Een 'boertige' herinnering

Uit het dagboek van Peter Paul Warmerdam

7 Fans

U moet zich voorstellen. Geuzenveld in juni 1974. Het is rond elf uur in de avond en 23 graden. Het is een vrijdagavond en het is gezellig druk in cafe De Luifel aan de Nicolaas Ruychaverstraat. Piet Plenter en mijn persoontje bezetten een kruk aan de bar en kijken naar het biljartspel.

Nicolaas Ruychaverstraat, links op de hoek voormalig café De Luifel, rechts in het verschiet de Dr. H. Colijnstraat Bron: beeldbank stadsarchief, Amsterdam

De vaste gokkers zorgen voor het nodige extra geluid vanuit de twee eenarmige bandieten. Men had ontdekt dat met een tandenstoker de drukknop vastgezet kon worden, zodat ook zij deel konden nemen aan de bargesprekken, af en toe wakker geschut door een hoop gerinkel van de gewonnen prijs. Achter de bar stond rooie Sjaak zijn kunsten te vertonen (heel veel later kwam ik Sjaak weer tegen als barman van cafe Loes aan de Jan Pieter Heijestraat hoek Jacob van Lennepkade).

Piet en ik zitten van onze zuurverdiende centen de nodige biertjes weg te werken. Uiteraard verhoogde dit de feeststemming. Met een aardig slokje op keren wij net na middernacht huiswaarts. Wij lopen het cafe uit meteen rechtsaf richting Dr. H. Colijnstraat. Nou had de Ruychaverstraat een soort van luifel over het gehele gedeelte van de winkels. Nou kon Piet (het zal wel Drents zijn) heftige boeren laten. Met dit talent liet hij mij ver achter zich.

Wat wil het geval. Ongeveer 100 meter verderop staat een man met een hond in de etalage van een winkel aan de Ruychaverstraat te kijken. Piet voelde tegelijkertijd dat er zich bij hem een luchtophoping aan het verzamelen was. Hij zette zich schrap en liet een enorme boer. Dit resoneerde door de Ruychaverstraat onder de luifel door. De man met de hond stond in één keer stijf van de schrik en keek recht achter zich. Hij dacht kennelijk dat de boer gelaten was door iemand achter hem. U begrijpt dat wij allebei in een deuk lagen. Wij lieten de man dan ook verbijsterd achter.

Gierend liepen wij verder. Waarbij Piet nog enkele mindere boeren liet. Ik vroeg mij de rest van de tocht naar huis af: "Zou hij nou echt niets gebroken hebben?"

Marga Nijholt

RE

Ik kom het stukje toevallig tegen. Leuk om te lezen Peter, ook al ken ik jou uit een andere kroeg, cafe Richard op het confusiusplein.
Groet, Marga Nijholt

theo van genne

re:boeren

Ach Channah als je alles zeker zou weten dan zal het leven wel erg somber worden dus laat ons dus maar met een boer en een pruim door het leven gaan en dan maar blijven raden waar het vandaan komt.Is wel een stuk vrolijker.

Re: Re:Boeren

theo van genne:
Ach Marie-Anja een goede boer is nooit weg.
Prins Berhard was pas in nederland en was bij de opening van een of andere vogel tentoonstelling waarvan de voorzitter bij de opening zei:Liever een vogel in de hand dan tien in de lucht.Onze prins dacht:dit moet ik onthouden.Dus bij de opening van een of andere fruittentoonstelling mocht hij het woord voeren,hij sprak nog geen vlekkeloos nederlands maar wilde toch een duit in het zakje doen en sprak de wijze woorden:Liever een pruim in de hand dan de lucht van tien.

Hmmmm.
Buiten dat ik de variant op het bekende spreekwoord nogal platvloers vind - dus niet boers - betwijfel ik ten zeerste of deze aan het brein van Prins Bernhard ontsproten is. Ik heb in de loop der jaren deze variant namelijk al vele malen op zien duiken met ander bronvermelding.

theo van genne

Re:Boeren

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Boeren en nog eens boeren !!!

Ja, dat waren nog eens landelike tijden !!!!!

Louis Grösser

Mooie tijd was dat

Ja dat was een leuke tijd in de luifel veel gelachen biljarten en dobbelen ging af en toe ook weg met een kegel hahah.
Groetjes Piet en nog de beste wensen

Pieter Plenter

RE; Een 'boertige' herinnering

Leuk stukje PPW, hoewel ik het me niet meer kan herinneren (zal de drank geweest zijn) is het best mogelijk dat dit gebeurt is. (eigenlijk weet ik het welhaast zeker haha) Mijn Drentse afkomst speelt zeker een rol hierin, daar is het nl. "normaal" dat je net als de Chinezen je waardering toont over het genoten "gelag" dmv. het geografisch verplaatsen van lucht van interne naar externe ruimtes hierbij in het midden laten welke uitgang hiervoor gebruikt word, en nee.... niets gebroken, of het moet een van de winkelruiten zijn van De Gruyter ofzo
Nogmaals.... mooi stukje PPW
Met groeten.... Pieter