan hoeven jullie hier niet meer terug te komen.” Punt.

Nu denkt de lezer misschien dat het om zeer lang haar ging of een onverzorgd uiterlijk dat echt niet door de beugel kon. Naar de huidige maatstaven gemeten waren het keurige kapsels, waarbij het haar tot halverwege de oren kwam en van achteren een paar centimeter over de kraag hing. Op de Burgemeester van Leeuwen school, bij deze juf, was dat toen een reden om je van school te sturen. De regel was dat iedereen er netjes uit moest zien en dat betekende geen haar over de oren bij jongens. Wie het er niet mee eens was kon vertrekken. Regels waren regels.

Ik heb de twee jongens sinds die dag niet meer op school gezien, maar hoe het verder afliep is mij nooit duidelijk geworden. Er werd door de juf niet meer over gesproken. Voelde het voor haar nou als een overwinning of een nederlaag? Waren de ouders kwaad geworden en hebben ze hun kinderen van school gehaald? Werd hun kapsel op een andere lagere school wel getolereerd of zijn ze toch naar de kapper gegaan? Ik ben er nooit achtergekomen, maar in mijn herinnering waren het helden: niet zwichten voor onredelijke regels, zelf bepalen hoe je er uit wilt zien.

Jan Hart

Oud klasgenoot

Ja, ik ben inderdaad de Jan Hart die bij jou in de klas heeft gezeten; ik kan me je nog wel herinneren, de anderen ook. Leuk iets van een oude klasgenoot te horen na 60 jaar (!).
Ik kom nog met enige regelmaat in Amsterdam Nieuw-West, ik woon niet meer in Amsterdam, maar al ruim dertig jaar in Diemen. Als ik in de buurt ben dan rij ik altijd even langs mijn oude huis in de Paul Scholtenstraat, waar mijn vader tot aan zijn dood heeft gewoond. En tot een aantal jaren geleden was ik als vrijwilliger betrokken bij het Geheugen van West als webredacteur. Er is veel veranderd sinds de tijd dat wij op de Burgemeester van Leeuwenschool zaten. Er is veel afgebroken en vernieuwd, ook de Van Leeuwenschool is eind jaren tachtig gesloopt en vervangen door nieuwbouw woningen.

Het ga je goed en groetjes.

Jan Hart

Frank Ossen

oud-klasgenoot

Hoi Jan,

Ik zocht naar de Burg. van Leeuwenschool en toe kwam ik jouw stukje tegen! Ik heb bij een Jan Hart in de klas gezeten en ik vermoed dat jij dat bent. Ik kan me herinneren dat Theo Marneef een vriend van je was toen en dat jullie ergens in de Ruys de Beerenbrouckstraat woonden, of in ieder geval Theo, want daar ben ik nog wel een thuis geweest. Je had volgens mijn herinneringen ook nog Richard van der Laan en Arie Meier die daar in de buurt woonden. Ik zelf woonde toen in de Jan van Beersstraat. Misschien ken je me nog wel. Ik zocht op de kaart dus of die Burgemeester van Leeuwenschool (of in ieder geval het gebouw) nog bestond, lijkt er niet op. Weet jij hoe dat zit?

Ik zat op die school van 1960 t/m 1966 en ik meen dat we in ieder geval de laatste 4 jaar samen in de klas zaten. Ik heb nog een stel klassenfoto's waar we samen opstaan. Als je die niet hebt stuur ik je die graag toe. In 1968 ben ik uit Amsterdam vertrokken en na lange omzwervingen woon ik sinds 1992 in Hoorn.

Ik wens je het allerbeste toe en groetjes,

Frank Ossen